Има дефицит на качествени имоти

Почти всеки втори купувач иска жилище в сграда ново строителство.

Купувачите са с високи доходи и са станали много взискателни

Хората избират между няколко оферти и не бързат да сключат сделка

Всеки втори иска ново строителство

Предлагането на качествени жилища ново строителство не може да задоволи увеличения интерес към тях, коментират брокери на имоти. Купувачите са станали много по-взискателни по отношение на имотите, които искат да придобият.

Наличният сграден фонд е предимно старо строителство и не отговаря на повишените изисквания на купувачите с високи доходи. Те търсят новопостроени, напълно завършени и дори обзаведени качествени имоти, на добра локация и с функционално разпределение на стаите, но няма достатъчно предлагане на такива качествени имоти, коментират брокери.

Почти всеки втори купувач иска жилище в сграда ново строителство, което е голяма промяна спрямо година по-рано, когато процентът на желаещите новопостроен апартамент беше около 20 на сто.

Повишените разходи за издръжка на живота не намаляват желанието на хората да живеят в по-голям и по-нов дом. Но хората, които нямат пари в брой и преценят, че не могат да изплащат банков кредит, се отказват от покупка докато доходите им не нараснат. Хората с добри доходи остават активни на пазара на имоти, но именно те са най-взискателните клиенти, защото искат високо качество срещу парите си и са готови да платят повече, за да го получат.

Банките в страната продължават да предлагат ипотечни кредити с ниски лихви, защото в повечето случаи те са обвързани с лихвите по депозитите, които са близки до нулата. Това стимулира пазара на имоти. Докато лихвите по ипотеките са по-ниски от инфлацията хората с налични пари в брой ще предпочитат да ги вложат в имот вместо да търпят загуби като ги държат в банка.

Но периодът, в който даден имот престоява на пазара, се удължава, защото хората избират между няколко оферти и не бързат да сключат сделка. На пазара има достатъчно добри оферти и купувачите не се притесняват, че някой друг ще ги изпревари и ще купи желания от тях имот. Това дава възможност на купувачите да огледат внимателно предлаганото на пазара и да изберат най-доброто за тях по отношение на качество на строителството, цена, локация и разпределение на стаите.

Купувачите могат да избират между жилище с гараж към него на по-висока цена или апартамент без място за паркиране, но на по-ниска цена. За да влязат в набелязания от тях бюджет, някои купувачи предпочитат по-голямо жилище в по-краен квартал, а други държат да са в най-популярните райони дори с цената жилището да е с няколко квадрата по-малко. Затова купувачите правят по няколко огледа, за да изберат имот, който най-много ще им допадне.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти