Йошихиде Суга - Майстор бюрократ

С мнозинство от 314 от общо 462 гласа парламентът на Япония утвърди вчера Йошихиде Суга за нов премирер на страната, който наследява на поста най-дълго управлявалия японски министър-председател Шиндзо Абе. До вчера 71-годишният Суга бе негова дългогодишна дясна ръка. Заявката, която даде преди да заеме поста начело на правителството, бе, че ще продължи курса на предшественика си - както във външнополитически план, така и в стопанската политика, станала известна като „абеномика”.

Само преди месец малцина биха развихрили фантазията си дотолкова, че да прогнозират оттегляне на Шиндзо Абе, особено преди да се проведат любимите му Олимпийски игри в Токио (които трябваше да се състоят това лято, но бяха отложени за догодина заради пандемията от COVID-19). А още по-малко биха прогнозирали, че мястото на оттеглилия се по здравословни причини Абе ще застане Йошихиде Суга.

В Япония той е известен като стоящият в сянка човек на Абе, който движи и оправя нещата. Попитан неотдавна дали се смята за симпатичен човек, Суга отвърна: „Аз съм много симпатичен за тези, които си вършат добре работата”.

Публичният му образ в Страната на изгряващото слънце е на неусмихващ се и лишен от чар главен секретар и говорител на правителството. Прякорът му сред японските журналисти е „желязната стена”, заради твърдите му откази да отговаря на въпроси, на които не харесва или на които не иска да отговори.

Но ето че, вероятно за изненада на мнозина, той зае поста начело на изпълнителната власт. Не може да се отрече, че Суга има богат политически опит. На поста главен секретар на кабинета той е служил по-дълго от всичките си предшественици. Има репутация на твърд и дисциплиниран човек, познаващ изключително добре машината на японската бюрокрация. Но целият му опит е в работа зад кулисите, припомнят анализатори. И неизбежно задават въпроса дали този тип умения са тези, които са нужни за спечелване на избори. Защото Суга предстои да довърши мандата на Абе до септември догодина, когато в Япония предстоят парламентарни избори, в които той би трябвало да поведе в битка за нов мандат управляващата Либерално-демократическа партия (ЛДП), начело на която бе избран в понеделник.

Суга, за разлика от повечето знакови дейци на партията, не е от род на потомствени политици. Какъвто е включително и Абе - син на влиятелен министър на външните работи и внук на премиер. Суга е роден в малко село в неразвит район в северна Япония. Баща му е фермер, отглеждащ ягоди, който бил упорит и трудолюбив и успял да се наложи на пазара, създал си клиентски кръг и дори се издигнал до шеф на кооператив. Детството на сина обаче не било леко, налагало му се например да пътува по 20 километра до училище.

Майка му, която била учителка, искала синът да учи в педагогическия институт. Баща му пък настоявал да следва селско стопанство. А синът мечтаел да се раздели със селския живот и да замине за Токио. Успява да се класира за студент в токийския университет Хосей (където завършва политология и право). По-късно Суга признава, че го избрал, защото бил най-евтиният вариант за следване, като трябвало сам да заработва пари, за да си плаща учението и издръжката. Трудел се във фабрика за картонени кутии, в закусвалня, разнасял вестници.

След дипломирането си Суга постъпва в частна фирма, но съдбата бързо го отвежда в политиката, в редиците на ЛДП. Става секретар на политик от партията (за когото работи 11 години) - пост, който изисква да изпълнява деликатни поръчения, да води поверителни преговори. На тази позиция Суга установява ценни връзки, след което през 1987 г. започва собствена политическа кариера. Избран е за член на местния парламент във втория по численост град в Япония Йокохама. А през 1996 г. за пръв път влиза в националния парламент от редиците на ЛДП. За да спечели поста на практика лично обхожда и посещава почти всичките си избиратели. По време на кампанията си всекидневно прави предизборни акции на метростанции, превръщайки се в пионер на тази форма на агитация.

В редиците на партията Суга сменя покровители и политически крила, докато накрая залага на Шиндзо Абе и става министър в неговия първи кабинет, рухнал през 2007 г. заради скандали, след едва една година живот. Суга обаче става един от тези, които убеждават своя покровител да се отърси от погрома, да повярва в себе си и в крайна сметка да доведе ЛДП до блестяща победа през 2012 г. Тогава Суга става главен секретар, през годините Абе сменя министри, но дясната му ръка неизменно остава на поста си, защото премиерът му вярва безгранично.

Суга влезе в светлината и на световните прожектори през 2019 г., когато бе натоварен със задачата да обяви ерата „Рейва” (в превод - „прекрасна хармония”) - на новия японски император Нарухито, който пое престола от абдикиралия си баща Акихито. Тогава Суга получи още едно прозвище - „чичо Рейва”.

 

Умее да неутрализира опонентите си

Издигна се във властта, защото притежава политическото умение да неутрализира опонентите, включително медиите, и да доминира на сцената чрез задкулисни сделки и доста добър контрол над бюрократите. Но когато става въпрос за публичното лице на партията, когато след година трябва да се проведат парламентарни избори, той не е съвсем на място, защото не е изразителен оратор.

Професор Коичи Накано от Университета Sophia в Токио

 

Важно е как ще премине от поддържаща в главна роля

Избирането на Суга гарантира приемственост във всички ключови политически инициативи на Шиндзо Абе. Това, което ще бъде голям тест за него, е дали ще се представи добре като публичното лице на правителството на Япония. Докато качествата му като дясна ръка на Абе и главен секретар на кабинета са напълно доказани, способността му да води страната като основен лидер не е тествана. Как Суга ще успее да премине от поддържаща в главна роля ще определи и доколко успешен ще е лидерският преход.

Юки Тацуми, директорка на програмата за Япония на базирания във Вашингтон изследователски център Стимсън

 

Биографията му е много добра

Биографията му е много добра. До голяма степен той е самоиздигнал се човек. Въпросът обаче е доколко притежава индивидуалност, която да може да сияе. Никой всъщност не знае какъв човек е. Досега е работил зад кулисите.

Брад Глосерман, експерт по японска политика

Денят му започва с коремни преси

Независимо от напредналата си възраст Йошихиде Суга е в отлична физическа форма. Денят му започва със събуждане в 5,00 часа сутринта, след което прави физзарядка - по 100 клякания и коремни преси. От дома си до работното си място ходи пеша, което отнема около 40 минути. Там закусва плодове и кисело мляко и изчита всички вестници.

Суга не консумира по никакъв повод алкохол, което е негова обща черта с предшественика му Шиндзо Абе.
Женен е, със съпругата му Марико имат трима сина.

Коментари

Задължително поле