Елизабет II се спасява от досадници с тайни знаци

Преместването на чантичката и въртенето на пръстена са сигнали към охраната

Кралицата винаги трябва да спазва протокола - както в облеклото, така и в етикета, и в поведението си. Тя е длъжна да бъде любезна с хората - дори и с най-големите досадници и празнодумци. Кралската особа не може просто да им обърне гръб, нито да се развика да бъдат отведени - това се случва само на кино.

Със задачата да отърве кралица Елизабет Втора от нежеланите събеседници е натоварена нейната охрана. За целта величеството отправя към хората си тайни знаци, след които досадникът бива отведен елегантно, като му се предлага разговор на друга тема с някой от присъстващите или му се отвлича вниманието с питие или друго занимание.

Ако разговорът става досаден и кралицата се чувства изморена от него, премества чантичката си от едната ръка в другата. За да даде знак, че е на път да си тръгне, тя слага аксесоара на масата. Случи ли се по време на вечеря, това означава, че след 5 минути всичко трябва да е приключило. Озове ли се чантичката на пода - събеседникът или разговорът е крайно неприятен и нежелателен и кралицата очаква да бъде спасена от антуража си. В най-лошия случай, ако нещата вървят към екстремна ситуация, тя започва да върти пръстена си, което показва стаен гняв и също е сигнал за незабавна намеса.

Кралският историк Хюго Викърс отбелязва, че тази система от тайни знаци през годините неведнъж е спасявала кралицата от неприятности или просто от скука. “Не бива да се страхувате, че след сигнала на Нейно Величество ще последва нещо страшно - успокоява историкът в интервю за сп. People. - По-скоро вежливо ще ви предложат някакво друго занимание или ще отвлекат вниманието ви, докато Елизабет Втора започне следващ разговор.”

Пословични са посланията, които кралицата отправя чрез своите брошки. Или поне така се твърди... По време на официалната визита на Доналд Тръмп във Великобритания през 2018 г. например тя смени три брошки, едната от които є е подарък от Мишел Обама, съпругата на предишния президент на САЩ Барак Обама, другата - от главния губернатор на Канада (Тръмп не е в добри отношения с канадския премиер Трюдо). Третата е носена от кралицата майка през 1952 г. на погребението на съпруга є, крал Джордж VI, т. е. навява погребално настроение.

Дали има умисъл в избора на брошките, никой, естествено, няма да признае официално. И тъй като не ни се очертава някога среща с британската кралица, оставяме тревогите около разчитането на посланията й на нейните поданици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл