Елен Герджиков - Обединителят

Елен Герджиков бе избран отново за председател на Столичния общински съвет. Вчера той положи клетва заедно със столичния кмет за четвърти мандат Йорданка Фандъкова, районните кметове и останалите 60 общински съветници. Герджиков бе предложен за председател от ГЕРБ и събра сред съветниците подкрепа от 33 гласа, изпреварвайки Милка Христова от БСП (с 15 гласа подкрепа) и Методи Лалов от “Демократична България” (с 12 “за”). “Нека да вършим повече работа за София. След като отминаха страстите от изборите, е време да се захванем за работа. Политическата идентичност се отстоява по два начина - единият като участваш активно с предложения и другият - отричането на всичко. Надявам се да изберем първият начин. Стана ясно, че имаме общи идеи и можем поне тях да реализираме”, подчерта Герджиков след като бе избран за председател на СОС.

Новоизбраният председател на Столичния общински съвет Елен Герджиков е на поста от 2012-а година е насам и е три мандата е общински съветник от ГЕРБ. Роден е на 7-и юни 1972 година в София. Завършил е философия и политология в СУ “Св. Климент Охридски”. До 2007 година се занимава с частен бизнес в областта на мениджмънта, маркетинга и рекламата. Автор е на посланията на партията в предизборните кампании и член на националния предизборен щаб.

По думите на Герджиков, повечето хора в общинския съвет познават неговата работа. С избирането му, той получава оценка като за човек, който винаги търси обединяващото за обществения интерес. За себе си казва, че не приема политиката като игра със съответните дивиденти. Той смята, че СОС може да работи още по-ефективно, открито и прецизно. Не малко работа, обаче бе свършена и в предходния мандат на съвета, когато председател отново бе Герджиков. Въведе се електронен достъп до цялостната документация по всеки един доклад на всеки общински съветник с цел улесняване на информираното решение. Заедно с колегите си, Герджиков направи много за още по-голямото отваряне на работата на общинския съвет към гражданите - чрез новия портал на София, чрез подобреното онлайн излъчване на заседанията на градския парламент, както и чрез новата Наредба за обществени обсъждания.

Като дългогодишен председател на съвета, Герджиков оценява желанието за по-активно гражданско участие в управлението на София и е готов да работи още по-задълбочено в тази посока. Вярва, че новият съвет ще успее да отговори на обществените потребности.

По отношение на “шарения” състав на градския парламент, председателят заявява своята готовност да застане зад всички добри за развитието на столицата предложения, без значение от коя политическа група идват.

Тези му думи не звучат фалшиво, защото Елен Герджиков е познат на софиянци като градско момче. Той е роден и израсъл в центъра на столицата, играл си е в Борисовата градина, а днес там разхожда кучето си Кристофър Робин и дъщеря си Румяна. Той е млад татко, защото Ру, както я наричат родителите є ще навърши една годинка след десетина дни. Герджиков е голям меломан и почитател на джаза. Може да бъде видян на много концерти и джаз фестивали, ето защо се обадихме и на неговия приятел Петър Димитров - председател на Ей то Джаз фестивал. Колекционира винил, заради което музикантите от политическа група 5 в предишния общински съвет му подариха стар грамофон.

 

Обича екстремните спортове, но в работата си е спокоен

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков обича екстремните спортове, но в работата си е спокоен, прагматичен и обединяващ. Една от големите му страсти напоследък, е кайт сърфа, може да бъде видян на софийския маратон, кара колело на спортното състезание “Витоша 100”.

 

За него

Най-големият почитател на джаза сред политиците

Елен Герджиков е човек, който има изключителен поглед и отношение към обществото като цяло. Неговата биография въобще е свързана с градската култура. Абсолютно съм сигурен, че и това е най-големият почитател на джаза сред хората, занимаващи се с политика.

Петър Димитров, организатор на фестивала A to Jazz

 

Опитен и изключително компетентен

Образован и диалогичен човек, който търси винаги баланса в работата си. Опитен и изключително компетентен. Считам, че доверието, което нашата политическа група има в качествата му би могло да се превърне и в доверие на целия общински съвет.

Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ-СДС в СОС

 

Наистина кара колело и ходи пеша

Може би един от най-големите меломани в СОС и съвсем заслужено го оглавява. Най-нетипичният политик, ако визирам всички около него. И да, наистина ходи с колело и пеша. И да, може да се разчита на него.

Димитър Павлов, радиоводещ

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети