Дължими данъци при работа за фирма в чужбина

Много българи живеят в страната, но работят за чуждестранни компании под една или друга форма. Затова в рубриката на “Труд” “Данъчна консултация” представяме позицията на НАП за това как се облагат доходите и дължи ли се ДДС при работа на трудов договор и предоставяне на услуги на чуждестранна компания.

Димитрина Захаринова е управляващ съдружник в одиторско дружество “Захаринова Нексиа” ООД (www.ZaharinovaNexia.com). От края на май дружеството е част от международна одиторска мрежа Nexia international. Преподавател е във Висшето училище за застраховане и финанси в гр. София. Била е Директор на Националната Агенция за Приходите град София, съветник в ДАНС, както и директор на дирекция в Агенцията за държавна финансова инспекция. Регистриран одитор и данъчен консултант. Има двама сина, внук и внучка.

I Предоставяне на услуги за фирми в чужбина

Физическо лице проектира софтуер за Андроид устройства. Работата се извършва по поръчка на клиенти и софтуерът е тяхна собственост. Поставен е следният въпрос: Подлежи ли на регистрация по Закона за ДДС физическото лице, регистрирано като свободна професия, при извършването на услуги на фирми от Европейския съюз, регистрирани по ДДС в съответната страна, и на фирми извън Европейския съюз?

II Работа по трудов договор за чуждестранна фирма

Българин е живял в Канада, като от 2014 г. има трудов договор с канадска фирма. През юни 2018 г. се прибира в България, но продължава да работи дистанционно по трудови правоотношения с канадската фирма. Към 31.12.2018 г. ще бъде местно лице за страната и ще има и български работодател по трудови правоотношения. Поставени са следните въпроси:

1. Трябва ли с годишна данъчна декларация (ГДД) да обяви изплатените доходи от канадския работодател и в кое приложение?

2. Трябва ли да бъдат приложени документи към ГДД?

3. Ще се дължат ли данъци в България за получените суми от канадския работодател?

4. Ще се дължат ли осигурителни вноски за получените суми от канадската фирма?

5. Ще може ли да се ползва данъчно облекчение за намалена работоспособност над 50%?

Отговорите четете в броя на вестник "Труд" в четвъртък.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Данъчен консулт