Илия Лазаров, началник на кабинета на президента Петър Стоянов (1997-2002 г.) пред „Труд news“: В “Стъргалото” Клинтън не пи бира, а водка

Снимки: Личен архив на Илия Лазаров
Срещата в президентската администрация.

Подготовката за визитата започна две години по-рано

Двамата президенти станаха близки приятели още на Мадридския форум за НАТО

Президентът на САЩ през 90-те години на 20 век Бил Клинтън бе в България преди две седмици по покана на бизнесмена Кирил Домусчиев. А първото посещение на Клинтън, но като президент, у нас, бе през ноември 1999 г., което бе и първо посещение на американски държавен глава в България. За това разказва Илия Лазаров, който тогава бе началник на кабинета на президента Петър Стоянов.

За посещението на Клинтън се работеше повече от две години и половина, още от първите контакти с него на Мадридския форум на НАТО през 1997 година. Там Петър Стоянов направи много добро впечатление на американския президент при първите разговори, на които му обясни защо е важно за нас членството ни в НАТО. Стоянов бе първият български политик, който осъзна, че целият път на развитие на България към Европа минава първо през НАТО.

Филип Димитров, Илия Лазаров и хора от протокола изпращат Клинтън след двудневното му посещение у нас.

Няма да забравя срещата през декември 1996 г. с Романо Проди в Рим преди Коледа, когато Стоянов бе избран за президент, но още не бе встъпил в длъжност. Проди, който е професор в Болонския университет и по-късно бе председател на ЕК, каза на Стоянов - вие сте младо момче, ще ви задам един въпрос, на който нямате право да мислите, трябва да ми отговорите в рамките на 10 секунди и имате право само на един отговор. Въпросът беше - ако трябва да изберете между НАТО и ЕС, но само едното, кое ще изберете? Петър Стоянов каза - НАТО. Правилно, каза Проди, защото НАТО отваря вратите към всичко друго. Никога няма да влезете в ЕС или където и да било, без да има сигурност в България. Това му обясни Проди тогава, те станаха приятели.

На Мадридския форум бе първата среща на двамата президенти. После в САЩ Петър Стоянов имаше и други срещи с Клинтън на различни форуми. Най-близки двамата станаха, когато Стоянов отиде на откриването на академичната учебна година в Ню Йорк, на което бяха поканени само Петър Стоянов, Тони Блеър и Романо Проди. Това бе в разгара на скандала „Люински“ и нашето външно министерство беше дало към 30 страници обяснения защо президентът не трябва да отиде там. След обсъждане с екипа Петър Стоянов отсече, че ще отиде. На срещата си с Клинтън, в разрез с инструкциите на американците, Стоянов каза - знам, че при вас тече скандал, но нашата държава не се интересува от тези неща. При нас инфлацията е 3000 процента, няма зърно в държавата. Бъдете лидер на свободния свят, а вашите дребнотемия не ни интересуват. Всичките американци бяха стъписани, но Клинтън каза - той е прав.

За посещението нашият екип работеше с тогавашната посланичка на САЩ у нас Ейвис Боулън, изключително грамотен и ерудиран човек, и с втория човек в посолството - Крис Дейл, много добър дипломат, който след това стана първият посланик на САЩ в Косово.

При подготовката на посещението направихме парадния вход на президентската администрация на „Дондуков“ 2. Сефтето на този вход бе на холандската кралица Беатрикс и след нея беше Клинтън. А след него дойдоха белгийският и шведският крал, датската кралица - в България никога не е имало такава серия от посещения на короновани и държавни глави.

Подготовката за посещението на Клинтън бе солидна, готвеше се някъде около 6 месеца. Всички детайли бяха изпипани, охранителната част бе невероятна, нашата НСО начело с генерал Владимиров се справи перфектно. Най-трудно беше да се обясни на служителите от нашата президентска администрация и в другите централни сгради, че не трябва да се мотаят по прозорците и да ги отварят, за да не стане сакатлък.

Нашите служби бяха подготвили посещението в „Стъргалото“ много добре. Храна, напитки - всичко беше проверено. В публиката нямаше нито един случаен - всички бяха млади момчета или от НСО, или от други служби с техните приятелки.
Американците не бяха уведомени. Преди това, официалната вечеря в „Кемпински“, която бе за 300 души, беше едно от най-големите изпитания за нашия екип. Храната на Клинтън си я носеха проверена, но бяхме стиковали менюто с американците, така че да изглежда по идентичен начин. Това са детайли от кухнята. Още по време на вечерята президентът Стоянов предложи на Бил Клинтън да отидат след това в „Стъргалото“ на „Раковски“. На него му стана много драго, но каза - я го кажи сега това на моята охрана! Когато Стоянов го каза, физиономията на шефа на охраната беше уникална. Клинтън потвърди, че е съгласен и им нареди да вземат мерки. Те бяха втрещени - ама как, ама защо... Най-големият проблем за тях беше, че имаше само един вход и изход, защото клубът беше в едно мазе. Но вътре Клинтън се отпусна, той беше с дъщеря си Челси, а Стоянов със съпругата си Антонина и синът си Стефан.

Президентът се беше обадил предварително на флейтиста Симеон Щерев и го помоли заедно със своите колеги да смени обичайния оркестър за същата вечер, без да му казва защо. Появиха се и Богдана, Стефан Димитров, Васил Найденов, Вили Кавалджиев. Накрая Клинтън даже свири на саксофон пред въодушевените присъстващи в бара.

„Стъргалото“ бе затворен през целия ден. При влизането там цялата „Раковски“ беше отцепена. Генерал Владимиров беше разположил от няколко дни свои хора, където трябва. Импровизацията беше само в това, че не бяха уведомени американците и всичко бе на базата на доброто желание на Клинтън. Президентът Стоянов бе останал с впечатлението, че Клинтън е пил бира, но всъщност той пи водка. В клуба отидохме някъде към 22.30 ч и останахме до 2 и нещо.

Интересна бе срещата на двамата в администрацията на президента Стоянов. Беше предвидено тя да продължи не повече от 15 минути. Двете делегации седяха в залата и чакаха, а Клинтън и Стоянов трябваше да влязат от малката стая, където бе срещата им. Те изкараха над 50 минути. Финансовият министър Муравей Радев се беше изнервил, че имал работа, но като влезе Клинтън, вече се усмихваше.

Преди Клинтън да кацне в София, имаше пробни полети с подобни самолети, да видят пистата става ли. Той кацна вечерта и на летището го посрещна президентът Стоянов. Изпращането бе сутринта. Клинтън излетя тогава с един военен С 130 за Косово да посети американските миротворци там. Изпращането бе в съвсем тесен състав - посланикът ни в САЩ Филип Димитров, аз и колегите от протокола и Крис Дейл от американското посолство. След това се снимахме пред президентския Air Force 1. Тогава ми обясниха, че Air Force 1 е позивната на самолета, в който се намира президентът. Формално С 130, с който излетя Клинтън, би трябвало да е Air Force 1, а големият самолет излетя с дъщеря му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта