Диамантът - експресен лек за душата

Свързва ни с висшите светове

Трябва да е подарен, за да подейства

Диамантът е обвит в легенди и кървави истории за алчност, жестокост и тегнещи проклятия. Но той е символ на чистотата, мощен магически камък, който лекува, свързва ни с невидимия свят и помага за духовното ни пробуждане. С него продължава поредицата на “Труд” за тайните на камъните.

Поискал Бог да види всичките скъпоценни камъни: рубини, сапфири, изумруди и т.н. Гледал ги на светлината, претеглял ги в ръцете си. Накрая взел по един от всеки вид, разтрошил ги в шепата си, затворил я, духнал три пъти и, когато я отворил, на дланта му блестял сияен и кристално чист диамант. По красота и твърдост ненадминат. "Това е камъкът на всички камъни", рекъл Бог и намигнал на втрещените ангели.

Скъпоценните камъни са 4 вида: диаманти, рубини, сапфири и изумруди.

Всеки от тях има специфичен химичен състав. За диамантите това е въглерод, рубините и сапфирите съдържат алуминий, а изумрудите - берил. Диамантът е единственият минерал със стопроцентов земен произход. Той е естествен полиморфен алотроп на въглерода и се образува в земната мантия под континенталните плочи при изключително високи температура и налягане на около 150 км дълбочина. Излиза на повърхността при дълбоки вулканични изригвания - такива са голяма рядкост и не са били засичани откакто учените разполагат с нужната техника.

Има теория, че диаманти са се образували и при големи сблъсъци с астероиди, когато се създават екстремни температура и налягане. Към тази идея навеждат няколко кратера в Сибир и Аризона, където има находища на скъпоценния камък.

Diamonds Are Forever

Наричат го още елмаз и, когато е обработен - брилянт. От всички минерали той е най-твърдото естествено природно вещество, най-добрият проводник на топлина, с най-високата точка на топене и най-голям показател на пречупване на светлината. Не се разтваря в киселини и основи и практически не се износва. Точно както се пее в саундртака към едноименния филм за Джеймс Бонд "Диамантите са вечни".

Помага за отслабване

Този минерал има изключително силни и високи вибрации, които въздействат бързо – дори в рамките на един ден. Целебно действа и така наречената „диамантена вода“ - диамант се оставя да престои за три дни в чаша с вода, после водата се изпива.

Индуските лечители вярват в способността на диаманта да лекува болести като астма, камъни в бъбреците, хепатит, бронхит, ставни болки, заболявания на простатата, екзема и различни инфекции. Регулира жлезите с вътрешна секреция. Лекува още: хормонални смущения, безсъница, стомах, черва, катаракта, женски болести и болести на дихателните органи, епилепсия, загуба на паметта, черен дроб, бъбреци, пикочен мехур, повръщане, висока температура. Помага при наднормено тегло, понеже ускорява метаболизма. Според литотерапията диамантът е сред най-мощните минерали при лечението на алкохолизъм, никотинова и наркотична зависимости. Подмладява и влияе положително на нервната система. Витализира.

Плиний Стари препоръчва диамантът да се носи срещу лудост и параноя, но също и като предпазно средство против отравяне. А в Средновековна Италия смятали диаманта за камък на помирението и - може би основателно - вярвали, че помага да се разрешат домашни конфликти.

Отваря коронната чакра

Елмазът е мощен магически камък, но енергията му може да се разгърне само ако ви е подарен.

Той е символ на единението между дух и тяло. Предпазва собственика си, особено от нощни зли сили, дори и от самия Сатана. Най-добре е да се носи на златен пръстен на лявата ръка. В миналото се е смятало, че носи победа, затова в битки воините са носели пръстен с диамант.

Този камък е незаменим съюзник за всеки, който е изгубил надежда или не смее да поеме по предопределения му духовен път. Заради високата си цена скъпоценният камък подбужда към алчност и материализъм - както в песента на Мерилин Монро "Диамантът е най-добрият приятел на жената" (Diamonds Are a Girl's Best Friend), но всъщност открай време се е свързвал с духовното пробуждане, съвършенството и просветлението. Активира коронната чакра, свързва ни с висшите светове. Развива прозорливостта и истинолюбието, използва се за пречистване на енергийни полета. Стимулира духовния растеж, творческото вдъхновение, ясновидството и телепатията. Служи и като подкрепящ камък при работа с други минерали - увеличава многократно полезните им вибрации при лечение. Носи Ин енергия.

 

Истински или фалшив

Как да го познаем

Единственият скъпоценен камък от един химически елемент

Диаманти могат да се създават и в лаборатория. Синтетичните диаманти са на практика почти неразличими от естествените, но са много по-евтини и задоволяват 98% от търсенето в индустрията. Отделно, има скъпоценни и полускъпоценни камъни, които много приличат на диаманта. Когато става дума за бижу, гледайте изработката и метала, върху който е монтиран камъкът. Ако цената е солена, ювелирната работа - перфектна, а камъкът - здраво закрепен върху платина или злато и отвътре има печати за качество, тогава може да очаквате, че е истински. Ето няколко начина да се опитаме да разпознаем истинския диамант в домашни условия.

1. Вятър и мъгла

Вятър и мъгла е илюзията, че можем със сигурност да разпознаем дали диамантът ни е фалшив, без да се допитаме до специалист. Въпреки всичко, ако замъглим диамант с дъха си, повърхността му ще се избистри почти веднага. Ако следата се задържи, значи е синтетичен.

2. Под лупата

С много силна лупа можем да открием малки несъвършенства в камъка, които ще ни покажат, че е истински.

3. С вестник

Сложете камъка върху вестник. Ако успявате да разпознаете буквите, значи не е диамант. През призмите на истинския диамант буквите ще са неразпознаваеми. Също можете да пробвате на бял лист да нарисувате точка. Ако успеете да я видите през прозрачния камък, значи косъмът му не е чист.

4. С цветовете на дъгата

Погледайте го внимателно как проблясва на ярка светлина. В центъра си камъкът трябва да отразява бяла светлина, а в периферията - цветовете на дъгата.

5. Не драскайте стъклото

Тестът с драскането по стъкло ще покаже дали диамантът ви е стъкълце, но няма да ви разкрие дали е цирконий или моасанит. И двата материала са достатъчно твърди, за да направят резка по прозореца. Ако не драска прозорци, не бързайте да го изхвърляте. Понякога белият сапфир и белият топаз успешно се "маскират" като диаманти, но са си истински камъни.

6. През огън

Вземете чаша леденостудена вода. Хванете камъка с пинцети и го нагрейте със запалка. Пуснете го в чашата. Ако е диамант, абсолютно нищо няма да му стане.

7. На дъното

Камъкът ни е диамант, ако потъне право на дъното, когато го пуснем в чаша с вода.

 

Рожден камък е на Овена

Дарява се за 10-ата и 60-ата годишнина от сватбата

Причината диамантът да е традиционният камък за годежен пръстен е изцяло комерсиална. Въпреки това, този прекрасен камък е радост за очите и благодат за душата на собственичката си. Елементът, който се асоциира с диаманта е Огънят. Той е камък на родените през месец април. Освен за представителите на Овен, диамантът е подходящ и за Лъв, Скорпион, Везни и Риби.

 

Карати и цифри

Кохинор е в Тауър, Санси - в Лувъра

Теглото на диамантите се измерва в карати с точност до третия знак след десетичната запетая. Един карат е равен на една пета от грама. Другите три фактора, от които зависи цената им, са качеството, цветът и обработката. Класическият обработен като брилянт диамант е с 57 фасети. Така се осигурява красивото пречупване на светлината, което го прави толкова ценен. Поради своята уникалност и красота, някои от най-големите диаманти са обвити в мистерия и кървава слава.

Кохинор е 105-каратов диамант, който няма цена. Част е от постоянна експозиция в лондонския Тауър и е инкрустиран в една от короните на Елизабет Втора. Смята се, че над този прекрасен камък тегне тежко проклятие. Някъде през XIII век бил откраднат от окото на индуистка богиня. Преминава от ръка на ръка в кървава верига от престъпления, докато през 1850 г. е подарен на кралица Виктория и оттогава е собственост на английската корона. Твърди се, че проклятието на Кохинор засяга само мъже.

Други прокълнати диаманти са Хоуп (The Hope Diamond), Черния Орлов, Бо Санси - 35-каратовият камък, носен от Мария Медичи по време на коронацията й, Риджънт (The Regent Diamond) и диамантът Тейлър-Бъртън, носен от Елизабет Тейлър.

Санси е бледожълт диамант, различен от Бо Санси, с големина 55,23 карата. Някога е притежаван от Великите моголи - династията, създадена от тюрките след завладяването на Индия през XVI век. В момента е част от колекцията с бижута на френската корона в Лувъра и също няма цена.

Диамантът Кълинан струва 400 млн. долара. Той е 3106,75 карата или 621,35 грама. Носи името на Томас Кълинан, шефа на мината в ЮАР, в която е намерен през 1905 г. Впоследствие е разделен и полиран на два камъка, като по-големият - Кълинан I, тежи 530,2 карата или 106 грама. Той остава най-грамадният в света до 1985 г., когато в същата мина Премиър край гр. Кълинан на 40 км. от Претория, е намерен Златния юбилеен диамант, който е с цвят на разредена кока кола и е 15,37 карата или с 3,07 грама по-едър.

Най-големият диамант, откриван някога, е Серджио - 3617 карата (723 гр). Открит е в Баия, Бразилия през 1895 г. и се смята, че произхожда от метеорит. Но той е черен диамант с много примеси.

Най-големият шлифован диамант пък е Златният юбилеен, който тежи 545,67 карата или 109,13 грама. Открит е в мина Премиер, Южна Африка, а стойността му се оценява на 4-12 млн. щатски долара. В същата мина Премиер е открит и предишният рекордьор, диамантът Кълинан.

 

Духовният учител Петър Дънов: Щом потъмнее, значи ви предупреждава

06-26-4Духовният учител Петър Дънов е вярвал в силата на скъпоценните камъни и препоръчвал на учениците си да носят златен пръстен със скъпоценен камък. Според него скъпоценият камък оказва “особено лечебно действие, стига да знаеш как да се свържеш с неговата енергия. Носенето на скъпоценен камък е от голямо значение, не е суета.”

Ето какво е казал за диамантите: “Ако носите диамант и той потъмнява, изгуби своя блясък значи, че сте болен и той ви предупреждава да вземете мерки. Камъните се заразяват от хората.

...Скъпоценните камъни понякога боледуват и могат да се лекуват. Когато диамантът изгуби блясъка си, може да се даде на някой много добър човек да го поноси малко, да възстанови блясъка си.”

Неговият съвет как да ги разпознаем е следният: “Хубавите, естествени скъпоценни камъни миришат много хубаво. Не ухаят ли, те са мъртви, изкуствени камъни.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл