Извънземни, Йети или ракета убиха деветима планинари в Урал

Роднините на деветимата младежи, загинали преди 61 години, продължават да търсят истината.

Роднините на загиналите не са съгласни с официалната версия

Някои от участниците в експедицията през 1959 г. били без очи и език

Според властите причината за гибелта е лавина

Ново развитие има по разследването на трагедия, станала преди 61 г. в Северен Урал. Тогава група от деветима планинари - седем мъже и две жени, тръгнала да покорява връх Отортен в началото на февруари, загива при мистериозни обстоятелства.

Официалната версия на първите разследващи е, че участниците в експедицията са умрели от хипотермия. Мястото на гибелта им е наречено Дятлов проход на името на техния водач - Игор Дятлов, студент в Уралския политехнически институт. Казват му още Дяволският проход. Случаят е засекретен за дълги години и за него се заговаря чак през 1990-а. По него американският режисьор Рени Харлин (“Умирай трудно 2”, “Катерачът”) заснема хоръра Devil’s Pass.

Зловещи находки

Още навремето плъзват слухове, че има нещо нередно в смъртта на опитните планинари, повечето студенти - млади и здрави. Когато ги откриват - повечето след месец, последните - през май, когато се топи снегът, се вижда, че шестима са починали от измръзване. Другите имат необясними наранявания - фрактура на черепа, счупени ребра, на двама липсват очите, устните и езикът. Част от дрехите показват завишена радиация. Всички тела имат кафеникав цвят. Загиналите са без обувки и горни дрехи при температура под минус 40 градуса, очевидно принудени светкавично да напуснат палатката.

Слуховете

Тръгват подозрения, че смъртта на планинарите не се дължи просто на хипотермия, а има намеса и на други сили - природни или човешки. Някои заговарят за извънземни, други - за планинския човек Йети, сериен убиец или животно, трети - за всемогъщото КГБ, за паника, предизвикана от инфразвук, военна намеса или комбинация от всичко това.

През февруари 2019 г. руската прокуратура възобновява разследването и на 11 юли 2020 г. обявява официално, че причината за инцидента е лавина. Тя е принудила участниците в експедицията да напуснат спешно палатката (която е разкъсана отвътре навън) при минусови температури, довели до измръзването им. С това властите слагат край на случая.

Намесата на КГБ

Роднините на загиналите обаче не са съгласни с официалната версия. Те твърдят, че гибелта на близките им в нощта на 2 срещу 3 февруари 1959 г. се дължи на взривена наблизо съветска ракета или падане на елемент от такава. Уточняването на датата е станало след като в палатката е намерено филмче от фотоапарат, запечатало последния ден на младежите, когато построяват лагера си - 2 февруари. Адвокатът на роднините Евгени Черноусов казва, че има доказателство за човешка грешка и наличието на “отровен облак” - смес от газове от ракетно гориво и продукти от горенето. Било е невъзможно да се диша, затова скиорите са се паникьосали, били са полузаслепени и отровени и са се втурнали надалече от мястото на бедствието без екипировка. За това говори разположението на намерените тела.

“Останали без сили, умирайки, трима оцелели са опитали да се върнат до палатката, където са останали топлите дрехи, храна и лекарства - твърди Черноусов. - Но те са замръзнали... в динамични пози, сграбчени от смъртта. Вярваме, че всички са загинали в рамките на шест часа, и че това се е случило през нощта. Това е нашата версия.”

Според адвоката роднините никога няма да се съгласят с последните заключения на прокуратурата за измръзване като следствие от паднала лавина. Те са готови да поискат ексхумация, за да се разреши мистерията веднъж завинаги.

“Това е само началото на битката - казва Черноусов. - Ние няма да се откажем. Повярвайте ми, ако не притежавахме доказателства, нямаше да се държим по този начин.”

Експертите

Много въпроси буди например казаното от Олег Аркхипов, участник в разследването през февруари 1959 г., че части от вътрешните органи на загиналите са били взети от съветските власти и скрити. “Ако смъртта беше причинена от лавина, нямаше защо КГБ да взема такива проби”, смята експертът.

Едуард Туманов, водещ експерт по криминалистика, казва пред “Комсомолска правда”, че раните от изгаряне по няколко от телата не приличат на причинени от лавина, и счупените скули на единия от алпинистите няма как да са от мекия сняг.

Прокуратурата

Въпреки тези обстоятелства заместник-началникът на Уралската федерална областна дирекция на Генералната прокуратура Андрей Куряков заяви на 11 юли т. г., че неговата версия за лавината, причинена от внезапна промяна на времето, е окончателна. Той каза, че планинарите са водили “героична борба”, но са нямали шанс да се спасят. След лавината те се втурват навън от палатката, за да се изкатерят на каменен хребет на 50-ина метра, който е естествена преграда пред свличащия се сняг. Това е правилно действие, но когато се обръщат, не могат да видят заслона си, защото видимостта е само между 6 и 16 метра.

Според прокурора планинарите успяват да запалят огън, който гори около час и половина. Двама членове на групата загиват още там от измръзване. Останалите решават да се разделят. Едната група се ръководи от Игор Дятлов, а другата - от 38-годишния инструктор Семьон Золотарьов (той е единият, намерен без очи и език).

Групата, водена от Дятлов, започва да пълзи към палатката по собствените си следи. Замръзват веднага след излизането от гората. Втората група също тръгва към палатката, като прави пътека, но случайно задейства движение на сняг и са заровени на 3 м дълбочина. Тоновете сняг причиняват тежките счупвания и нараняванията, които по-късно предизвикват множеството конспиративни теории, според Куряков.
Разследването на роднините ще продължи, но дали ще бъде разрешена някога загадката “Дятлов проход”, никой не знае.

Коментари

Задължително поле