Директорът на ОД на МВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов пред „Труд“: Чужденци инсценират кражби на скъпи вещи

МВР отдава голямо значение на „услугата сигурност“

Кражбите са най- честите престъпления срещу туристите открай време. Една голяма част от тях могат да бъдат предотвратени, ако са налице две условия. Първо- да има по- засилен контрол на личните вещи от страна на туристите. Второ- да не се употребява алкохол или поне без мярка, защото крадците използват именно тези състояния на летовниците. Много често заявителят на кражба не може да си спомни кога и къде е обран Това коментира шефът на ОД на МВР в Бургас Калоян Калоянов. И добавя: „Нашето разбиране и цялата ни организация на работата, се основават на това, че туризмът е основен поминък за Бургаска област. Сигурността на туристите е част от туризма. Колкото по-голяма сигурност се чувства от страна на почиващите, толкова ние можем да допринесем за приходи в икономиката. Затова МВР отдава толкова голямо значение на, да я наречем, „услугата сигурност“.

- Комисар Калоянов, банков обир в Несебър преди броени дни беляза лятото. Двама маскирани срязаха стена с трион и стигнаха до сейф, от който са отмъкнали около 100 000 лева. Какви са версиите и смятате ли, че извършителите ще бъдат заловени?

- Проверяваме всички възможни версии. Назначени са множество експертизи, резултатите от тях вече са налице и те дават отговори на някои въпроси по отношение на престъплението. Усилено се работи по случая, ангажиран е доста голям ресурс и продължаваме, и в момента да работим. Засега не мога да бъда по-конкретен.

- В разгара на сезона сме. Как се осигурява охраната по морето?

- Летният сезон е наистина в разгара си и сме точно в средата му, в пиковия момент. Традиционно, както предходни години, със съдействието на ГД „Национална полиция“ със заповед на главния секретар на МВР, в Слънчев бряг са командировани 120 служители на месец, по различни направления на дейност. Подбрали сме служители- оперативни работници, които работят по джебчийски кражби, по грабежи, по кражби от жилища. Това е направено на база анализ от предходните години- къде и в разкриването на кои престъпления имаме най-голяма нужда от специалисти. Освен в Слънчев бряг такива командировани служители има и в Поморие, Созопол, в Царево и Приморско. Там обаче ситуацията е доста по-спокойна, което се дължи на факта, че в тях пребивават предимно семейни туристи, летовници със семействата си, с деца. В Слънчев бряг не е така, но тази година има намаление на определен тип престъпления. Например на джебчийските кражби. Благодарение на командированите колеги, както и на колегите от дирекцията и районното управление, по-малко са и грабежите, а там където стават такива, съумяваме бързо да локализираме извършителите и да ги задържим. Имаме много тясно сътрудничество с прокуратурата и от две години насам изключително много се увеличи броят на мерките за задържане под стража, което респективно не дава възможност на престъпника да бъде на терен и да извършва други престъпления.

Като пример мога да дам последния случай, когато задържахме трима души, извършвали грабежи, двама от които състезатели по борба от Сливен.

- Полицията е отговорна и помага не само, когато туристите са предмет на престъпление. Преди броени дни автобус с поляци аварира на входа на Поморие. Какво се случи?

- Имаше такъв случай. След повреда на автобуса на пътното платно, малко преди град Поморие, се наложи полските туристи да бъдат свалени от автобуса и съответно транспортирани и настанени на безопасно място, а самият автобус беше така аварирал , че затрудняваше пътното движение и поради факта, че има специфични особености по отношение на трансмисията, нямаше възможност да бъде изместен.  Наложи се съвместно с кмета на община Поморие г-н Иван Алексиев, за което му благодаря, да се организира група от експерти, които да помогнат за отстраняване на повредата. По този начин предотвратихме едни огромни задръствания и тапи в посока от и към Бургас.

- Към какво сте особено внимателни това лято?

- Винаги правим анализ на предходния сезони и се стремим не да следваме събитията, а да ги контролираме и да ги предотвратяваме. Това е особено трудно поради няколко причини. Първата е, че голяма част, да не кажа 90 процента от криминалния контингент, който извършва престъпленията на територията на черноморското крайбрежие, през летните месеци, не е контингент, живеещ на територията на Бургаска област. Сами разбирате,че локализирането на тези лица, установяването къде живеят, с какви моторни превозни средства се придвижват, каква престъпна дейност възнамеряват да извършат, е изключително трудно. Тук срещаме помощ отново от Главната дирекция и от областните дирекции, от които получаваме информация за техния така да го наречем гастролиращ контингент на наша територия. На второ място, през лятото, особено Слънчев бряг става място с огромен брой туристи.

- Хотелиери твърдят, че курортът се превръща в петстотинхиляден град…

- Да. А като вземем предвид факта, че ние обслужваме територията от Обзор до Синеморец, може да си представите за какъв обем от хора иде реч. Това позволява на криминалния контингент да остава анонимен и да извършва престъпления бързо и да се изтегля във вътрешността, за да не го разкрият. Искам да отворя скоба и да кажа, че изключително много се надявам и усилията на министъра на туризма г-жа Николина Ангелкова да доведат до успешен край за въвеждането на единната туристическа информационна система, защото тя ще помогне и на нас в някаква степен по отношение на превантивната ни полицейска работа.

- Има ли ръст на плажните кражби и разполагате ли с достатъчно кучета и видеонаблюдение, за да се борите с този род обирджии?

- По отношение на плажните кражби мога да кажа, че много добре започнахме да работим /като даване указания и инструктажи/ с частните охранители, които са назначени от концесионерите по плажните ивици. Така, че когато там няма по обективни причини полицейско присъствие, те да ни информират за крадци с такъв профил и съответно съгласно закона за частната охранителна дейност, дори да извършват задържане и да ги предават на органите на полицията.  Благодарение на колегите, които патрулират по плажната ивица, включително и с кучета, кражбите намаляха в голяма степен. Спад има и при джебчийските кражби. И още нещо- вече сме в средата на сезона, а няма нито един случай с поставено скимиращо устройство в банкомат. Нещо, което преди две години беше доста често срещано явление. Но ангажирахме и банковите охранители редовно да проверяват тези банкомати и да връщат информация, ако видят съмнителни лица. Това е моделът на работа, който търсим. Да ангажираме всички, които могат да помогнат на полицията за предотвратяване на престъпления.

- Миналата година крадците имаха стил- правеха се на туристи по ивицата, предния сезон на мода бяха „алпинистите“. Какъв е почеркът им това лято?

- Не бих казал, че имат някакъв особен почерк, който да дава някакъв профил на крадеца или крадците, и който после да се повтаря при всяка една кражба. Използват обаче всякакви възможности. Най- вече се използва разсеяност или употреба на алкохол от страна на туристите и оставяне на вещи без надзор.

- Залавяли ли сте крадци-чужденци?

- Да, имаме заловени такива, има такива случаи, в които вещи от туристи са отнели чужди граждани. Щом са на територията на Република България, те отговарят съгласно българските закони, срещу тях има заведени досъдебни производства. Но няма да оглася националностите им. Кражбите са от плажа и от дискотеки- на телефони и пари.

- Има ли чужденци, които инсценират кражби, за да получат впоследствие застраховка?

- Създадохме един модел на проверка на такива случаи, съвместно с ГПУ „Аерогари“- Бургас, с които взаимодействаме много добре. Оказа се, че често, когато чужди туристи заявят непосредствено преди заминаването, че са били обрани и им липсва телефон или друго, това не отговаря на истината. При извършване на проверка в багажа на аерогарата, се оказва, че въпросната вещ е там, в багажа на съответния чужденец. В тези случаи, когато заявят, че нещо е изчезнало, то е с единствено искане получаване на удостоверителен документ от полицията, който да послужи после пред техните застрахователни институции за изплащане на обезщетение. Случаите не са единични, но и не са толкова много.

- Може ли да дадете подробности за такъв случай?

- Ами например, скъп мобилен телефон, който чужденецът заявява, че го няма ден преди да си тръгне, при проверка на багажа му, се оказва там.

- Лятото започна с един инцидент- убийството на предприемача и собственик на казина Коста Николов Миджурина. То беше веднага разкрито, но нямахте ли притеснение, че това ще стресира туристите?

- Нашата първа задача беше бързо да установим фактите и обстоятелствата по това престъпление, имахме насоки за извършителя и го задържахме буквално за няколко часа. Такива инциденти стават във всички курорти и извън България, това е така. От тая гледна точка мисля, че не би трябвало да се изпитват притеснения в тази посока. Престъпление,извършено изцяло на основа лични мотиви, няма как да буди такива притеснения.

- Преди време, близо до Слънчев бряг, в бивша свинеферма, бе разкрита нелегална фабрика за лед. Пласьорите на дрога и цигари без бандерол, преследващи лесна печалба, също идват по морето. Как се справяте с тях?

- Пласьори на наркотици, дилъри, залавяме непрекъснато. Що се отнася до безакцизните цигари, вече имаме три случая. В Поморие сме заловили около 40 мастербокса, в Несебър- 20, отделно пак в този район- около 100 мастербокса. Работим активно, защото този вид престъпна дейност удря върху фиска на държавата.

Нашият гост

Калоян Калоянов постъпва на работа в МВР през 1995 г., като разузнавач І степен в ПУ –Руен. Началник е последователно на РПУ Сунгурларе, на РПУ – Карнобат и на Пето РПУ- Бургас. От 23. 04. 2009 г. до 12. 11. 2014г. е заместник-директор “Полиция” на ОД на МВР –Бургас, после временно преназначен на длъжност директор на ОД на МВР - Бургас и от 09. 04. 2015 г. със заповед на министъра на вътрешните работи е преназначен на ръководна длъжност – директор на ОДМВР Бургас.

Многократно е награждаван с индивидуални и колективни отличия.

Коментари

Задължително поле