Д-р Ива Гаврилова: Адювантното лечение на меланома дава шанс на пациентите да влязат в трайна ремисия

Водещи специалисти участваха на семинар, провел се пред медиите, като коментираха диагностиката и лечението при меланома.

На семинара участие взе и д-р Ива Гаврилова, хирург-онколог в Клиниката по дерматология към Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология.

Тя бе категорична, че ранната диагноза е път към успешното лечение на меланома.

"В началните стадии на развитие, I и II стадий, лечението е само и единствено оперативно и се състои в хирургично отстраняване на тумора от хирург-онколог с упойка и в онкологично лечебно заведение. В стадий III меланомът се е разпространил в лимфните възли, но без да достигне до други органи. В този случай разсейките в лимфните възли могат да се намерят от стадиращата сентинелна биопсия и да не изискват извършване на голяма операция. Ако обаче от ехографията на лимфните възли при поставяне на диагнозата има съмнение за разсейки и задължителният ПЕТ скенер го потвърди без засягане на други органи, то тогава е необходима операция с отстраняване на всички лимфни възли от областта, т.нар. радикална лимфна дисекция", обясни тя.

"След извършване на операцията трябва да се направи генетичен тест за BRAF мутация. Освен това пациентите подлежат задължително на следоперативно системно лечение на целия организъм, т.нар. адювантно лечение. То е с продължителност 1 година и се осъществява с иновативни лекарствени средства: таргетна терапия - лечение с таблетки или имунотерапия – лечение с вливане на антитела", поясни още д-р Ива Гаврилова.

„Това не е химиотерапия и няма непосредствените странични ефекти като косопад, повръщане и тежко общо състояние“, уточни д-р Гаврилова.

Тя обясни, че адювантното системно лечение дава шанс на повече от половината пациенти, независимо от избрания вид лечение, да влязат в трайна ремисия и дори да бъдат излекувани.

„Независимо, че меланомът се разпространява в 80% от случаите по лимфен път, дори и след оперативното отстраняване на всички лимфни възли, съществува риск в организма да има циркулиращи жизнени туморни клетки, които след време да се изявят и дадат начало на метастази в органите. Именно затова адювантното системно лечение контролира и унищожава потенциални такива“, каза д-р Гаврилова.

Изборът на вид лечение започва с резултата на генетичния тест. Ако има налична BRAF мутация в тумора това означава, че може да се лекува с таргетна терапия, ако обаче няма такава, остава възможност само вливания - имунотерапия. В IV стадий на меланома туморът се е разпространил по кръвен път до различни органи и изисква спешно лечение. В тези случаи се използват различни иновативни възможности за лечение като таргетна терапия, моно имунотерапия и комбинирана имунотерапия. 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве