Йордан Йовчев излиза от „Фермата“ Участниците изпратиха олимпийския медалист със сълзи

Двете Кореи приключиха президентската среща на свещен връх

САЩ въведоха санкции срещу 33 длъжностни лица, свързани в ВПК на Русия

Бум в производството на кока в Колумбия Около 1400 т са произведени през 2017 г.

София с план за чист въздух Обмислят подмяна на отоплителните инсталации с печки на пелети, разширяване на газопреносната мрежа и филтри на комините

Роналдо сред грубияните във футбола

ООН: Половината от бедните хора по света са деца

Рокадите в кабинета сблъскаха отново президент и премиер (обзор) България загуби една седмица заради войната между институциите

Родител нападнал учителка в Старозагорско Двете страни са с напълно различни версии за случилото се

Инцидент с отравяне в Солсбъри се оказа измама Пострадалата Анна Шапиро се представяла за агентка на Мосад

500 млн. лв. е загубата от нелегални цигари Дупка в закона - няма наказание за производството на тютюневи изделия без бандерол

Венеция с нови глоби за туристи До 500 евро за седене и лежане на земята

Николина Ангелкова се срещна с посланика на Турция в България

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 21 септември 2018

По повод публикацията за Яков Джераси, Виктор Меламед твърди: Не е избран нов шеф на Световната ционистка организация в България

Емил Кошлуков – Факторът?

Имената на кандидатите за генерален директор на БНТ са ясни. Едни имат потенциал, други – кураж, а трети – жажда за участие. Прозират и усилия конкурса да бъде дискредитиран, за да живее днешното ръководство. СЕМ решава.

Кой би могъл да управлява успешно обществената медия? Най-старата, най-легендарната: Телевизора. Да започнем с Емил Кошлуков. Следват други.

Мотострелковият полк в Елхово по време на комунизма е едно от най-отвратителните места в българската армия. Там попада младият бунтар от пазарджишката английска гимназия Емил Кошлуков. Вместо да се смири със съдбата си, той си поръчва следващото огромно бедствие. Там започва неговата истинска драма в живота, която ще промени и живота му завинаги.

Трябва наистина да си голям куражлия, за да дразниш командирите в полка от „Триъгълника на смъртта“ и да си готов да влезеш в затвора. Емил Кошлуков прави точно това.

В досието му пише, че „като войник в БНА през 1985 г. е бил осъден по чл. 383, 108 и 102 от НК на 6 години лишаване от свобода, затова, че по време на военната си служба се е отклонил от задълженията си, проповядвал антидемократична идеология (каквото и да значи това по време на диктатура) и е разпространявал клеветнически твърдения, засягащи държавния и обществен строй. Освен това се опитал да предизвика бунт сред войниците с цел отслабване на българската войска.“

Старшини – тези вечни стражи на казармщината – разказват, че когато при грешна маневра МТЛБ смазва офицер, той поздравил механик-водача за героизма му да мачка комунистически офицер. Легенди, но по време на демокрацията в Елхово това си вървеше като настойчива достоверност.

Демокрация и комунизъм са нещо като вряло олио и вода, които да консумираш в едно. Грехът на Кошлуков е в това, че е че е повлиян от „Фашизма“ на д-р Желю Желев, книга, която сама по себе си е антикомунистическа и заминава в затвора за дълго. Вярно е също, че ако и в американската армия се правиш на демократ, ще се разходиш до курорти като Гунатанамо или „Пеликан бей“. Вярно е също, че днес е лесно да се съди когото и да било, защото днес е лесно да се говори, а тогава никак не беше лесно да видиш несъгласен със строя човек.

В зандана на Стара Загора среща други бъдещи демократи. Вятърът на промяната променя и срока му на лишаване от свобода и през 1988 г. е освободен предсрочно. Става студент през 1989 г., където по негова инициатива се създава първото „Независимо студентско дружество“. Това е началото на политическата му кариера.

Сетне създава „Федерацията на независимите студентски дружества“ и е избран за неин координационен секретар.

Участва като делегат на СДС и водач на студентите на Националната кръгла маса през 1990 г, на която опозиционният СДС и БСП преговорят за условията за провеждането на изборите за Велико народно събрание.

След като СДС победи „с малко, но завинаги“, както се казваше в декларацията след изборите, Кошлуков заминава за САЩ през 1991-а. Следва 5 години политология в Калифорнийския университет в Санта Барбара.

Когато се завръща в България се забърква в редица… нека ги кажем авантюри. Един ден полицията го арестува заради притежание на оръжие, но е оневинен много бързо, защото декларира, че е намерил пистолета на улицата и тичал да го предаде на полицията (така пише в архивите).

Защо телевизия? Емил Кошлуков успява да направи име като продуцент, водещ и журналист, след като „Новото време“ си отиде закономерно. Продуцентската му компания „No Frame”, съвместно с жената на неговия приятел Александър Сталийски – Виолета Сечкова, успява да направи едни от гледаните предавания в Тв-7. В края на дните на тази аха успешна телевизия Кошлуков дори е един от шефовете. Опитът му наистина е огромен и като политик, и като бизнесмен, и като телевизионер. Вероятно ще му тежат връзките с Николай Бареков и Цветан Василев, но кой ли не ги е познавал по някое време.

Фактът, че има такъв опит го прави един от най-важните претенденти за шеф на БНТ. В крайна сметка там го видяхме за първи път.

 

„Новото време“ си отиде

На 1-и октомври 1999-а в малка зала на СУ с приятелите си Жоро Торнев, Дони, Мирослав Севлиевски, Камен Воденичаров, Точно Токмакчиев и още една дузина, създава групата за натиск „Новото време“. Името е измислено от Дони. Те се заклеват пред медиите, че няма да се занимават с политика и власт. Само пет години по-късно партия „Новото време“ вече има двама министри. Сетне са сюзници на „Лидер“ на Христо Ковачки. А и днес техни хора са министри.

 

За него

Политиката ни събра, но не ни раздели

Промените през 1989 г. ме завариха студент в СУ. Учредихме Независимото студентско дружество в географския факултет и станах негов представител във Федерацията на независимите студентски дружества. Оттогава е приятелството ми с Емил Кошлуков, с Красен Кралев, със Стелиян Стойчев, Тончо Токмакчиев, Камен Воденичаров, Гроздан Караджов, Станка Желева… Най-важното обаче е, че политиката ни събра, но тя не ни раздели вече повече от 20 години.

Мирослав Севлиевски, политик

 

Човек с биография

Най-напред той е човек с биография – истинска, не съчинена. В неговия случай тя започва да се оформя тогава, когато повечето от останалите днешни първенци на публичността от неговата генерация все още са чели „Овчарчето Калитко“ и останалите локуми на комунистическото възпитание. Повечето от тях и досега са си останали с тия сладости.

Кеворк Кеворкян, телевизионер

 

Той не е бил в управлението на Тв7

Емил Кошлуков получаваше 20 000 лева, когато станах директор на ТV7. Той никога не е бил в управлението на телевизията, за да знае какви пари са минавали от там. Не са минавали 100 млн. лева през фирмите ми, както твърди Кошлуков, а съдя ТV7 за 5 млн. лева.

Евродепутатът Николай Бареков пред бТВ

 

 

Ценител е на женската красота

Той е бивш политик, журналист, бохем и всеизвестен ценител на женската красота.

Кристина Патрашкова, журналистка

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Аз също съм ценител на женската красота.А какво стана с оная рошавата хубавица Лияна Панделиева,дето с Кошлуков замина да учи в САЩ?

  2. Ами нали някой от СДС ги уреди да заминат за САЩ и да учат там? Кой плащаше обучението и таксите,кой им даваше пари?

  3. Кошлуков не искам да го коментирам, защото малко ме е гнус.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.