Димитър Гърдев, дипломат и международен анализатор, пред „Труд news“: В Скопие царят пълна аматьорщина и некомпетентност

Мицкоски много рязко зави към Белград, Будапеща, Пекин и Москва

Сериозните планове за мир в Украйна ще бъдат разглеждани след президентските избори в САЩ

Много теми се натрупаха през последната седмица по света и у нас и си заслужава да поканим за коментар дипломата и международен анализатор Димитър Гърдев. Според него скандалът с липсата на македонското знаме при частното посещението на президентката им у нас е преекспониран, търсен е повод и този мним повод е манипулиран, за да може да се стигне до конфронтация. Ще стане ли Македония член на ЕС или ще завие към оста Белград, Будапеща, Москва и Пекин? Какво цели премиерът Мицкоски с представения в Брюксел план „френско предложение плюс“? А какво даде основание на г-н Гърдев да предрече в интервю за „Труд news“ на 22 август, че ще има и втори атентат срещу Доналд Тръмп, което и стана?

- Българското външно министерство реагира веднага на обидните квалификации на един македонски вицепремиер, който ни нарече „мизерни“ и „нецивилизовани“. Но не трябваше ли нашата позиция да бъде една идея по-остра, господин Гърдев?
- България не трябва да влиза в такива дребни скандали на ниско ниво. От доста време се демонстрира абсолютно непознаване от партиите в Северна Македония на предприсъединителните процеси в ЕС. Видяхме, че те не познават дори държавния протокол. Този скандал със знамето е преекспониран, търсен е повод и този мним повод е манипулиран, за да може да се стигне до такава конфронтация. Посещенията на президенти биват официални, работни и неофициални. Посещението на македонската президентка е неофициално, частно, знаме нямаше и при посещението на Мицкоски в Хърватия, знамена не се слагат и при работните посещения. Гордана Давкова бе на частно посещение и Радев не бе длъжен дори да я приеме. Визитата u нямаше атрибутите на държавно посещение.

- Защо казахте, че партиите в Северна Македония демонстрират абсолютно непознаване на предприсъединителните процеси в ЕС?
- Когато едни хора не знаят какво правят, резултатът накъдето са тръгнали ще бъде разочароващ. Демонстрирана е некомпетентност и то на няколко нива. Тези прояви на некомпетентност трябва да се коментират, защото иначе те стават едва ли не норма и се приемат от обществото едва ли не като валидни аргументи. А те не са. Мисленето на тези хора показва, че те не познават инструментариума на съюза, към който са тръгнали.

- При първото си посещение в Брюксел в петък Мицкоски представи „френско предложение плюс“. Кажете нещо за него...
- Тези аматьорщини трябва да бъдат огласявани. Тяхната формулировка е „последващо изпълнение“. В смисъл, те да бъдат приети като равноправни в ЕС, а след това те ще си решават кога ще изпълнят условието за вписването на българите в конституцията. Това ще доведе до последващо забавено приемане и до неприемане на РСМ в ЕС, докато условието не бъде изпълнено. Защото това е преговорната рамка, одобрена от всички европейски държави. Там е записано предварително политическо условие пред РСМ - вписването да стане преди да започнат преговорите, а не след като завършат. Това е непознаване на документите и на механизма. Тази точка съществува в рамките на всеки един Европейски съвет, на който се разглежда напредъка на Македония. Виждал съм три протокола - там е записано, че има неизпълнение на предварителното условие, което е основен елемент в преговорите. Още нещо много важно. Условията, при които започват преговорите на Македония и Албания за членство в ЕС не са същите, каквито бяха за България и Румъния. Ние бяхме в обща рамка - двете държави в пакет, а те не са. Това забавяне ще доведе дотам, че Албания в един момент ще ги изпревари и те ще ги отделят, което ще доведе до огромна конфронтация вътре в албанския фактор в Македония. Защо тези хора трябва да чакат и да бъдат роби на антибългаризма и на югославската идеологическа антибългарска рамка? Тези некомпетентни действия ще доведат до катастрофа, до провал на правителството.

- В предизборната си кампания ВМРО-ДПМНЕ говореше и за денонсиране на Договора от 2017 година за приятелство и добросъседство с България?
- Абсолютна некомпетентност, защото без договор за приятелство и добросъседство с европейска държава няма Европейски съюз. Няма как в него да се приеме една държава, която заявява, че не е приятел с друга държава - членка, с която е и съсед. Защото ние споделяме общ пазар, общи финанси, обща външна политика за сигурност с някакъв, който казва, че не ти е приятел. Мицкоски влиза в огромен капан, защото без такъв договор няма членство в ЕС и следващата стъпка е те да искат да подпишем такъв акт. Но тогава България ще подпише, когато ние преценим и с текст, който ще бъде добър за нас. Това е некомпетентна катастрофа в двустранните отношения. Оттам нататък следва нова историческа комисия, т. е. ако нямаш тази рамка, нямаш двустранни отношения. Да не говорим, че това правителство много рязко зави към Белград, Будапеща, Пекин и Москва.

- Иска ли наистина Македония да стане член на ЕС или отиват към оста Белград-Будапеща-Москва - Пекин?
- Ами вижте. Унгария взима 1 милиард заем от Китай, 500 милиона се дават на Скопие, но всъщност Китай по този начин си финансира транспортния коридор номер 10 Солун-Скопие-Белград-Будапеща. Те си изграждат магистралата за собствените си продукти, които внасят в Европа през пристанището в Солун. Македонците решиха да пренасочат средствата за коридор номер 8 от Адриатика до Черно море - Албания-Македония-България - към коридор номер 10. Те си мислят, че тези пари са техни. А те са дадени от ЕС за стратегически европейски проект! Тази некомпетентност и аматьорщина ще доведе до път за никъде. И ние трябва да обясняваме това на нашите европейски партньори, защото тези неща македонците сами са си ги направили, тук България няма никаква намеса. Никой не ги е карал да правят стратегии, които нямат нищо общо с европейските правила. Освен това механизмът за присъединяване към ЕС бе променен.

- Как?
- Македонското общество трябва да знае, че механизмът за присъединяване на Северна Македония и Албания е различен от този, който е за Сърбия, тъй като бе променена рамката за приемане на държавите преди няколко години под въздействието на Макрон. И само заради България и Германия не бе затръшната вратата за Северна Македония, защото Макрон искаше да спре разширяването, но рамката бе преформатирана. Правилата, по които сега ще бъдат приемани, са различни. Първо - нямат възможност да отварят нови преговорни глави, преди да са затворени предишните. А ние имахме такава възможност, има я и Сърбия. Македония няма - докато не затворят една глава, не могат да отворят нова. Второ - има възможност по настояване на държава-членка да се правят мониторингови мисии в Скопие и да се отварят стари глави, които не са изпълнявани. По този начин процесът може да бъде блокиран дори без вето, още в самия процес. Другото, което е много важно - глава първа остава отворена до края на присъединителния процес, което означава, че това е отворено вето, няма нужда някоя държава да го налага. Ние още не сме използвали правото си на вето, държа да подчертая това. Тотална грешка беше гласуването в парламента за началото на преговорите с гласовете на ГЕРБ, ППДБ и ДПС. В новия механизъм държавите, водещи преговори, имат право да се възползват не само от предприсъединителните фондове, а от самите основни фондове на ЕС. Турция и Сърбия веднага поискаха да се възползват, но Макрон каза - не, вие сте по старите правила. Македония може да получи, но това правителство я води към Сърбия, Москва и Пекин, където няма фондове, а заеми с 3.7 процента лихва. Така че завоят на Скопие към Белград, Будапеща, Москва и Пекин лишава Македония от много сериозни средства. Но както беше казал Ейбрахам Линкълн, не можеш да лъжеш много хора дълго време. Това ще се случи с това правителство в Скопие, където скоро ще видят, че този завой има и финансови измерения.

- Героят на Русия и шеф на организацията „Офицерите на Русия“ Сергей Липовой“ заплаши, че ако хипотетични руски удари по места за съхранение на ракети с голям обсег извън Украйна - в Полша, Румъния и България - нямат отрезвяващ ефект върху Запада, тогава Русия ще бъде принудена да удари Германия и Съединените щати по тези направления...
- Какво да го коментирам? Шефове на такива патриотични организации и в България, и в Северна Македония, и навсякъде по света говорят глупости. Това, което той предлага, е глобална ядрена война. Самият Путин след няколко заплахи за използване на тактическо ядрено оръжие призова тази тема да не се обсъжда повече. А Си Дзинпин предупреди, че използването на ядрено оръжие ще остави Русия абсолютно сама в света.

- Появи се информация, че Тръмп ще се срещне със Зеленски във Вашингтон на заседание на Съвета за сигурност на ООН относно войната на Русия срещу Украйна. Украйнският президент ще се срещне и с Байдън и с Камала Харис и щял да им представи своя план за победа, за който няма подробности. Но Зеленски е казал, че са готови ключовите точки и акценти от него и най-важното е решителността на Украйна планът да се приложи. Няма и не може да има алтернатива на мира, твърди Зеленски... Тогава?
- Ние се намираме в преходен период, много по-сериозни планове ще бъдат разглеждани, след като минат президентските избори в САЩ. Поради две причини. Първо - в Кремъл им е ясно, че те не преговарят с Киев, те преговарят със САЩ и с държавите, които поддържат Украйна. На Москва е ясно, че срещу тях стои обединеният Запад. И затова много добре си дават сметка с кого реално ще преговарят във Вашингтон. Тези предложения сега са междинни и затова казвам, че сме в преходен период. От друга страна Киев много добре разбира, че без подкрепата на Вашингтон нямат никакви позиции. И затова също гледат кой реално ще стои зад тях. Нека да изчакаме, защото играчите ще бъдат други. Но когато става дума за мир по време на война, старата сентенция на Сун Дзъ е абсолютно вярна - мирът е следствие от войната. Каквото е на бойното поле, с това разполагаме, докъдето са стигнали войските - това е. И оттам прагматичният подход е да се гледа какво е реалното. Защото след стотиците хиляди жертви никой няма да отстъпи.

- В интервю за „Труд news“ на 22 август заявихте, че „никой не е казал, че няма да има втори опит за атентат срещу Доналд Тръмп и че в американската история има много такива примери“. Е, случи се...
- В никакъв случай не влизам в конспиративни теории или нещо подобно. Основание за това твърдение ми даде начинът за воденето на президентската кампания и жестокото нагнетяване на противоречията вътре в самото американско общество. Виждаме тотално абсолютно непримиримо разделение на Америка без да има много голям брой колебаещи се избиратели. Борбата се води вече в продължение на няколко президентски кампании и конфронтацията е засилена до такава степен, че влияе върху психиката на хората с години. В сферата на сигурността най-голямата опасност за секретните служби са т. нар. единаци, защото всички останали екстремистки организации донякъде се наблюдават и има някакви форми и методи, които най-накрая стигат до контрол. Но единаците, които са психически нестабилни, са най-опасните. Освен това външната политика също влияе много, външнополитическите послания силно въздействат върху президентската надпревара. Вторият атентатор бе ясно за украинската кауза. Робърт Кенеди бе убит през 1968 година от Сирхан Сирхан, който беше за палестинската кауза. Ожесточената политическа пропаганда и агитация активира такива хора, които са с по-висока степен на внушаемост. Няма как при положение, че в едно общество дълго време има непримиримост към другия да не се стигне до нещо подобно. И няма как в ожесточената президентска кампания да не се активират такива хора - това ми даде основание да направя този анализ.

- С взривовете на пейджъри, уоки-токи, радиоприемници в Бейрут като че ли навлязохме в съвършено нова фаза, технологична война?
- Категорично, и това ще влезе в историята и в учебниците на специалните служби. Това е нов вид специална операция, която отвори очите на света докъде е стигнал техническият напредък. Но винаги, когато страните се готвят за един вид война, те получават друг. Така се случи и във войната в Украйна, където се появиха нови технологични средства - дроновете, които спират възможностите за пробив. Досега се залагаше на танкове и самолети, но в момента те са блокирани, всяко едно съсредоточаване дори само на 20 машини веднага се разкрива. И се получава една война, която не са си и представяли. Светът влезе в една изключително нова високотехнологична епоха, формите и методите на въздействие стават глобални и моментални.

Нашият гост
Димитър Гърдев е дипломат и политик. Народен представител от ИТН в 45-ото и 46-ото Народно събрание. Председател на Комисията по външна политика в 46-ото НС. Има магистратури по Международни икономически отношения, Национална сигурност и Информационна сигурност. Международен анализатор с над 100 статии в печатните медии, включително “Труд news”, чест гост-коментатор в българските телевизии. Владее английски, немски, руски и гръцки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта