Дървено колело на ток откриха българи

Печка без дим бори мръсния въздух

Дървен електрически велосипед, произведен от българи, беше представен на 21-вия Европейски форум по екоиновации в София. Събитието е част от календара на Българското европредседателство. 13 изложители показаха своите екологични проекти пред 500 гости.

Уникалният ръчно изработен прототип на електровелосипед с дървена рамка беше представен от производителят варненската фирма Eljoy. Едно такова колело ще струва около 7000-8000 евро. Беше показан и метален вариант за 2000 лв. на колелата, при които електрически двигател помага при въртенето на педалите. Те развиват скорост от 25 км/ч.

“С едно зареждане на батерията се изминават около 100 км. а необходимата енергия струва 10 стотинки”, обясни пред “Труд” управителят на фирмата Делин Бонев. Според него интересът у нас към електро велосипедите расте. Компанията разработва и проект за наемане на еко колела в София.

Голям интерес на изложението предизвика и екопечката на дърва за битово отопление “Гамера”. За разлика от стандартните печки при тази няма пушек, вместо това излиза пара, а вредните емисии са сведени до минимум. Печката няма нужда от филтър, защото изгаря толкова ефективно, че изходните газове са с под 1% вредни емисии. Нормалната печка изхвърля 50% от горивото във вид на замърсяване, обясни Живко Стефанов от производителите от фирма “АГНОН”. Инсталацията използва 80% по-малко дърва от обикновен уред, затопля помещения от 35 до 60 кв. м. Продава се на цени между 700 и 1200 лв. Когато печката работи стаята не се задимява, защото горивната камера засмуква въздух от помещението и така прави вторично изгаряне на пушека и дървесната газ, отделяни при първичното изгаряне. Стефанов обясни, че този тип ракетна печка е измислена от американец за да се подобри ефектът от горенето на печки при африкански племена. “Там горят трева и животински остатъци, от което се отделят много вредни газове. Това води до преждевременната смърт на много хора”, обясни Стефанов. Устройството е на принципа на работа на аргандовата лампа и увеличава многократно температурата на огъня. “В специален цилиндър в печката се развива температура от 1000 градуса, където изгарят всички димни частици и дървесни газове”, обясни Стефанов. До печката може да се постави глинена пейка под която да минава и топлината да остава до другия ден.

По време на форума български студенти, участвали в състезанието Shell Eco-marathon показаха електро болиди. Тези състезателни коли могат само с 1 kWh да изминат 400 км. С едно зареждане на батерията пробегът е 90 км., а максималната скорост, която електроавтомобилите достигат е 36 км./ч.

Българската компания NanoBoost представи иновативна нано структурирана горивна добавка, която може драстично да намали емисиите от автомобили. От “Елпром ЕМЗ” пък показаха бързозареждаща станция за електрически превозни средства. Куриерската фирма “Спиди” започва да доставя с електромобили пратки в София. Компания “Соларпро” демонстрира решения за фотоволтаично захранване на градския електротранспорт.

Мярка срещу мръсния въздух

Eлектростатични филтри за комините

Електростатичните филтри*, които могат да се монтират в комините на домакинствата и на сградите на учрежденията, ползващи отопление на дърва, въглища или пелети, са една от най-ефективните мерки срещу замърсяването на въздуха в България, обясниха експерти пред “Труд”.

Тази технология се ползва по целия свят, като нейното монтиране не е скъпо, а захранването й с електроенергия е минимално.

В тези филтри няма нищо различно и иновативно. В Германия се ползват от години, като тяхното поставяне в тръбите на комините се залага още при проектирането на домовете. Слагането им не е задължително, но е желателно. Длъжни да имат електростатични филтри са по-големите сгради в Германия, като тези на държавните учреждения, например.

Принципът на работа е на филтъра е следният - той има импулсно захранване, каквото притежава всеки настолен компютър, лаптоп или мобилен телефон. Високото напрежение се преобразува в такова с много нисък ампераж и оттам идва икономията на ток.

Когато филтърът е включен, в тръбата му се получава ел. решетка или така нареченото електростатично поле. По този начин частиците, отделените при горенето частици, се наелектризират и се залепят по корпуса на филтъра. Ефективността е над 95 процента. Когато филтърът се пусне да работи, през комина реално излиза само пара, а всичко друго пада обратно в огнището или в печката.

*Следващата седмица вестник “Труд” ще разкаже подробно за тази технология, която е една от основните мерки в борбата срещу мръсния въздух по целия свят.

Добри примери от европейски държави

Джаджи абсорбират праховите частици от пътя

По време на форума бяха представени и близо 30 проекта на институции, общини и фирми от ЕС, целящи подобряване качеството на въздуха.

Три италиански общини предвиждат електрически лодки да свързват курортния град Орбетело с плажовете, както и с бреговете на Аргентарио и Гилио. Електрическа автобусна линия пък ще пътува между жп гарата и центъра. Ще има и споделени електрически автомобили, скутери и велосипеди.

Друг добър пример идва от столицата Рим, където се реализира пилотен проект за инсталиране на специални уреди (АПА скубери) за пречистване на въздуха, които се поставят на пътната настилка и абсорбират фините прахови частици.

Регионът Ломбардия представи свой план за намаляване на въздействието на изгарянето на дървесина върху качеството на въздуха чрез въвеждане на нови екостандарти за уредите за отопление на дърва. Предвижда се постепенна забрана за използване на най-замърсяващите уреди и въвеждане на нови енергийно ефективни инсталации с ниски емисии.

Унгарският град Сегет пък развива платформа за споделяне на пътувания в уебсайт, който предлага и информация за услугите за обществен транспорт, опциите за наем на колело и планиране на мобилността.

Презентиран бе и проектът GrowSmarter , който предлага “12 интелигентни градски решения” и се реализира пилотно в Кьолн и Барселона. В него чрез съвместни усилията градската управа и индустрията предлагат решения в областта на енергетиката, инфраструктурата и транспорта, целящи намаляване на замърсяването на въздуха.

Български проект

С иновативна машина чистят филтри на коли

Българска фирма “Иновейшън” създаде машина за почистване на филтри за фини прахови частици. Машината бе представена на Европейският форум по екоиновации в София.

Целта е филтри DPF/FAP за дизелови автомобили и катализатори да не бъдат изхвъляни и да се замърсява околната среда а да се почистват.

“Това е първата българска машина за почистване на DPF филтри и катализатори, проектирана, произведена и патентована в България. Почистваме DPF филтри с икономия 10 пъти сравнено с купуването на нов филтър. Гарантираме 95% почистване. Услугата вече се предлага у нас. С 300 лв. се чисти на стар филтър, а нов струва над 2000 лв.”, обясниха от фирмата пред “Труд”.

От 12 февруари

Столичната община раздава безплатен компост

Столична община стартира кампания за предоставяне на 10 кг. безплатен компост на всички граждани, които са платили такса “битови отпадъци”. Кампанията се провежда за четвърта година. Компостът ще се раздава на всички желаещи граждани всеки работен ден, в периода от 12 февруари до 31 декември от 10 до 17 часа, на територията на площадка “Хан Богров”.

Компостът се произвежда от преработката на био и зелени градски отпадъци в Инсталацията за биологично третиране “Хан Богров” на Завода за третиране на отпадъците на Столична община.Той представлява естествен обогатител на почвата, който задържа влагата и помага по-лесното и бързо усвояване на хранителните вещества от растенията.

Миналата година е раздаден 20,57 т. компост, а за 2015 г. и 2016 г. количеството е общо над 21 т.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии