Евтин климатик с колективна покупка

Домакинствата могат да спестят до около 300 лв. чрез колективна покупка на качествен климатик.

Ако ползваме евтина техника, плащаме 60% по-високи сметки за отопление

Над 1000 души вече са заявили желание за участват в схемата

Инициативата е на “Активни потребители”

Домакинствата в България могат да спестят до около 300 лв. при покупката на качествен климатик чрез колективна покупка. Инициативата за колективна покупка на климатици в България е на Асоциация “Активни потребители”.

Участието в колективната покупка на асоциацията е напълно безплатно и всеки, който желае да се регистрира, може да го направи, за да получи оферта. Важно е да се подчертае, че записването по никакъв начин не обвързва домакинствата с покупка. След като се регистрират те ще получат оферта и ще могат да преценят дали предложението е добро и да купят климатика или да се откажат. Досега за колективна покупка на климатици на сайта obstapokupka.online са се записали 1055 души. По-ниската цена на климатиците ще дойде от това, че фирмите доставчици ще направят големи поръчки, което ще свали цените на уредите.

Резултати от лабораторни тестове на климатици разкриват съществени разлики в консумацията на електроенергия при различните видове уреди. Лабораторен тест на отоплителни тела, проведен от Асоциация “Активни потребители”, показва, че качествен климатик може да спести на домакинствата около 250 лв. на отоплителен сезон. Именно, за да помогнат на повече потребители да инвестират в по-икономичен уред, от асоциацията инициираха първата в България колективна покупка на климатици.

Климатиците с висока оценка за качество, които са и много по-енергийно ефективни, чувствително намаляват сметките, показва проведеният от асоциацията тест, докато по-евтините и нискокачествени климатици носят значителни загуби, особено след петата година на ползване.

За да илюстрират данните, от Асоциация “Активни потребители” дават за пример два от моделите климатици, включени в тестовете - един с висока обща оценка за енергийна ефективност, на цена от 2000 лв., и един с ниска оценка, на цена от 750 лв. Изчисленията са направени за апартамент от 50 кв. м. със средна външна температура от 2 градуса по време на отоплителния сезон и средно ползване 8 часа на ден, 30 дни в месеца. Нужната енергия за постоянна температура от 22 градуса в жилището за този период е около 1500 kWh.

Климатикът от 2000 лв. ще използва 348,84 kWh енергия, защото за 1 kW използвана енергия генерира 4,30 kW топлина (съгласно COP), а този от 750 лв. - 545 kWh енергия, защото за 1 kW използвана енергия генерира 2,72 kW топлина (съгласно COP). Изводът е, че сметката в края на месеца с по-скъпия климатик би била 87,21 лв., а с по-евтиния - 137,87 лв., което е близо 60% повече.

По този начин, сметката за целия отоплителен сезон с качествения и по-скъп климатик излиза 436,04 лв., а с този от по-ниския клас - 689,33 лв. Разликата за един отоплителен сезон между между двата климатика е 253,29 лв., което е разликата между годишната сметка с по-евтиния климатик (689,33 лв.) и по-скъпия (436,04 лв.). Това доказва, че освен добавената тежест върху бюджета всеки месец, след петата година отопление с по-евтин климатик домакинствата реално ще бъдат на загуба. За пет години при използване на по-евтин климатик домакинствата ще платят 1266,45 лв. повече, отколкото ако използват по-скъп и по-качествен отоплителен уред. Тази сума е по-голяма от разликата в цената на двата климатика.

“Макар проучването да доказва, че “по-евтиното” на практика излиза “по-скъпо”, първоначалната инвестиция в техника на по-висока цена продължава да е проблем за хората. Затова, Асоциация “Активни потребители” организира кампания “Колективна Покупка”, която дава възможност за групова поръчка на висококачествени климатици, коментира Богомил Николов, изпълнителен директор на Българската национална асоциация “Активни потребители”.

Колективната покупка е популярна от години в западните държави. Инициативата на “Активни потребители” е част от проекта Clear-X, финансиран по програмата на ЕС “Хоризонт 2020”, който цели да подпомогне крайните потребители. В него участват организации от България, Словения, Словакия, Кипър, Литва, Белгия и Португалия.

 

Какво е добре да знаем:

Какво означава “Колективна покупка”?

 

Колективните покупки обединяват отделни потребители, които споделят общ интерес, създавайки силна позиция при договаряне за намаляване на цената. Това дава много по-голям стимул на търговците да предлагат на потребителите по-големи отстъпки. Колкото повече потребители се присъединят, толкова по-голяма е нашата сила. Участието е отворено за всички потребители, които се интересуват от закупуване на климатик. Участието е безплатно и необвързващо.

Как работи колективната покупка на климатици?

В контекста на колективното закупуване на климатици Българска национална асоциация “Активни Потребители” предлага на потребителите възможност за изгодна покупка на качествени климатици, получили висока оценка на международен сравнителен тест.

Кой организира колективната покупка на климатици?

Организатор на кампанията за колективната покупка е Българска национална асоциация “Активни потребители”. Имейл адрес, свързан с колективната покупка, е: [email protected]. Имейл адрес на “Активни потребители”: [email protected]

Защо асоциация “Активни потребители” организира кампания за колективна покупка на климатици?

Кампанията за колективна покупка е част от проекта CLEAR-X, в който “Активни Потребители” е партньор. В допълнение към BEUC (Европейската организация на потребителитe) и Международната организация за потребителски изследвания и сравнителни тестове (ICRT), участниците по проекта включват още пет други европейски потребителски организации от Словения, Словакия, Кипър, Литва и Северна Македония. Отделните дейности имат за цел да променят потребителското поведение и да създадат потребителски групи за колективна покупка на технологии за възобновяема енергия (ВЕИ).

Защо да се присъединя?

В рамките на колективната покупка на климатици Активни потребители ще предлага на потребителите само устройства, които са получили окончателна оценка “добър” или “много добър”, в международни и независими сравнителни тестове на потребителски организации. От Ваше име асоциацията ще договори с доставчиците възможно най-добрите условия за покупка. Успехът на кампанията зависи от интереса на хората и адекватната реакция на доставчиците - колкото повече сте, толкова по-добра ще бъде позицията ни за преговори. Успехът на колективната покупка на климатици ще формира основата за решения за подобни действия в други сектори и е врата към началото на колективни покупки за други продукти и дори услуги.

Кой може да участва в колективната покупка на климатици?

Участието е отворено за всички потребители (физически лица), които имат интерес да купят качествени климатици за дома си. Всички потребители могат да участват в колективната покупка чрез онлайн регистрация. Регистрацията в системата за колективна покупка е безплатна и необвързваща. В нея могат да се включат и хора, които искат да получат актуална информация за климатици.

Наистина ли е безплатна и необвързваща регистрацията?

Да. Онлайн регистрацията в колективната покупка е задължително условие само за получаване на оферта от доставчик, като е безплатна и необвързваща с последващи действия за потребителя. Регистрацията дава възможността да получите оферта, но не анжажира с покупка. Неприемането на поръчката се счита за отказ от участие в закупуване на климатик.

Какво е включено в стандартния монтаж на климатика?

Стандартният монтаж на климатика включва: Технологичен отвор в стената 1 бр., с дебелина до 50 cm. Медни тръби до 3 л. м. Отводняваща гофрирана тръба до 5 л. м. Кабел за комуникация до 4 л. м. Изготвяне на захранващ щепсел. Поставяне на PVC канал до 1 л. м. Стойки за монтиране на външното тяло. Вакуумиране и включване на климатика. Стартиране и тестване на работата на устройството.

Може ли да купа климатик на разсрочено плащане?

Да. Има възможност за покупка на изплащане чрез стоков кредит с възможност за избор между няколко финансиращи институции.

Отдавна са се оборудвали

 

В Бургас се топлят и охлаждат с ток зиме и лете

Парното излиза по-скъпо

 

През зимата използват климатика за отопление, а през лятот за охлаждане.

Мария Кехайова,
Труд news, Бургас

Бургазлии отдавна са се обзавели с климатици, които считат за най-чистото и евтино отопление. Пред парното, климатиците са предпочитани отдавна като по-евтин вариант, а последните надежди, че отоплението с газ може да е алтернатива, се стопиха тази зима. Така всички през студените месеци се оборудваха с еркандишъни. Фирмите, които продават климатици, буквално прегряха от поръчки. Масово хората предпочитат не най-скъпите варианти, а средна ръка - с цена около 1200 лв.

Домакинствата, които са в кооперации и блокове на парно, завъртат кранчето и се отопляват на ток. През най-студените месеци отоплението на 50-60 квадрата с климатик излизаше до 220 лв. Хората предпочитаха да ги дават, защото с парно и газ излизаше много по- скъпо. Край морето вече всички включиха климатиците и за охлаждане. “Това им е хубавото, че се ползват и зиме, и лете, и цената, която плащаш е сравнително поносима”, коментират бургазлии. Пенсионери също масово са на климатици и децата и внуци вече са ги научили как да боравят с тях.

Не цапат, за разлика от отоплението на дърва

 

Дават 100 лв. на месец за 50 квадрата

 

Твърдото гориво стана скъпо

Отоплението на около 50 кв. м. с климатик излиза около 100 лв. на месец.

Светлана Василева,
Труд news, Благоевград

В Благоевградско масово ползват климатици за отопление през зимния сезон, защото в региона няма топлофикация. Заради ниската цена на тока, а и по-чист вид отопление, хората от две-три години минават предимно на еликтрически уреди от висок клас като климатици или конвектори. Те бяха принудени да купуват климатици, тъй като цените на пелети и дърва рязко нараснаха през миналите два сезона. Най-големи потребители на климатиците станаха пенсионерите. Те отопляват не повече от 50 квадрата и плащат около 100 лева на месец. В района на Благоевград няма информация за офертата на “Активни потребители”. Всеки сам се оправя. Но продължава купуването на климатици, които заменят по-неефктивните и по-скъпи уреди за отопление. Освен това енергийната помощ, която им отпуска държавата, покрива разхода за топлото от климатик. Климатиците са харесвани и защото, за разлика от отоплението на дърга, няма хамалогия, няма опушване.

Сметките за двустаен апартамент са 150-200 лв.

 

Нови уреди срещу отказ от старите печки

Не смогват с монтажа

 

Целогодишно има голямо търсенето на климатици в района на Велико Търново.

Веселина Ангелова,
Труд news, Велико Търново

Нов климатик срещу отказ от стара и замърсяваща печка на дърва или въглища получават безплатно великотърновци, живеещи в няколко района на Старопрестолния град. Инициативата е част от проекта “Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух”, чиято основна фаза се реализира от Община Велико Търново по програма LIFE на Европейската комисия.

Климатиците са допустим нов уред за отопление по програмата, заедно с отопление на газ или пелети. “Новите уреди, включително и климатиците, са безплатни за одобрените кандидати, заедно с монтажа, премахването на старите печки и предаването им за рециклиране”, казват от общинската администрация в болярския град.

През последните година-две великотърновци масово се отопляват с климатици през зимата. “Целогодишно има бум на търсенето на климатици и фирмите буквално не смогват с монтажа и ремонтите”, казват търговците. Според тях този уред се оказва най-изгодния вариант за отопление и охлаждане, защото е икономичен, чист и лесен за обслужване и поддръжка. Сметките за отопление на двустаен апартамент с два климатика са приемливи и варират около 150-200 лв. на месец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения