Двама незрящи и верните им кучета-водачи изкачиха връх "Кончето"

Двама незрящи младежи изкачиха една от най-опасните туристически дестинации у нас - "Кончето" в Пирин, разказа БТВ.

Калина и Виктор успяха да преодолеят един от най-опасните маршрути с помощта на приятелите си – кучетата Идалго и Карма. Всичко обаче е било съгласувано предварително с водача им, разказа те.

Двамата отдавна са искали да направят този преход и са предприели пътешествието, когато метеорологичните условия са го позволили.

Калина разказа, че самото изкачване до "Кончето", което е няколко часа, не е било лесно и без кучетата не биха могли да се справят, тъй като те са им избирали по-леки места за стъпване - там, където няма камъни.

Тя сподели, че е изпитала страх по самата подсичаща пътека до "Кончето", където няма въже.

Любовта й към планините идва от мястото, където е израснала – село Долни Окол, което е в Плана планина. Ежедневните й разходки с кучетата са по 20-30 км на ден.

Любовта между Калина и Виктор се е зародила случайно, споделиха те. Запознали са се чрез ресурсен учител от училището за слепи хора.

Виктор казва, че харесва всичко в Калина - топлотата, приятното отношение, а тя цени във Виктор подкрепата, доверието, това, което са си създали като общи цели и планове, това, че е много активен и не се спира и, ако тя нямам енергия, той винаги й дава.

Следващото им предизвикателство е Черен връх.

Коментари

Задължително поле