Диета за върколаци

8 часа яде, 16 часа почива

Да останеш 17 г. върколак номер едно на планетата не е проста работа. Трябва си красив, страшен, вечно млад и в отлична физическа форма. Хю Джакман е радост за окото в ролята на човека вълк от сериала "Х-мен" и филма "Логан" с релефните си изрязани мускули без грам мазнина - играе вълк от зората на ХХI век до 2017 г. На 50 г. този мъж изглежда по-добре, отколкото на 30. Да видим какъв режим спазва, за да поддържа перфектното си тяло.

Първо трябва да уточним, че не е лесно човек да има хем масивни мускули, хем почти нулева мастна тъкан. Изискват се строго планирани тренировки и хранителен режим на атлет. Така че, големият страшен върколак се храни предимно с броколи, спанак, овесени ядки и пилешки гърди. Ако питате него, ще ви обясни че се яде "най-обикновени буламачи" - без сол и без запръжки, приготвени на пара зеленчуци и постни меса.

Но има и още нещо. Хю Джакман, една от най-големите австралийски кинозвезди, е последовател на така нареченото "интервално хранене", известно още като "периодично гладуване" - зависи от гледната точка. Принципът на този вид хранене е, че всеки ден трябва да има достатъчно голям прозорец без храна, време, през което стомахът да почива. Това позволява на организма да започне да преработва натрупаните излишни мазнини, вместо допълнително да ги складира.

Идеята на този принцип е да дадем време на тялото си наистина да огладнее. Почти винаги когато се храним поглъщаме повече храна, отколкото е нужна за непосредствените потребности на организма. Излишната храна се складира за евентуални случаи на бъдещи глад и лишения. Основният хормон, който благоприятства този процес, е инсулинът. Когато се храним, нивото на инсулина се повишава. С негова помощ организмът запазва излишната енергия под формата на гликоген, който се пази в черния дроб, и като мастни депа под формата на коремчета, любовни дръжки, бричове и други нежелани телесни мазнини. Гликогенът в черния дроб е леснодостъпен източник на енергия, но количеството му е ограничено. При енергийна нужда се разлага на глюкозни молекули и захранва тялото до 24-36 часа. След този първоначален етап организмът започва да разгражда и телесните мазнини.

В заключение - тялото на бозайниците има само две състояния - гладно (ниски нива на инсулин) и нахранено (високи нива на инсулин). Или складира енергията, или я изгаря. Ако намерим баланса между гладното и ситото състояние, няма да пълнеем. Ако започваме да се храним от момента, в който изпълзим от завивките и приключим с последното "заслаждане" непосредствено преди сън, не си оставяме никакво време за разграждане. Нормално е след известно време на такъв режим да започнем да трупаме килограми.

61-3Оказва се, че и мъж с изключително натоварен режим и тежки тренировки има нужда от строги ограничения в храненето, за да поддържа идеално тяло. Хю Джакман се храни в продължение на 8 часа през деня, като си оставя 16 часа промеждутък - това е така наречената 8-часова диета. Има и някои тънкости в диетата му. В дните, в които тренира усилено (4 дни седмично), той се храни и с въглехидрати. В дните на почивка или относителна почивка с по-леки тренировки яде предимно белтъчини и нискокалорични зеленчуци. "Чувствам се по-добре и спя по-добре - хвали се носителят на Златен глобус за ролята на Жан Валжан в мюзикъла "Клетниците" за 2012 г. - Когато ограничиш храненето до 8

часа дневно, организмът изгаря мазнините

и повишава нивото на хормона на растежа - а това помага на тялото да остане силно и младо за по-дълго."

На същия принцип може да гладуваме и по-драстично: 4 часа хранене и 20 часа глад в денонощието. Или пък може да гладуваме 24 часа - един ден седмично. Има вариант на интервалното хранене, в който два дни в седмицата да намалим драстично храната до една-четвърт от количеството калории, които нормално изяждаме за ден, тоест към 600-700 калории дневно. Миранда Кър, Бенедикт Къмбърбач и Бионсе са привърженици на този режим, който е известен и като "5 на 2" - пет (дни) на два.

Примерен дневен режим:

61-4Закуска:

1 яйце, 1 чаша овесени ядки

Втора закуска:

Пържола, 1 батат, 1 чаша броколи

Обяд:

Пилешко месо, 1 чаша кафяв ориз, 1 чаша спанак

Вечеря:

1 риба, 1 авокадо, 1 чаша броколи

Рецепта

61-1Пилешко руло със спанак

(6 порции по 271 калории)

Продукти

6 „пеперудки” пилешки гърди

6 супени лъжици крема сирене

3 резена бекон

1 шепа спанак

Начин на приготвяне

Може да овкусите крема сиренето според предпочитанията си с чесън, лук, магданоз или копър. Беконът, сиренето и спанакът представляват плънката на пилешкото “рулце”. След като напълните гърдите, ги забодете с клечка за зъби. Печете 30 минути на 180 градуса или докато се сготви месото - това зависи от дебелината на пилешките гърди. Накрая поръсете с настърган пармезан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме