Ернестина Шинова: Мълния мина на 20 см от мен. Нищо!

С Андрей

Обичаната актриса Ернестина Шинова е дъщеря на известния писател сатирик Чавдар Шинов и от малка е израснала в артистична среда. Завършила е НАТФИЗ в класа на проф. Любомир Кабакчиев, а по-късно специализира в Италия в Belle Arti. На Ботуша тя първо покорява модния подиум и работи успешно като манекенка, представяйки колекциите на някои от най-известните дизайнери. След това красивата и талантлива актриса е забелязана и от големи режисьори като Марко Белокио, на когото става муза, и снима главни роли в пет италиански филмови продукции. Днес Ернестина е муза и за съпруга си - актьора и режисьор Андрей Слабаков. За магнетичното й присъствие в неговия филм „Хиндемит“ тя получава наградата за най-добра женска роля на Националния филмов център през 2009 г. Актрисата прави запомнящи се роли и в други филмови продукции, като „Мисия Лондон“, „Вагнер“, „Петък вечер“, „Скъпа моя, скъпи мой“, „Приятелите на Емилия“, както и в сериала „Столичани в повече“. Тя печели фенове и с редицата си успешни превъплъщения на театралната сцена. В личния си живот Ернестина се радва на подкрепа не само от съпруга си, но и от дъщеря им Йоана, която е студентка по медицина. По време на интервюто за „Труд“ актрисата е придружена от съпруга си Андрей, който на моменти се включваше в разговора в типичния си стил.

- Ернестина, как протича един твой ден и ще те видим ли скоро отново на екрана като водеща?

- Налудничаво - някаква лудница e около мен, а сега си счупих и зъб и трябва да ходя на зъболекар! Трябва после да си подрежа розите в градината, а след това да пътувам за Варна. Пълен цирк! Иначе имам всякакви щури идеи за ново предаване, които трябва да бъдат написани и представени.

- През септември откри свой дамски спортен клуб в София, където ти също водиш часове по танци на пилон. Как ти дойде тази идея?

- Целта ми е да помогна на жените да се харесват, обичат и да се чувстват истински жени! Аз самата съм изненадана от това, което тялото ми може на 53 години, и мога да кажа, че танците на пилон не са само за бар дами. В нашия клуб има също така йога, йога за бременни, за дами със свръхкилограми, канго джъмп, пилатес и още 100 неща.

-Андрей сигурно обича да те гледа как танцуваш на пилон?

- Според мен не... Преди всичко го е страх да не се пребия, от друга страна, не би имал нещо против да го направя. Той самият ненавижда да се движи - обича да прекара времето си седнал или легнал. Като преродената Маха на Гоя е. Според него спортуването е противопоказно. Аз срещам с Андрей непреодолими трудности в това отношение, спорим дори за това кой да разходи кучето. Той обича само да ходи за риба - да бъде втренчен в една плувка и да си стои неподвижно. Така си изпразва главата от всичко, най-вече от мен. Сигурно донякъде и затова ме харесва, защото с тази моя голяма уста приличам малко на риба. Аз много обичам да ходя на планина, да спортувам и да се движа, а той главно да има бира и ракия до него.

- Ти си сред постоянните коментатори в лайвовете на „ВИП брадър“. Какви изводи си правиш за родните випове, като гледаш шоуто?

- Ами аз не гледам на тях като на випове, а като на хора с различни характери. Виждам, че прекалено предпазливите, които внимават да не сбъркат в шоуто, изчезват от полезрението и в тази позиция не са интересни на зрителите. В този сезон много хора „изчезнаха“, а са супер готини - Надето, Жоро Торнев и Христо Живков не са това, което са извън шоуто. Може би за да покажат себе си, им трябва обкръжение от техни хора, за да не са толкова предпазливи, защото в стремежа да запазиш себе си се обезличаваш. Христо никога не е бил зловещ купонджия, но навън е много по-отпуснат, готин и артистичен, а зрителите не виждат това.

- Кой е твоят фаворит в шоуто?

- Христо. Той е много балансиран, уравновесен, страхотен професионалист и актьор. Готин е, толерантен, когато една от певиците го събуди в 4 часа след участие и го попита спиш ли, той реагира много спокойно, докато ако Андрей беше на негово място и го попитат така, той щеше да почне - да ти се не знае, не виждаш ли, че питаш!? Смее се.

- Подкрепяш ли Христо в решението му да откаже актьорската мисия?

- Да, все пак актьорът не е панаирджийска мечка. Досега не съм го виждала да играе в пародии или комедии, това не е неговият жанр. Освен това разбирам, че не иска да бъде ракета-носител на Емануела. За него актьорската професия е нещо много сериозно и всеки има право да отстоява позициите си. Съветвам хората, които не знаят нищо за него, да обръщат внимание на селекцията на Кан поне толкова, колкото на селекцията на „Пайнер“. Христо има два филма в Кан.

- Според теб какво е мястото на интелектуалците във формат като „ВИП брадър“?

- Грешно е да се смята, че интелектуалецът не трябва да влиза във „ВИП брадър“ заради някакви принципи, какво - да умре от глад прав до кофата за боклук ли? Интелектуалците да умират гладни, за да защитават принципите си, така ли! Един актьор с 30-годишен стаж взема 700 лева заплата - какви са тези глупости! Аз имам дете и трябва да го храня, не съм съгласна да умра от глад! 2/3 от хората в цяла България лъжат, крадат или мамят, а изведнъж всички да се правят на много принципни!

- Докато бяхте заедно в Къщата, ти беше взела под крилото си плеймейтките Светлана Василева и Моника Валериева. Сега продължаваш ли да ги „наглеждаш“?

- Да, наглеждам си ги момичетата, харесвам си ги. Това е една връзка, която е особена. Ти като си в окопите и някой ти спаси живота, интересуваш ли се от неговата професия?! Ние бяхме малко като на война в шоуто - отношенията ни бяха като на ветерани. Момичетата са лесна мишена да се упражняват върху тях разни хора, а аз винаги съм се интересувала от човека, а това дали си плеймейтка или академик, не ми е толкова важно.

- Във вашия сезон също участва фолк звезда - Преслава, но нямаше такова негативно отношение към нея, както към Емануела и Рени. Вие ли бяхте по-толерантни съквартиранти, или просто Преслава е различна?

- Не мога да кажа защо. Преслава е готино момиче, тя е пич, аз не съм имала никога конфликт с нея, освен около Луна за кратко. Много съм толерантна, нашият сезон беше готин и ние бяхме отбор. Преси беше съществена част от този отбор, не съм я усещала като чуждо тяло. Не харесвам и не слушам тази музика, но попфолкът е едно, а Преслава е друго. Може би Емануела е по-агресивна и повече дразни, не знам. Може би Еми очакваше по-различно приемане, но и на Ути не мога да му се сърдя за тази негова непоносимост към фолка, защото си има една пошлост в тези текстове, а музиката не е нито сръбска, нито турска, а е сякаш микс от една и съща песен.

- Как би реагирала, ако Емануела или Миглена, които се радват на голяма зрителска подкрепа, спечелят формата?

- Големите играчи за мен са Миглена и Ирина и те играят със своите средства, а зрителят обикновено търси линията на конфликта, така е и в театъра. Липсва ми обаче спонтанността, твърде много играта остана в ръцете на Ирина и Миглена. Те водят една перфидна война с премислени и стратегически действия, все едно играят на шах или на табла, но това е игра и ако спечелят - да са живи и здрави. При Ирина има една манипулативност, но и двете според мен говорят фалшиво. Миглена е хладнокръвна и е стратег. Представям си я в една лаборатория как с това нейно хладнокръвие прави дисекция на жаба. Тя сама по себе си е една умна и хитра жена, доказан професионалист и ако не беше толкова неприятен гласът й, щеше да е много по-напред.

-Кой твой колега би искала да гледаш в едно такова риалити като „ВИП брадър“?

- Това е уникално място и оставя много драскотини в теб. Променя те и научаваш различни неща. Бих искала да видя почти всички колеги там, ако имат смелост! Би било интересно и самата Сашка Сърчаджиева да влезе в Къщата.

- Твоят съпруг е известен с чувството си за хумор. Кой е най-забавният номер, който Андрей ти е правил?

- Непрекъснато ми прави номера, голяма част от тях не са много забавни. Ожени се за мен, какъв по-забавен номер от това?! (Андрей също се намесва в разговора - б.а.) - За теб може да е забавно, за мен - не! (Смеят се).

-Ти си красива и ухажвана жена. Би ли споделила някоя забавна случка с твой ухажор?

- Като ученичка имах такива. Харесвах двама братя близнаци и непрекъснато ги бърках. Никога не бях наясно с кого от двамата излизам и ставаха грешки, а после те започнаха да се ревнуват и тогава наистина стана интересно.

- А случвало ли се е да те ухажва жена?

- Да, ухажвали са ме жени - една музикантка и една художничка, но не ми беше приятно. Не е нещо лошо, но не е моето - неестествено ми е.

-Ти самата кога си ревнувала Андрей най-силно?

- Аз и сега си го ревнувам. Като сме били дълго време разделени, може би тогава съм го ревнувала най-много, но не ми е давало поводи момчето! Той е по-ревнив. (Андрей не издържа и отново се намесва - б.а.) - Как никога не съм те ревнувал. Даже бих искал да ти счупя врата!

- А какво те ядоса най-много в последно време?

- Един куп неща дразнят и ядосват. Сега ме ядосват, след като съм си направила дамският спортен клуб, и се случват някакви неща с програмите, със сайтовете, някакви неуредици в общ план.

- Имала ли си срещи с Ванга, Вера Кочовска или други хора с необикновени способности?

- Имала съм един особен епизод с Вера Кочовска, който ми показа, че тя не е обикновен човек. Много ме впечатли. Вера знаеше името, с което са ме наричали като малка, и се обръщаше към мен с него, а нямаше как да го знае. Каза ми и други много лични неща. Като бях в Италия, бях свидетел и на една много необикновена случка. Там видях една жена - Натуца Еволо, върху тялото на която се появяваха кървави надписи на латински - стигма. От „Рай Уно“ правиха репортаж за нея. Иначе никога не съм искала да ми предвиждат бъдещето. Понякога самата аз предусещам какво ще ми се случи и дори ме е страх да си повярвам. Смятам, че човек заслужава това, което му се случва, и предпазванията биха те отклонили от съдбата ти.

- Животът ти бил ли е спасяван по чудо?

- Да, имах много тежко раждане, от което по общи медицински заключения би трябвало да съм умряла, но по някакво чудо спасиха мен и дъщеря ми. Може би Андрей или други мои близки са се молили за нас - не знам. Другото чудо бе, когато на 20 см от мен премина мълния и не ме засегна.

- Вярваш ли в съдбата и в кармата?

- Вярвам, че светът е справедлив по някакъв начин и ако си постъпил лошо, получаваш възмездие. Не е необходимо да бъде земна справедливост, за да бъдеш наказан. Човек, върху когото се е стоварило нещо, ако се разрови в миналото и в постъпките си, и усеща, че то е справедливо. Също така понякога Бог те възнаграждава. Аз вярвам, че за всеки човек има някакъв план, много по-дълъг път от това, което живеем на земята. Въпреки че съм малко фаталистка, вярвам също така, че имаме и свободна воля.

Коментари

Задължително поле