Искра Радева - Златна дама

Актрисата Искра Радева получи тази седмица наградата “Златен век” - огърлие от Министерството на културата. Отличията се присъждат всяка година през ноември - Месеца на народните будители. С почетни награди и знаци се отличават културни дейци и общественици за принос към развитието и популяризирането на българската култура.

Магнетичната Искра Радева е сред малкото актриси, надарени както с привлекателна визия, така и с артистичен и певчески талант. Тя притежава един от най-разпознаваемите гласове у нас и е озвучавала най-любимите сериали на родната публика, сред които са “Богат, беден”, “Птиците умират сами” и “Завръщане в рая”.

Майката на популярната ни актриса също е притежавала забележителен глас и е била една от най-талантливите ученички на известния оперен певец - маестро Христо Бръмбаров. В началото Искра също тръгва по нейните стъпки и взима уроци по оперно пеене, но по-късно я привлича актьорската професия и тя е приета в последния клас на легендарния Апостол Карамитев. Първата си роля получава, още докато е студентка в международната продукция “Оцеола”.

Искра Радева е сред малкото хора на изкуството, които успешно съчетават творчески потенциал и бизнес умения. Преди години тя основа театър “Искри и сезони”, който си извоюва мястото сред най-харесваните и посещавани сцени у нас.

“Всички мислят, че съм силна жена, аз не се усещам такава”, разказва тя за себе си - “Не се срамувам да плача. Сега се сещам как преди години ми подейства руският филм “Белият Бим, черното ухо”, аз не само по време на филма плаках, аз плаках и три дена след това. Иначе най-голяма болка съм изпитала в живота си, когато загубих близките си хора.”

Съпругът на Искра Радева - Кирил Станулов, умира внезапно от масиран инфаркт в Гърция, където двамата отиват на почивка през 2009 г. Бил абсолютно здрав и смъртта му шокирала всички. “Изкарахме един вълшебен ден на Халкидики, говорехме си колко ни е хубаво да сме заедно. Господ ни чу и ни раздели...”

По този повод Искра сподели: “Ние се раждаме, живеем и умираме, за да изпитаме онова велико чувство -любовта и ако не сме го изпитали - за какво сме се родили и живели?! Любовта е движещата сила в живота ни. Да, много ми липсва съпругът ми Кирил - страшно много! Изживях голямата любов в живота си и съм щастлива, че я срещнах, макар с Кирил да бяхме малко заедно - само 17 години. Лошо е да останеш самотен и според мен едно от най-страшните неща в живота е самотата...

Голямата актриса не крие, че си пада по... хороскопи! “Винаги съм мислела, че има нещо вярно в зодиите, това например, което пише за моята зодия, абсолютно пасва на моя характер. За добро или за зло, аз съм винаги с рогата напред и както се смееше мъжът ми, нищо, че съм в първия ден на зодията - 21 март, той казваше: “такива големи рога имаш, че все едно си родена в центъра на зодията”. Аз, като зодия Овен, винаги съм била по-пряма, по-рязка - право в очите казвам мнението си, а съпругът ми ме научи да бъда по-дипломатична, което е изключително важно.”

През годините Искра Радева винаги поддържа отлична физическа форма. Тайната е, че се води от съветите на Джейн Фонда за перфектно тяло:

“Струва ми се, че това е най-хубавата система за мен. Винаги съм казвала обаче, че една жена трябва да намира време и за психофизиката си. По някакъв начин това физическо разтоварване води и до психическо такова. В напрегнати дни е необходимо поне 15-20 мин на ден за такова разтоварване.”

Искра не спазва строги диети. Никога не готви мазно и пържено вкъщи, гледа всичко, което прави, да е задушено. Признава, че в кухнята е царица на сърмите!

Една от най-големите радости за Искра е внучето от дъщеря ѝ Елена. “Това е най-хубавото нещо, което ми се е случило напоследък. Много сладко същество, което обръща живота ти с хастара навън. Като съм с него толкова ме зарежда с хубави емоции и ме прави толкова щастлива, че не се ядосвам за нищо”, споделя тя радостта си.

Какво ли е за нея щастието?

“Щастлива съм, защото цял живот се занимавам с това, което беше мечтата ми. Никога не се оплаквам. А всъщност духът е този, който трябва да ни крепи в трудни мигове. Спасение и упование в трудни моменти намирам в работата. Тя ме е спасявала в тези мигове.”

Пусна ми “Не остарявай любов”

Именно Искра Радева ми пусна “Не остарявай, любов” на една касета и ми каза - чуй каква песен е написал един музикант от нашия оркестър. На нея я дължа. Ние с Хайго (бел. ред. Хайгашод Агасян) още не се познавахме. И аз я чух и паднах. Защото това наистина е една песен, която си е направена за мен. Невероятна е тая песен, тя е променяла съдби. Има хора, които ми казват и ми доказват, че са променили живота си, когато са чули тая песен.

Михаил Белчев, певец и поет

Тя е искрата на българското сценично изкуство

Тя е сред най-доказаните имена на българския артистичен елит. Превръща се в икона през златните години на българския телевизионен театър. Била е продуцент и режисьор, вилняла е в българската поп-музика, има знакови дублажи на класики на БНТ. Тя е искрата на българското сценично изкуство - Искра Радева

Драгомир Драганов, тв водещ

Чудесен дуетен партньор

Освен прекрасна актриса, Искра е и невероятна певица. С нея направихме незабравимия концерт-спектакъл “Любов раздвоена”. Публиката прие с овации този букет от докосващи душата песни. Двете заедно още през 1998 година изпяхме в дует “Само за мен”, с която получихме първа награда на фестивала “Златния Орфей”.

Маргарита Хранова, певица

За мен е като сестра 

Искра е за мен като сестра. Играем един клас абитуриенти - Георги Кадурин, Маца Пехливанова, Ернестина Шинова. Класна ни е Искра Радева. Ненавиждам бръсненето, а на сцената трябва да си винаги избръснат, изгладен. Аз обаче отивам небръснат на представлението и в един момент Искра импровизира: “Колко пъти ще ти прави директорът забележка да идваш бръснат на училище?”. Аз се втрещявам, публиката се смее и в ужаса си казах голяма глупост: “Ама аз му представих бележка, че имам лишеи”.

Хайгашод Агасян, композитор

Гойко ѝ носи мляко, тя отказва на Слай

Един от най-ценните спомени на Радева е от времето, когато снимала “Оцеола” с Гойко Митич през 1970 г. “Той беше изключително мил и много внимателен. По време на снимките в Германия се разболях тежко и се наложи да пия антибиотици и да си стоя в хотела. Не знам как го правеше, но всяка сутрин Гойко Митич ми носеше кисело мляко в стаята, докато лежах. За него нямаше невъзможни неща. Всяка сутрин пред хотела го чакаха 70-80 германки за автограф”, спомня си Искра. Неотдавна я поканили я да участва с епизодична роля в “Непобедимите 2” на Силвестър Сталоун, но тя отказала. “Реших, че е много унизително да се снимам в такива невзрачни роли, за които те не си правят труда да канят актьори от Щатите да идват тук”, сподели актрисата.

Коментари

Задължително поле