Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Ратко Младич обжалва присъдата си за военни престъпления

Без авансови плащания за болниците Предложението беше внесено от депутати от БСП

100 хил. шофьори може да останат без работа

Язовир Кърджали е на косъм от преливане

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Зимното поддържане е на добро ниво, проблем е огромният трафик на тежкотоварни автомобили

Президентът Радев: Близкоизточният конфликт може да бъде разрешен само чрез мирни двустранни преговори

Йоханес Хан: Силно осъждам употребата на сълзотворен газ в парламента на Косово

Мъж опита да се самоубие в холандския парламент, скачайки от балкона в пленарната зала

Заплатите у нас са 4 пъти по-малки от европейските

Дипломатът Георги Димитров пред „Труд“: Министър Даниел Митов върна лова на вещици във Външно

Издигането на кандидатурата на Кристалина Георгиева за ООН беше политическа и дипломатическа стъпка, граничеща с безумие

 

– Г-н Димитров, не е изненада, че наближи ли краят на едно правителство, зададат ли се избори, във Външно министерство реагират първи – правят се светкавични назначения в мисиите ни зад граница, както и в самото ведомство. Вашият коментар?

– Проблемите не са само при наближаването на края на едно или друго правителство. Произволните назначения са само последния „пирон в ковчега“ или, ако трябва да се изразя по-елегантно, “coup de grace“, на една системно загробвана държавна служба. И в този случай нещата са далеч по-комплексни. В последните години, имам предвид особено двата кабинета «Борисов», но и времената на Надежда Михайлова и покойния Стоян Ганев, в МВнР последователно се провеждаше линия на политизация на дипломатическата служба, извършваха се политически мотивирани уволнения и назначения, потъпкваха се правата на служителите и върховенството на закона като цяло. При Даниел Митов се наблюдава завръщане към периода на „лов на вещици”, установен и осъден от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа още през 1998 г.

– А каква е ролята на президента Росен Плевнелиев?

– Крещящо пренебрежение към правовия ред представлява също участието на все още президента Плевнелиев в дипломатическия процес. Става дума за подмяната на значителен брой посланици броени месеци, седмици и дни преди изтичането на неговия мандат, което ще постави наследника му пред свършен факт и невъзможност да изкаже своето мнение по това кой ще представлява страната ни в чужбина. Считам това за недопустимо както от политическа, така и от институционална гледна точка.

Няма да се занимавам подробно с други нарушения, като директното прехвърляне на посланици от една държава в друга, продължаването на посланически мандати извън сроковете, допускани в закона, външни назначения и на по-долни дипломатически позиции в чужбина, придвижване в ранг по „бързата писта” за запълване на вакуума в ръководните длъжности, създаден в резултат  на фактическата лустрация в министерството и пр. Дори в момента, министърът в оставка е обявил „конкурентен подбор“ за подмяна на близо една трета от ръководния състав на министерството – постоянния секретар, главния инспектор, един от тримата генерални директори. Съмнявам се, че назначенията ще бъдат безпристрастни и според законовите процедури, но и дори и да е така, питам кое налага отиващият си министър да прави подобна мащабна промяна и има ли моралното право на това.

– Говорите за лустрация в министерството. Дайте примери.

– Като казах „лустрация“, не мога да отмина, с риск да ме обвинят в пристрастност, още един проблем, особено чувствителен за дипломатическата служба. В продължение на години дипломатите с досиета са лишени от възможност да следват нормално професионалния си път, подложени са на незаслужени унижения, нарушават се техните граждански и служебни права. Президентът Плевнелиев и министрите Николай Младенов и Даниел Митов са сред шампионите в това отношение, но и кабинетът «Орешарски» има определен принос към това. А Плевнелиев дори гордо го открои като едно от най-големите постижения на мандата си. И това се прави въпреки решението на Конституционния съд по въпроса, тоест в нарушение на закона.

– Кои политически назначения ви смущават.

– В списъка на новите посланици фигурират редица политически назначения на хора без съответния опит и практика, неотговарящи на критериите за заемане на дипломатическа длъжност, даже и от по-нисък ранг. Не бих искал да персонализирам, но се огледайте в посланическия ни корпус на Балканите, в международните организации, в някои държави-членки на ЕС и лесно ще се откроят конкретните имена. В ход са или се подготвят нови подобни назначения. Това не само ще задълбочи съществуващото нарушение на закона (20-процентовото ограничение на политическите назначения отдавна е надхвърлено, като при Митов отскокът е значителен), но ще нанесе пореден удар върху дипломатическата служба, външната политика и цялостния международен авторитет на страната ни. Пряка отговорност, наред с външния министър и правителството, носи за това и президентът.

Въпросът е от особено важно значение и поради факта, че през 2018 г. България ще трябва да осъществява председателството на Европейския съюз.

– Реакцията ви по повод изказвания на консула ни в Ниш Едвин Сугарев беше много остра. Имате ли информация дали външният министър ще потърси отговорност от консула?

– Едвин Сугарев си позволи изявления, които не само нарушават законовите изисквания към дипломатическите служители за недопускане на публични политически пристрастия, но и оценки за политиката на други държави, които са несъвместими с добрия тон в дипломацията и могат да се отразят неблагоприятно върху нейните външни отношения. Той извърши директна предизборна агитация в подкрепа на един от кандидатите и недопустими политически квалификации по отношение на друг, намеси и две велики сили в безотговорните си политически „анализи“. В същото време, не сме чули от него и дума за работата му по развитие на деловите, културни и хуманитарни контакти с населението на поверения му консулски район, за проблемите на българските граждани в Източна Сърбия, за интересите на българското национално малцинство и пр.

– А дали ще бъде потърсена отговорност от самия министър?

– Съмнявам се. То и от самия Сугарев няма да бъде поискана отговорност, както разбрахме от последното изявление на министър Митов. Щял да разговаря с него. Интересно за какво ще разговаря? Та той на практика се солидаризира с неговото мнение. Вижте, самото появяване на Сугарев пред медиите трябва, според законовите разпоредби, да бъде разрешено и съгласувано с ръководството на МВнР. Ако това не се е случило, решението трябва да ясно. А ако Митов е съгласен със Сугарев, министърът трябва незабавно да бъде отстранен от заеманата длъжност, да му се отнемат пропускът, служебният автомобил и ключът от кабинета и да не бъде допускан отвъд бариерата на външно министерство.

– Все още е пресен случаят с двете ни кандидатури за генерален секретар на ООН. Някои специалисти казаха, че той ще влезе в учебниците по дипломация като пример за неудачна политика и като провал. Изясниха ли се всички подробности около номинацията на Кристалина Георгиева?

– Въпреки всичките увъртания на Митов, от самото начало беше ясно, че Кристалина Георгиева е непроходима кандидатура по редица причини: постът не е национално или институционално резервиран за България и тя не може да влияе по такъв начин на избора; смяната на националния кандидат на такъв късен етап не е процедурно невъзможно, но е невиждан прецедент в ООН по въпрос от най-висока важност, а в ООН са крайно чувствителни към прецедентите; членовете на Съвета за сигурност, страните, излъчили кандидати за поста, а и мнозинството държави-членки на ООН няма как да погледнат с добро око на «спасителя», появил се в края на един дълъг, политически натоварен и ангажиращ всички тях процес. По тези причини издигането на кандидатурата на Кристалина Георгиева беше политическа и дипломатическа стъпка, граничеща с безумие. Наред с дискредитирането на дотогавашния български кандидат, действащ генерален директор на авторитетна международна организация, познат и уважаван дипломат и лидер от световна величина, това представлява също така тежко дискредитиране на нашата държава в очите на международната общност. Тук премиерът трябва да даде отговор на въпроса каква е ролята на министъра на външните работи Даниел Митов в цялата тази интрига.

– Имаме избран нов президент. Смятате ли, че Румен Радев ще се опита да внесе промени във външната политика на страната и какво бихте го посъветвали като дългогодишен и опитен дипломат?

– Основните характеристики и тенденции в международните отношения  по време на мандата на новия български президент ще останат като цяло същите, с които се сблъсква международната общност днес. А именно: геополитическите отношения на Запада с Русия; ситуацията в Украйна и наложените санкции и контрасанкции; отношенията с други глобални и регионални играчи; конфликтът в Близкия изток; войната в Сирия и срещу Ислямска държава. Да не забравяме за политическия радикализъм и възходът на националистическите и ксенофобски сили в Европа, включително следствие на неспособността на европейските институции да се справят с новите предизвикателства на континента; бежанската вълна към Европа и проблемите на ЕС с опазването на външните граници и „абсорбирането“ на бежанците; кризата на институциите и политиките на ЕС като цяло; проблемите на международната и в частност европейската система за сигурност и др. Оттук произтичат и задачите на външната политика на България, пред които новият президент ще се изправи.

 

Нашият гост

Георги Димитров е дипломат от кариерата, завършва международни отношения в Москва през 1983 година. В периода 2002 – 2005 година е секретар по международната политика на президента Георги Първанов. От 2005 до 2010 година е посланик в Белград. Бил е постоянен секретар на МВнР, но е уволнен от министър Даниел Митов. Сега е външнополитически съветник и член на ръководството на ПП АБВ.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (25)

 1. Драгарю Георги,ти който си завършил в Москва,като как стана да завършиш там,бе пич-така че,разни такива кадри като теб,и други ченгета просто нямат място във външното министерство -хората са прави ,че се те разкарали овреме !

 2. Външното и вътрешното м-ва са гнилите ябълки на правителството. Там свежо няма.
  Човек колкото и да брули гнилото остава, защото гнилото започва от корените. Бойко не може да се справи с този боклук и за това трябват нова енергия, нова метла и по-страшен лов на вещици.

 3. Този е един от най-компрометираните служители на Външно. Точно него ли намерихте да интервюиране?

 4. Съгласен съм с преждеизказващите се!Трябва да се реже изкъсо ,след като през 1989 г, не направихме лустрация.

 5. Как може да дават думата на такъв отявлен комунист-болшевик.Такива международни престъпници могат да виреят само у нас.Срам и позор.Съжалявам, че живея в такава държава.

 6. и да ривете и да не ривете, факт е, че евроатлантиците сте по-големи олигoфрeни г-ъ-з-o-л-и-з-ц-и и майкопродавци и от комунистите…

 7. От 5 коментиращи изказаното от Димитров , нито един не оборва неговите твърдения!?

 8. За съжаление лустрация не е имало в България-няма закон за лустрацията, което е позор. ЛУСТРАЦИЯ се извърши в цяла източна европа,без България. И значи уволнение на всички свързани с комунистическия режим и комунистическата тайна полиция, и забрана за държавна служба. Как така лустлация имаше в цяла източна европа, но не и в България, и поддържници на комунистическия режим, вместо да молят за прошка да морализаторстват из медиите. То бива наглост, но това е прекалено!

 9. Нямам намерение да споря с комунисти. Това е все едно да споря с Майн Кампф.

 10. За разлика от проказата, която първо разкапва тялото, комунизмът разкапва първо душата на човека. Оня на снимката е пример. При сравнително здраво тяло, очите му издават разрушена психика.

  1. Както и да го погледнеш комунизъма е за предпочитане пред евроатлантизъма в тялото на плeвнелиев…

 11. каква реакция може да се очаква от един прогонен от министерството чиновник ?ТОВА КОЕТО СЕГА ГОВОРИ , ЗА ДА ПЛАЩА БЛАГИНКАТА ОТ НОВОТО СИ ТОПЛО ВЯСТО .

 12. Много си е прав по отношение Кристалина Георгиева. Позор за Борисов и Митов. Гробокопачи на България. В жилите им тече кръвтв на поп Кръстьо.

 13. Леле-леле-е-е-е, колко много “тролчета-пeдaлчeтa” !!!! На кого “ближeтe зaдницитe” бe?? На бaт’бoko ли, на ония от “Козяк” ли? Ами що не коментирате, че казаното от Г.Димитров е самата истина до последната буквичка, бе!!!! А що се отнася до действията на “къдравата Сю”, тук няма нищо чудно,тя просто си заработва новото сладко местенце пред господарите си от “Козяк”.

 14. Това че др. Г.Димитров е завършил в Москва не е страшно, страшното е, че нищо умно не е научил оттам. А можеше…

 15. Приемете моите почитания, господин Посланик,бихте ли ми казал в кои друг бивши соцдържави, сега членки на НАТО и ЕС, бивши сътрудници на ДС в момента са посланици?Или на ръководни позиции в МВнР в техните държави?

  1. Във всички. Пример: Полша изготви доклад от над 600 страници за дипломатите, свързани със службите, оповести 7 (седем) имена, уволни 2 (двама)… след което единият спечели делото и отново бе назначен посланик. Страхувам се, че данните за Хърватия и Унгария още по-малко ще Ви харесат.

 16. До кога обявените със закон теротисти дейци на БКП,
  ДС, доносници на КГБ ще служат във външото и вътрешно министерства!?!

 17. Георги Димитров е напълно прав във всичко, което е казал. Но тук е пълно с някакви озлобени лица, коментиращи без да имат никакво понятие от темата, които вместо да се изказват по същество, използват или кретенски първосигнални квалификации, или елементарни обиди, които показват елементарния и кретенски начин на мислене на самите им източници. Безсмислено е да продължавам. Вместо да се замислят за това, което казва някой, който е в течение с последните факти в системата, казвам го защото и аз ги знам, тук някакви дегенерати и профани се опитват да вадят от десет кладенци вода за да напишат някакви квалификации или елементарни съждения, които въобще не са в съзвучие с темата, и които единствено говорят за техния манталитет, морал, а и въобще за елементарното им мислене и дребнави душици. Както и за озлобеността от собствената им нереализация. Това са хора, които биха стигматизирали всеки “комсомолски секретар” до момента, в който самите те не са се оказали да бъдат назначени като такъв /разбирай и секретар на всяка младежка организация или нещо друго подобно./ Които са палачинки, сменящи се според личните си възможности за прагматична реализация. Говоря за коментиращите, които говорят глупости за неща, които не знаят и ръсят елементарни обиди за интервюто.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.