Иван Гешев - Прокурорът

Единодушно прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) номинира заместник-главния прокурор Иван Гешев за нов главен прокурор. Това се случи на второто от четирите заседания на ВСС, на които могат да се издигат канидатури за приемник на поста на Сотир Цацаров. Случаят е без прецедент, тъй като за първи път процедурата за избор на обвинител №1 се провежда след разделянето на ВСС на две колегии - прокурорска и съдийска.

Ако има втора номинация на следващите 2 заседания, тя може да е само от правосъдния министър Данаил Кирилов. На няколко пъти той вече декларира, че не желае да се намесва в избора, за да не го политизира, но до идния понеделник може да му дойде, дето се вика - озарение свише.

Без значение дали ще остане единствен кандидат, или до 4-5 дни ще се появи негов съперник, Гешев вече е номиниран. Той и вчера потвърди, че приема това като доверие и не бяга от битки. Така неговата фраза отпреди два месеца, че 99% няма да се кандидатира, но оставя 1% за Господ, може да се разтълкува и като „Глас народен - глас Божи”.

Сега той трябва да седне и да подготви концепцията си, а после да я защити пред целия състав на ВСС. За да бъде избран на 24 октомври, за него трябва да гласуват най-малко 17 от членовете на кадровия орган на съдебната власт. Ако приемем, че има 11 гласа от прокурорите, решаващо ще е дали ще успее да спечели на своя страна още поне 6 гласа от съдиите в съвета.

Кандидатурата на Гешев е първа и в професионално отношение, доколкото нито един от главните прокурор след 10 ноември 1989 г. не е бил прокурор преди да поеме ръководството на държавноото обвинение. А кариерата на номинирания започва от най-ниското стъпало, за да стигне до заместник главен прокурор с ресори - специализирана прокуратура и противодействие на корупцията.

Накратко: Иван Гешев е роден в София през декември 1970 г., догодина ще има 50-годишен юбилей. Родителите му са служител на МВР и акушерка. Още като ученик решил да вземе професията на баща си. Издържал с отличие изпита за т.нар. школа на МВР в „Симеоново” и завършил там висше юридическо образование със степен магистър през 1994 г. Работи около половин година като полицай в Пето РПУ, след което постъпва като младши следовател в Столичната следствена служба. Там през 1996 г. започва и юридическият му стаж, когато е назначен за следовател. През 2006 г. става прокурор в Софийска районна, а през 2012 г. в Софийска градска прокуратура (СГП). През 2016 г. е избран за шеф на Специализираната прокуратура, а през 2018 г. за зам.-главен прокурор.

През годините Гешев работи предимно по дела за финансови престъпления, затова и като прокурор в СГП през 2014 г. поема разследването за краха на КТБ. През юли 2017 г. обвинителният акт от над 10 000 страници бе внесен в Специализирания наказателен съд. Често цитират оттогава една от фразите на Гешев, че разследващият екип е успял да се справи, въпреки тромавото българско законадателство и това можело да се оприличи на полет до Луната с дизелов двигател. Но се забравят, като че ли други негови думи, че КТБ е била не банка, а пирамида и личен портфейл на банкера беглец Цветан Василев. И че ако БНБ си е била на мястото, още през 2011 г. КТБ е трябвало да бъде затворена.

Делото „КТБ” се гледа в съда и когато дойде ден за заседание, заместник главният прокурор Гешев облича червената си тога и застава до колегите си от спецпрокуратурата. Именно след едно такова заседание, където даде показания Лазов, Гешев говори за 99-те процента и че не желае да се участва в „кална кампания”.

Разследванията, които успешно води спецпрокуратурата от времето на Гешев най-общо могат да се групират в няколко направления - злооупотреби в ТЕЛК, търговия с лекарства и пари от здравната каса, корупция сред държавни служби кметове на малки и големи общини, начело с районната кметица на „Младост” Десислава Иванчева, данъчни престъпления, кражби и измами на знакови фигури от прехода - алкохолният бос от Карнобат Миню Стайков, хотелиерите Ветко и Маринела Арабаджиеви, приватизаторите Николай и Евгения Баневи, и Иво Прокопиев, длъжностни престъпления и безстопанственост на бивши министри - Румен Овчаров, Петър Москов, Симеон Дянков, Трайчо Трайков и техния авер Иво Прокопиев.

В интервю пред Анна Заркова в „Труд” през октомври м.г. Гешев обясни ролята си в прокуратурата така:

„Нали не очаквате да кажа, че реализациите по тия дела се дължат на моята скромна особа? Да, субекти като мен играят роля, но обективните процеси са водещи. А и сам не мога нищо. Моята роля е на мениджър. Аз управлявам и мотивирам в специализираната прокуратура един колектив от хора, които съзнават, че нашият работодател са българските граждани. И че те ни плащат, като очакват резултати от нас.”

 

И Кьовеши е единствен кандидат

„Това, че има един кандидат за поста, в случая аз, не означава, че няма да има състезание. И Лаура Кьовеши е единствен кандидат, но никой не казва, че няма състезание. Не съм част от елитите и част от статуквото. Израствал съм бавно, като съм минавал през всички нива на системата”, каза зам.-главният прокурор Иван Гешев и добави: „Г-н Цацаров е най-успешният главен прокурор до момента и прокуратурата е в най-добрата си кондиция”.

Гешев не споделял виждането на „десните екстремисти” за пълното разделение на трите власти.

 

За него

Със силно присъствие

Не мога да кажа как е убеден Иван Гешев да участва в избора на главен прокурор през есента. Мога да кажа, че в последните години той има силно присъствие благодарение на своята работа. Той трябва да знае, че задачите на главния прокурор са много тежки.

Боян Магдалинчев, представляващ Висшия съдебен съвет (ВСС)

 

Има изцяло качества за главен прокурор

Четирима мои колеги - трима от професионалната квота и един от парламентарната, предложиха Иван Гешев, той категорично не е номинация на Сотир Цацаров. Обединихме се около становището кандидатът да е един, защото счетохме, че Гешев отговаря изцяло като качества за главен прокурор. Процедурата е публична и изборът на нов главен прокурор няма да е състезание под съмнение.

Даниела Машева, говорител на прокурорската колегия на ВСС

 

Познава работата много добре

За мен Иван Гешев е подходящ кандидат и не се съмнявам в избора си. Той е бил и прокурор, и следовател, това означава, че познава работата много добре. От няколко години е административен ръководител - първо, на специализираната прокуратура, а след това и като заместник на главния прокурор. Освен това и в настоящия момент е оперативен прокурор. Като наблюдаващ досъдебни производства, той ги коментираше така, както смята един наблюдаващ прокурор. Сега вече следва, че като кандидат за главен прокурор носи отговорност за цялата прокуратура и поведението му трябва да отговаря на това.

Огнян Дамянов, член на прокурорската комисия по номинацията

Коментари

Задължително поле