Ивайло Иванов - Сериозният шегаджия

Управителят на НОИ Ивайло Иванов Снимка: Архив

Да си отговорен за държавното осигуряване на цялата държава е задача, за която и една кандидатура може да се нарече успешен избор. Досегашният заместник-министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов не само е готов да приеме предизвикателството, наречено управител на Националния осигурителен институт (НОИ), но и да заложи на оптимизма в управленската си програма, че системата ще върви напред и няма да дефектира. До номинация му се стигна, след като дългогодишният шеф Бисер Петков стана социален министър в кабинета „Борисов 3“, а на 4 септември изтече срокът, в който политическите партии трябваше да предложат точния човек. Оказа се обаче, че само ГЕРБ и „Обединени патриоти“ имат такъв.

Ивайло Иванов завършва висшето си образование в Свищов със специалност “Финанси и кредит”, а впоследствие работи като счетоводител в общинския съвет на Тетевен. И въпреки че през последните години е топ чиновник на държавна служба, той започва от частния бизнес. През периода 1993 - 1995 година е инспектор в ЗПАД “България”, след което се мести в ЗПК “Български имоти” АД, а в последствие до 2002-а защитава цветовете на застрахователна компания “Орел”.

Между 2003 и 2016 година заема различни ръководни позиции в Агенцията за социално подпомагане, а негови колеги и до днес се шегуват, че щом е минал през институцията с най-ниските заплати, може да се справи с всички останали в държавата. През 2012 година става член на състава на надзорния съвет на НОИ. Същевременно наблюдава и координира дейността на Агенцията по заетостта и Главна инспекция по труда. Член е и на управителния съвет на Държавния фонд за гарантиране на устойчивостта на държавната пенсионна система от 2009 година. Преди да стигне до днес, когато ще оглави НОИ, Иванов ръководи дирекция “Политики на пазара на труда” и отговаря за политиките за защита при безработица, насърчаване на заетостта в страната, пазара на труда, трудовата миграция, общественото осигуряване и социалната сигурност.

Преди седмица Иванов получи одобрението от депутатите от социалната комисия, като мнозинството го определиха като “доказан експерт в социалната област и безспорен професионалист”. По време на изслушването той представи концепция за управление на НОИ до 2021 година и обяви, че най-големият му враг, с който ще воюва, е злоупотребата с болничните, която от години е любима игра на част от обществото.

“Предлагам да направя среща със здравния министър и шефа на здравната каса, за да проверим кои са лечебните заведения, които издават най-много болнични. На база на данните от ревизията експерти ще могат да предложат законови промени, които да пресекат издаването на фалшиви документи”, коментира Иванов пред депутатите от социалната комисия.

За друг свой приоритет Иванов определи подаването на заявления за обезщетения възможно най-скоро да става по електронен път. Иска да участва и в процеса осигурителният стаж да може да се проверява електронно. Уведомителните писма от НОИ също ще се изпращат по електронен път.

“Така ще бъдат спестени много пари”, обясни той. Впрочем, онлайн иновациите, които Иванов планира да развие в институцията, която до неотдавна бе синоним на бюрокрация, са част от обещанията за електронното управление на властта.

Неслучайно през лятото Иванов пое задачата да намали административната тежест на работодателите от гледна точка на облекчаване на наемането на сезонни работници от Трети страни. И го направи. Той е и основен двигател на програма “Работа”, която стартира пилотно наскоро, за да насърчи заетостта в райони с висока безработица. До края на годината по нея ще бъдат подкрепени 830 безработни в 14 общини от областите Враца, Видин и Монтана. Като заместник-министър се зае и с промени при издаването на т..нар “Синя карта”, която помага на завършили висше образование чужденци да намират по-лесно работа в България. Дали обаче ще се справи в традиционната дупка в бюджета на НОИ, която през годините гравитира около впечатляващите 5 милиарда лева, е въпрос на бъдеще. Ясно обаче е едно. Иванов, който дълги години работи в системата, подкрепя далновидните стъпки на върха на държавното осигуряване, а една от тях е да не се правят резки промени в пенсионната система. Т.е., да се запази плавното нарастване на възрастта и стажа за пенсиониране по сегашните правила, а през 2019 година да отпадне и таванът за новоотпуснатите пенсии, което е още едно предизвикателство за баланса на системата.

 

Без съкращения

“Съкращения в НОИ не се предвиждат. Преди 2 години имаше сериозни промени, така че оптималният брой служители в момента е достигнат - 3467 души”, категоричен бе Иванов по време на изслушването пред социалната комисия в НС. На въпрос дали ще се назначават такива той отговори уклончиво.

“На този етап не се предвижда увеличение на щата, но предвид някои нови функции на института, това не е изключено след време”, уточни Иванов. Всичко това бе заявено със сериозен тон. Уточняваме това, защото колеги от социалното министерство го описват и като “голям шегаджия”.

 

За него

Притежава широка експертиза

Господин Ивайло Иванов притежава широка експертиза в социалната област и богат административен опит, които несъмнено ще са му от полза при управлението на Националния осигурителен институт. Съвместната ни работа в Министерството на труда и социалната политика ме убеди в управленските му качества и лидерски способности. Вярвам, че ще бъде успешен управител на осигурителния институт.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика и бивш управител на НОИ

 

Сигурен съм, че ще се справи

Познавам го и съм работил с него и смело мога да заявя, че е прекрасен експерт в областта на социалното подпомагане. Притежава и добър административен опит. Ивайло Иванов е работил дълги години в управлението на държавната администрация и мисля, че има всички качества да се справи с предизвикателството да бъде управител на Националния осигурителен институт.

Хасан Адемов, бивш социален министър и настоящ председател на парламентарната Комисия по труд и социална политика

 

Запазва спокойствие и в трудните моменти

Той ще трябва да управлява една изключително трудна система, но след като дълги години се справяше с Агенцията за социално подпомагане не вярвам да има проблем за него. Една от ключовите думи, които го описва като професионалист, е спокойствие. Да, Иванов определено умее да запазва хладнокръвие дори в тежки моменти, което е ценно качество за всеки лидер. Качествата му за длъжността са вън от съмнение.

Ивайло Калфин, бивш социален министър

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети