За 25 г. - шестима убити шефове на „Локо“ Пловдив

Босът на “ВАИ холдинг” Георги Илиев бе убит в Слънчев бряг по време на купон за победа на “Локо” в евротурнирите.

Куршуми отнеха живота на трима президенти на клуба

Прерязали спирачките на лихваря Георги Проданов

За 25 години шестима президенти и членове на управителния съвет на футболния клуб “Локомотив” - Пловдив са убити. Нито един от убийците им не е открит.

От началото на 90-те години на миналия век и досега за никого не е тайна, че в България мутри и мафиоти стават собственици или спонсори на клубове, а футболът е прекрасно място за наливане на мръсни пари. Но няма български отбор, който да е дал толкова жертви във войната между групировките, колкото пловдивският “Локомотив”.

Първи от ръката на неизвестен атентатор пада Георги Калапатиров - Жоро Италианеца. То е един от основателите на пловдивската силова групировка “Клуб 777”, след това става един от представителите на ВИС-2 за Града под тепетата. На 6 април 1995 г. е Италианеца е застрелян с един куршум в сърцето край гребната база в Пловдив. Той е носел куфари с пари, предназначени за подкуп, за да бъде свален от национално издирване. Причината е побой в дискотека в Пловдив. И досега не е известно нито кой е трябвало да получи рушвета, нито кой е натиснал спусъка.

Само 3 месеца по-късно загива друг член на УС на “Локо” - Георги Проданов. На 15 юли той умира при автомобилна катастрофа. При огледа се оказва, че спирачките са прерязани - нерядък начин да убиеш някого през 90-те години на миналия век. Проданов се занимава с незаконно лихварство, а във фаталния ден пътувал от Пловдив за София, за да си получи обратно няколко крупни суми, раздадени по-рано срещу лихва. Това убийство също остава неразкрито.

Третата жертва е Петър Петров - Пешо Патерицата, също член на УС на “Локо” и съосновател с Георги Калапатиров на “Клуб 777”. До 1991 г. Патерицата е национален състезател по борба. На 24 март 1998 г., Петров е разстрелян с автомат Калашников пред дома му в Пловдив. А след малко повече от година оръжието е открито в колата на софиянеца Ганчо Въчков-Ганеца, който на 6 юни 1999 г. се самоуби (поне според официалната версия на МВР, на която и самите ченгета не вярват - б. р.) след бясно преследване и стрелба по улиците на София.

Първият убит президент на “Локомотив” - Пловдив е Николай Попов-Мартеницата. Той е застрелян на 2 март 2005 г. в София, но преди това е жестоко пребит. Според разследващи, Мартеницата е дължал крупна сума на известен мафиот. Най-вероятно убийците са го измъчвали да върне парите с кошмарна лихва, докато са решили, че няма да се огъне или че няма нищо и са решили да му теглят куршума. Мартеницата е с крими досие - занимавал се с крупни измами и с кражби на коли, дори е лежал в затвора. Веднъж полицията го хваща, след като продава краден “Мерцедес” на Цар Киро. Срещу Мартеницата се водят дела за невърнати кредити, получени в периода 1993-1994 г., от седем банки чрез многократно залагане на камион, коли и вила. Става дума за сума от 35 млн. стари лева, която по онова време възлиза на почти 1 млн. долара. Той обаче постига споразумение с прокуратурата и е осъден условно. Говори се, че Мартеницата завлича и с огромна сума Михаил Касабов, който в момента ръководи временно Българския футболен съюз.

Вторият убит президент на “Локо” е босът на ВАИ холдинг Георги Илиев, застрелян на 25 август 2005 г. А третият - неговият съгражданин от Кюстендил Александър Тасев - Остапа. Той е намерен застрелян в “Мерцедес”-а си в столичния кв. “Бояна” на 14 май 2007 г. Убиецът го гръмнал два пъти в главата му, никой не е чул изстрелите. Остапа поема футболния клуб година по-рано - на 1 април 2006 г. За два месеца той успява да изплати всички закъснели заплати на футболисти и служители. Погасява дълговете за квартири, ток, вода и т. н. 45-годишният Тасев притежава над 200 фирми с най-разнообразна дейност. Сочен е за най-големия изкупвач и износител на череши от България. Собственик е на обувния завод “Ильо войвода”, има верига магазини и дискотеки. Криминалисти предполагат, че негови интереси в бизнеса с петролни продукти са станали причина за убийството му.

 

Вторият убит президент

Георги Илиев прави отбора шампион

Най-известният президент на “Локомотив” - Пловдив е шефът на “ВАИ Холдинг” Георги Илиев. На 25 август 2005 г. той празнува победата на отбора в евротурнирите срещу ОФК-Белград в заведението си “Буда бар” в Слънчев бряг, когато го застига куршум, изстрелян от снайперист.

Разстрелът не е свързан с футбола, а с мафиотските дела групировката, създадена в началото на 90-те години от покойния му брат Васил Илиев, категорични са криминалисти. През 1999 г. Георги Илиев купува “Велбъжд” в родния си град Кюстендил. След три поредни сезона, когато се класира между 6-о и 8-о място, тимът стига до бронзовите медали. Клубът печели в два поредни сезона бронзовите медали.

Преди началото на сезон 2001/2002 “Велбъжд” се обединява с втородивизионния тогава “Локомотив” -Пловдив, като се използва лиценза на тима от Кюстендил и започва новия сезон във Висшата лига (тогавашното име на “А” група). През първия сезон в елита “Локомотив” е 4-ти, следва 6-о място през следващия сезон, а през сезон 2003/2004 става шампион на България и се завръща в евротурнирите след повече от 10 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право