Доц. д-р Атанас Мангъров, шеф на Детското отделение в Инфекциозна болница, пред „Труд”: Епидемията отстъпва, когато 70 на сто от хората преболедуват

Създаването на ваксина за COVID-19 не е проблем. Но това, което е най-трудното е, че тя трябва да бъде изпитана за безопасност

Въпросите около превземащата света пандемия стават все повече. Страхът на хората преминава в паника. Психолози предупреждават, че когато епидемията от коронавирус отмине, много хора ще имат нужда от лечение на емоционалните последствия от преживяния стрес. Как спокойно и без паника, но и без излишен риск да преживеем извънредното положение, и какъв е шансът да се разболеем, разказва един от най-изявените лекари в областта на инфекциозните болести доц. Атанас Мангъров.

- Кое наложи затварянето на цял град като Банско, толкова ли е страшно положението там, доцент Мангъров?

- Нищо не го налага. Нека ви отговорят тия, които са го затворили. Защото заради няколко случая да затвориш един град е безумие. Там нито е загинал някой, нито нищо. Да затвориш Банско е сравнимо с това да затвориш областен град като Габрово, където също има толкова случаи.

- Страхът накара хората да си останат вкъщи, но в дългосрочен план този стрес какви последствия ще има за тях?

- Най-вероятно ще има тежки икономически последствия. В момента всички се държат като малки деца, които са се скрили под юргана и чакат да дойде Торбалан.

- А какво трябва да направят?

- Хората трябва да живеят по нормалния начин. Възрастните трябва да се изолират, доколкото това е възможно. Защото това е инфекция, която се предава по всички възможни начини - по въздушно-капков път, по контактно-битов път и тя няма как да бъде ограничена по този начин. Човек може да си мисли, че това може да стане, но не става. Мога да си позволя да го кажа, защото това ми е работата.

- Но в Китай по този начин е овладяна инфекцията.

- В Китай нещата са овладени, не защото са действали по този начин, а защото там минаха вече два месеца и половина и всичките го преболедуваха. Една такава епидемия започва да се ограничава, когато поне седемдесет на сто от населението преболедува от съответната инфекция. Както при ваксините - за да има достатъчно добро ваксинално покритие, то трябва да бъде над седемдесет на сто. Тук е същото. И това е елементарна епидемиология.

- Но в Италия, където по-късно взеха такива мерки, смъртността е почти десет на сто.

- При всяка епидемия, както всяка година при епидемията от грип в нашата страна, има области, където има много висока заболеваемост и други, където няма толкова висока. Винаги могат да се получат такива огнища. Виждате, че в околните на Италия страни няма такова нещо.

- Пристигат съобщения, че там загиват вече и млади хора, възможно ли е вирусът да мутира?

- Четете сайта на италианското Министерство на здравеопазването. Там са дадени кои възрастови групи са засегнати, кои умират, а кои не. Това, че умират млади хора, го пишат разни лели в интернет.

- Какъв е шансът у нас бързо да се овладее епидемията?

- За да се спре епидемията, трябва поне седемдесет на сто от населението да го прекара. Като в огромния процент от случаите - над осемдесет процента, ще го прекарат безсимптомно и дори няма и да разберат. И едва тогава ще се получи затихване на епидемичния процес. Поначало тази короновирусна инфекция е едно самоограничаващо се заболяване. Всички тези, които са хоспитализирани, ги лекуват с най-малко два антибиотика. Но за момента няма специфично лечение. В болница има смисъл да влизат само хора (те са около пет на сто от общия брой на заразените), които биха се нуждали от интензивно лечение - да им се дава кислород и ако спрат да дишат, да се интубират и обдишват. За съжаление, половината от тези пет на сто ще загинат, независимо от лечението, което им се провежда. Но всичките останали близо деветдесет и осем на сто от хората, няма да загинат. Всички стоят в къщи и чакат едва ли не да умрат. Няма да умрат.

- Много хора имат болки в гърлото, хрема и се притесняват дали не е коронавирус, каква е разликата между обикновения грип и коронавируса?

- Признаците са напълно неразличими от тези на всяко грипоподобно заболяване, на всяка остра респираторна вирусна инфекция. За да се докаже, че някой е с коронавирус, трябва да се направи тест. В някои страни, например в някои части на Франция, вече спряха да изследват за коронавирус, защото всички проби, които се изпращат, са положителни. Същото, което става у нас, когато грипната епидемия е в разгара си. Тогава ние вече спираме да изследваме за грип, защото всички проби излизат положителни. Това се случва всяка година някъде в края на януари и февруари.

- Някои хора изхвърлят домашните си любимци, защото ги е страх, че може да ги заразят с коронавирус. Възможно ли е това да стане?

- Възможно е, защото това са вируси, които засягат животните, те причиняват епизоотии, тоест епидемии, но при животните. Те могат случайно, както в този случай с настоящия коронавирус, да минат в човешката популация. Но поначало те не са пригодени да живеят трайно сред човешката популация. Те са там случайно.

- Появяват се съобщения, че определени лекарства помагат, има ли вече доказателства за това?

- За момента няма дефинитивно лечение. Какво и да да давате на един такъв болен, вие ще успеете в девестдесет и седем - деветдесет и осем от случаите.

- Наскоро имаше съобщение, че в Китай много малко от заболелите са пушачи. Възможно ли е тях да не ги лови коронавирусът?

- На когото много му се пуши, може да намери всякакви извинения. Няма логика в това нещо. Цялата история е от около два месеца и половина. Има много малко натрупани данни, за да се изказват такива твърдения.

- А колко време живее коронавирусът върху различни повърхности извън човешкото тяло?

- Този вирус трудно издържа извън човешкото тяло, но може да се задържа върху повърхности два-три дни. Той тогава е активен и може да заразява.

- А топлото време ще помогне ли вирусът да изчезне?

- Всички на това се надяват. Този вирус е нещо ново. Той е на осемдесет на сто същият, както вирусът на ТОРС - тежкият остър респираторен синдром. Това е едно заболяване, също причинено от коронавирус, което се появява през ноември 2002 г., цяла зима се шири по света и някъде през юни 2003-а изчезва и оттогава не се е появявало. Тогава в Торонто, Канада се случи същото, което се случва сега в Италия. По абсолютно същия начин по необясними причини там имаше съсредоточаване на много болни, с много починали хора. При всяка епидемия винаги има такива места, където тя се разпространява много бързо и протича тежко. Могат да се търсят всевъзможни обяснения, но това е, както се нарича, стохастично явление. Това е от теория на вероятностите, когато имате едни и същи изходни показатели, а крайният резултат може да бъде съвсем различен.

- А доколко е вярно това, което каза френският министър на здравеопазването, че ибупрофенът и кортизонът влошават силно състоянието на болните?

- Това са партенки. Така или иначе коронавирусната инфекция е от заболяванията, които минават спонтанно от само себе си. И всъщност целта на лечението е тежко болните да се държат живи дотогава, докато те сами преодолеят болестта.

- При грип също умират много хора, може ли да се каже, че и там лечението не действа?

- При сезонния грип има лечение. Антивирусните препарати обаче трябва да се дават едва ли не преди да се разболее човек. Когато той вече е разгърнал клиничната симптоматика и да се дават полза никаква или много малка. При COVID-19 още няма измислено лечение, което като се проведе, човекът със сигурност да оздравее.

- При сезонния грип вирусът предизвиква бактериална инфекция и човек се разболява от пневмония. Така ли е и при коронавируса?

- Не, при този вирус се получава това, което се нарича респираторен дистрес синдром, при който вирусът засяга алвеолите и кръвта не може да се снабдява с кислород, защото те са блокирани. Това са тези малки мехурчета в белия дроб, в които става обмяната на кислорода между кръвта и въздуха.

- А какво е обяснението на това, че децата не боледуват, може би там се крие и загадката на лечението?

- Това всички се опитват да разберат. Това е същото, като по време на епидемията на така наречения „испански грип” през 1918 г., когато по света загиват близо 18-20 млн. души. Тогава този вирус засяга предимно хора на 18-20 годишна възраст, които са били в армията. Защо това става така, а настоящият коронавирус засяга предимно хора на 60-70 и по-голяма възраст, е трудно да бъде обяснено.

- Какви трябва да са предпазните средства за възрастните хора?

- Те трябва да си стоят вкъщи и да осъществяват по-малко контакти с други хора, защото инфекцията идва от хора, които са активни и общуват, но тези, които го „отнасят”, са най-възрастните. Както се вижда от сайта на италианското Министерство на здравеопазването, там боледуват всички, но умират само най-възрастните.

- Това не е ли потвърждение на конспиративните теории, че вирусът е създаден с някаква цел?

- Не, не бих казал. Просто светът е много широко място и в него има възможност да се появяват всякакви гадости.

- Този вирус може ли да мутира и да стане още по-лошо или просто ще затихне в един момент?

- Сигурно може, но това, на което се надяваме е, че поначало тези коронавируси мутират доста по-трудно, отколкото грипните вируси. Защото, ако можеха да мутират като грипните, ние щяхме да сме запознати с някои от тях и те всяка година щяха да се въртят из човешката популация, което за щастие, не се случва. Вирусът е нов и въпреки, че на осемдесет на сто той генетично е същият, като ТОРС, никой не може да се закълне, че ще изчезне по същия начин.

- Защо засега не може да се създаде ваксина?

- Създаването на ваксина за този вирус не е проблем. Но това, което е най-трудното е, че тя трябва да бъде изпитана за безопасност. Защото може да стане така, както в случая с ваксината за болестта денга. Тя беше въведена преди две години и се оказа, че тези, които са ваксинирани, карат денгата по-тежко от тези, които не са. Ваксината трябва да бъде подложена на много сериозни изпитвания не само за ефикасност, но и за безопасност, което отнема много години.

- Адекватни ли са мерките, които се взеха у нас и по света?

- Тези мерки са възможните, които могат да се вземат, няма какво повече да се направи. Не може да се затвори абсолютно всичко и хората да легнат да лежат на дивана, защото тогава ще умрат от глад. Светът трябва да върви напред.

Нашият гост

Доц. д-р Атанас Мангъров е началник на Първо детско отделение към СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров” ЕАД - София. Доцент към Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина. Роден е на 31 януари 1956 в гр. Стара Загора. Завършва английската езикова гимназия - Пловдив през 1975-а. В периода 1976 - 1982 следва медицина във Висш медицински институт „И. П. Павлов” - Пловдив. Доц. Мангъров има придобити специалности по инфекциозни болести и детски болести. Кариерата му започва през 1983-а като редовен аспирант в Инфекциозна болница - София, Първо детско отделение със сектор за интензивно лечение. Автор е на много научни трудове, един от най-опитните и уважавани специалисти в областта на медицината и конкретно в областта на инфекциозните болести.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта