Индонезийското кафе „копи лувак“ мъчи цибетки в клетки

Цибетката се храни с кафеени зърна, които преминават през храносмилателния й тракт и се обогатяват с ензими.

Зърната се събират от фекалиите на бозайника

Цената на една чаша достига 80 долара заради ниския “добив”

“Труд” представя поредица от публикации “Тайните на кафето”. В нея ще ви запознаваме с любопитни и малко известни факти за любимата на милиони гореща напитка. Ще има място и за новости относно добива, преработката, пазарите и модерните трендове и рецепти при консумация и сервиране на кафе. Следващата статия- идната събота! 

Кафето е продукт, който 80% от населението на земята използва ежедневно, дори по два, три пъти на ден. Това дава почва за един доходоносен бизнес, на чиито рамене лежат не само земеделците и производителите в екзотичните, но бедни райони, но и цели световни вериги кафенета. Именно в бедните страни кафето се счита за най-скъпата валута, тъй като храни цели семейства. Днес ще разгледаме как местните в Индонезия са успели да достигнат ниво от 80 долара за чаша кафе.

Кафе от изпражнения на бозайник 

Едно от най-екзотичните и скъпи кафета в света се казва копи лувак. Главозамайващата цена за една чаша се дължи на уникалния произход и начин на приготвяне. Кафето идва от Индонезия, тъй като там живее бозайникът цибетка, който го “произвежда”. Тя се храни с кафеени зърна, които преминават през храносмилателния є тракт непокътнати. Там се случва и обогатяването на кафееното зърно с ензими от организма на бозайника, които придават по-горчив вкус на кафето. Но това се смята за най-органичното кафе в света, тъй като е доказано с неповторими показатели. Името му идва от “kopi”, което означава кафе на индонезийски и “luwak” - името на азиатската дървесна котка. Преди да открият ценния є ресурс, тя била смятана за вредител и местните я убивали.

Добивът е малък - по няколко тона годишно

В Индонезия, например на остров Бали, една чаша кафе от този екзотичен “сорт” струва от 50 до 80 долара, като това е основната атракция там. Добивът е малък, годишно се събират няколко тона кафеени зърна, като качеството варира в зависимост от това дали зърната са сорт Арабика или Робуста. Производителите в Индонезия се открехнали, че Арабиката “копи лувак” имала много по-добър вкус от Робустата, заради това засилили храненето на бозайниците с този сорт. Килограм от копи лувак може да достигне до 600 долара. Важно е обаче да се отбележи, че има огромно различие в цените, причинено от произхода и качеството на зърната и динамиката на пазара. Лоша година или неблагоприятни метеорологични условия, болести и други фактори могат да доведат до скок на цените на кафето.

С вкус на кардамон и тютюн

Вкусовите нотки на копи лувак съдържат кардамон и тютюн, а самото кафе е тежко и опушено. Характерното е, че при послевкуса не се усеща киселинност. Но кафе с такава голяма репутация се гради в сивия сектор, открили през 2016 г. изследователи от Оксфордския университет и базираната в Лондон Световна защита на животните. Те проверили условията на живот на близо 50 диви цибетки, държани в клетки в 16 плантации на остров Бали. Докладът им разкрива на света неадекватните условия на живот, на които животните са обречени, както и отрицателните въздействия върху бозайниците в резултат на търговията на кафето, с което се хранят, буквално до пръсване.

Атракцията на Индонезия 

Фактът, че се събират само няколко тона на година, кара производителите на кафе в Индонезия да издевателстват над животните. В дивата природа цибетката се радва на богата и разнообразна храна от насекоми, семена и плодове - включително папая, ананаси и зърна кафе. Но с развитието на туризма в Индонезия и интереса към това специално кафе, се създават цели ферми, където животните са принудени да спазват диета, като ги хранят само с кафени зърна, за да увеличат максимално производството. А ограничаването на храната, води до хранителни дефицити, които могат да причинят здравословни проблеми на бозайниците. Но не само това измъчва цибетките в Индонезия, но и начина, по който ги представят на туристите - затворени в клетки и обкръжени от камери, които ги заснемат как ядат кафеени зърна. Цибетките са животни единаци, които са активни през нощта. Задържането им на близко разстояние едно до друго в клетки и бодуването през дневните часове, за да може да ги видят туристите, им причинява страдание.

Има много фалшификати 

Според Nordic Coffee Culture повече от 80% от копи лувак кафето, което продават по света, е фалшиво. Дори и да сте успели да откриете 100% автентично кафе според търговеца, експертите казват, че цибетките в своята дива среда създават по-качествен продукт, вместо от затворени в клетки.

Следете за сертификат

Ако сте решили да опитате такова кафе, търсете сертификат на опаковката: “Rainforest Alliance” или “UTZ”. Те гарантират, че кафето идват от компании, които не малтретират цибетките в клетки, a вместо това събират фекалиите им от горите.

Приготвя се на френска преса

Най-честият метод за приготвяне на копи лувак е чрез френска преса. Кафе пекарите изпичат зърната прецизно, мелят ги фино и успяват да предадат уникалния вкус и аромат в чашата кафе.

Коментари

Задължително поле