Джовани Триа - Спасителен пояс

Само до преди десетина дни Италия беше на ръба на политическа криза с непредвидими последствия, заради отказа на президента на страната Серджио Матарела да одобри състава на предложеното му коалиционно правителство между популистите от движението “Пет звезди” и крайно-дясната партия “Лигата”.

Това се случи след като три месеца се бяха водили коалиционни преговори, изглаждали предизборни платформи и консултирали членове и избиратели с допитвания и анкети, докато се сформира възможен кабинет, оглавен от Джузепе Конте. Големият препъни-камък накрая обаче се оказа изборът на двамата партийни лидери и кандидат-вицепремиери, Лиуджи ди Майо и Матео Салвини, за министър на икономиката и финансите. В състоянието на Италия, практически най-отговорния пост в кабинета, спрямо позициите на страната в ЕС и Еврозоната. И точно толкова рисков фактор за последните. Предложеният икономист Паоло Савона бе известен евроскептик и привърженик на излизането на Италия от Еврозоната. С което резюме президентът Матарела просто отказа да го одобри за поста и върна Ди Майо и Салвини обратно пред чертожната дъска.

Двамата помрънкаха ден-два пред камерите, дадоха шанс на съпартийци и привърженици също да го направят, отново заговориха за импийчмънт на държавния глава, но в крайна сметка се взеха в ръце и предложиха нов кандидат за министър на финансите. Този път достатъчно приемлив за президента Матарела, за да даде одобрението си на новия кабинет, начело с Джузепе Конте като министър-председател. При това точно навреме, за да може Италия да има свой представител на най-високо ниво на завършилата преди ден в Канада среща на Седемте най-индустриално развити държави в света (Г-7). Където, както вече знаем, единствен от всички световни лидери само италианският премиер Конте е намерил общ език (според някои наблюдатели дори се сприятелил от пръв поглед) с президента на САЩ Доналд Тръмп. Последното едва ли може да се тълкува като много превратно, но да не се разсейваме!

Фактът е, че нямаше да се случи, ако зад гърба на Конте у дома, начело на финансите и икономиката на Италия, от няколко дни не беше заложил авторитета си на икономист и университетски преподавател Джовани Триа. Малко познат и на Ботуша професор по икономика, без партийна принадлежност, който в неделя даде първото си интервю като министър за италианския всекидневник “Кориере дела Сера”. С ясната цел да успокои финансовите пазари, които претърпяха трус след първия неуспешен опит на новото италианско правителство да получи одобрението на президента. И съща така да даде сигнал на европейските партньори, че въпреки мрачните предсказания, с които започва управлението си, правителството на Конте няма да позволи публичните разходи да излязат извън контрол и няма и да си помисля да повдига въпроса за възможно излизане на Италия от Еврозоната.

Бюджетният дефицит на Италия възлиза на 2,3 трилиона евро или 132% от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната  - само Гърция я “изпреварва” в това съотношение от всички страни в Еврозоната. По думите на Триа правителството на Италия ще работи за намаляване на дефицита посредством стимулиране на икономическия ръст, основано на структурни реформи, които да доведат до по-добри условия за привличане на инвестиции и създаване на работни места. Друг фокус на работата му ще е борбата с укриването на данъци и въвеждането на по-стриктни и строги наказания за нарушителите, което е голямо предизвикателство за Италия.

С едно наум, че коалиционните правителства на Ботуша традиционно отбелязват тържествено всеки три месеца, в които са още на власт; и това, което управлява конкретно, наречено от опонентите си “Коалицията Франкенщайн”, е със съвсем реални шансове да не завърши годината – да разкажем за човека, който го спаси от удавяне преди да е влязло във водата. За нататък ..., кой знае?!

Джовани Триа е роден на на 28 септември 1948 г. в Рим. От професионалната му биография знаем, че е завършил право в престижния университет “Сапиенза” във Вечния град, където по-късно е професор по икономика, макроикономика и история на икономическата мисъл. Преподавал е в университета в Перуджа, а до заемането на поста министър на икономиката и финансите на Италия е декан на факултета по икономика на “Римски университет Тор Вергата”, където е професор по политическа икономия. За 35-те си години професионален и академичен опит Джовани Триа е работил изключително върху формулировката и управлението на макроикономически модели за икономическо прогнозиране, както и симулации на икономически политики. Несъмнено ще има възможност да поразсъждава върху практическото приложение на някои от теориите, върху които е работил. До есента, когато трябва да представи икономическите си стратегии за управлението на страната.

 

Италианците губят доверие в Брюксел

Допитване за вестник “Кориере дела Сера” от миналата седмица показва, че 56% от запитаните отговарят с “не” на въпроса имат ли доверие в ЕС, докато само 34 на сто отговарят с “да”, с 10 процента “нерешени”. Въпреки това 55% от запитаните биха гласували “за оставане” на Италия в ЕС, срещу едва 29 на сто “за излизане”, ако бъде организиран подобен референдум, като този който се проведе преди точно две години във Великобритания. Все фактори, с които новият министър на финансите на Италия Джовани Триа ще трябва да се съобразява, докато балансира идните месеци между общественото недоволство и изискванията от Брюксел.

 

За него

Трудна му е задачата

Имам огромно уважение към Джовани Триа. Но той ще трябва да намери начин да помири нуждата от намаляване на държавния дълг с исканията за прилагане на всичките (предизборни) обещания, които бяха направени, в платформата на движението “Пет звезди”. А това въобще няма да е лесна задача.

Карло Котарели, бивш директор на Международния валутен фонд

 

Предупреждение е за Брюксел

Назначаването на Джовани Триа за министър на икономиката и финансите на Италия е предупреждение за възможна имплозия на Еврото, ако не бъде реформирано. Особено в частта за фиксираните обменни курсове, които са в сърцето на единната европейска валута. И че бъдещите отношения на Рим с Брюксел ще са много по-напрегнати, отколкото тези на предишните италиански администрации.

Майкъл Хюсън, британски икономист, анализатор финансови пазари

 

Разбива илюзиите

Триа разглоби на съставните им части - една по една – всичките фантастични рецепти, върху които чираците-магьосници Салвини и Ди Майо бяха изградили електоралния си консенсус. Както и множество различни безсмислия, повтаряни всекидневно от телевизионните екрани от представители на управляващото мнозинство.

Луиджи Маратин, депутат от опозиционната Демократическа партия на Италия

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети