Какао и палми засенчват реколтата от Арабика в Доминикана

Около 90% от кафето, произведено в Доминиканската република, е органично и екологично, тъй като повечето производители не използват химически пестициди или торове в процеса на отглеждане.

Висококачествените плантации носят плътност, но и лекота в чашата

Местните събират зърната в мелница с вода, най-добрите изплуват на повърхността, по-лошите потъват

Износът на страната е нищожен – едва 20%

“Труд” представя поредица от публикации “Тайните на кафето”. В нея ще ви запознаваме с любопитни и малко известни факти за любимата на милиони гореща напитка. Ще има място и за новости относно добива, преработката, пазарите и модерните трендове и рецепти при консумация и сервиране на кафе. Следващата статия - идната събота!

Материалът е изготвен с помощта на COFFERO, които можете да откриете на www.coffero.com

Около 4 години са нужни на кафеения храст в Доминикана да започне да ражда зърна. Традиционно в карибската страна е засаден сортът Арабика. Но той изисква да се отглежда предимно в сенчести райони. Заради това фермерите смесват реколтата с какао и палми, както и плантации с банани, за да осигурят жизненоважната сянка на продукцията. Това се оказва много благоприятно, както за кафето, така и за околната среда, тъй като дърветата осигуряват сянка за местообитания на много птици и влечуги.

Около 90% от кафето, произведено в Доминиканската република, е органично и екологично, тъй като повечето производители не използват химически пестициди или торове в процеса на отглеждане. Тъй като производството на доминиканско кафе обикновено е семеен бизнес, фермерите като Чапи в Пунта Кана и Папо в Пуерто Плата сами обработват кафето в т.нар. мокра мелница. Берачите поставят откъснатите зърна в мелницата, като избират само зрелите зърна, спестявайки неузрелите. Сортират се, за да извадят най-зрелите от купчината, а този, който остава на повърхността, се оказва най-зрелият и вкусен плод, докато този с по-лошото качество потъва.

Един от най-големите производители на кафе в Доминиканската република е фабриката в Индубан. Тя произвежда най-популярното и достъпно кафе в карибската държава - Santo Domingo, както и малко по-скъпото Induban, което комбинира сортовете Typica и Bourbon.

Santo Domingo е много популярно кафе за варене в джезве или кафеварка. Именно еспресото е най-почитаната напитка в страната, като традиционно към кафето, приготвено на котлон, се добавя много захар, дори го наричат кафеен сироп. Заради това, ако пътувате до страната, и не сте почитател на сладкото кафе, кажете на бармана - sin azukar  - да ви го сервират със захарта отделно.

В Доминиканската република трудно можете да намерите разтворимо кафе. Така или иначе, това е много съмнителна напитка, която няма почти нищо общо с истинското кафе. Ако обаче сте свикнали да пиете нес, може да използвате Monte Real.  Пригответе го в джезве на бавен огън и дръжте докато кипне. По този начин напитка ще придобие мек и шоколадов вкус.

В миналото

Преминават на авокадо при спада на цената

Кафето идва в страната през 1735 -та

Кафето идва в страната през 1735г. в контролираната от Испания част на остров Хиспаниола, това, което сега е Доминиканската република. Първите насаждения са били вероятно на хълм в Бахоруко Панцо, близо до Нейба. До края на XVI-ти век кафето се е превърнало във втората най-важна култура след захарта, макар и двете  да разчитат много на робството до революцията от 1791г.

Производството на кафе започва между 1822г и 1844 г., особено в района на Валдезия в Южните планини. Този регион съдържа няколко области за отглеждане на кафе и се превръща в основна производствена площ в страната до 1880г. Към 1956 г. страната е започнала да изнася кафета от специфични региони, предимно Бани, Окоа и Валдезия.

През 60-те стопаните в тези региони стават все повече организирани, а преработвателна станция е открита през 1967 г. с 155 членове. Както в много страни, които произвеждат кафе, сътресенията и непредвидимостта на цените в края на XX-ти век довеждат до намаляване на зависимостта от кафето като експортен продукт. Много производители диверсифицират производството си в авокадо, въпреки че доста от тях запазват известно количество кафе в случай, че цените се възстановят.

Въпреки че Валдезия не е сред основните правителствено определени райони за отглеждане на кафе, те са се стремили да защитят името му за произход с пускането през 2010г. на марка Cafe de Valdesia.

Климатът е различен в сравнение с другите страни от региона

Търсете продукция от Барахона 

Позната е със своето високо качество 

Климатът в Доминиканската република е малко по-различен от характерния за отглеждане на кафе в други страни в региона, които произвеждат кафе, няма ясно обособени сезони, нито по отношение на  температурата, нито по отношение на валежите. Това означава, че производството на кафе често се осъществява, до известна степен, през цялата година, макар и основната беритба на реколтата обикновено да е от ноември до май.

Регионите за отглеждане на кафе са седем - Cibao, Barahona, Noroeste, Neyba, Sierra Sur, Sierra Occidental and Sierra Centra.

Барахона e регион е от Югозападната страна на острова и кафето тук се отглежда в планинската верига Бахоруко. Тази област си е създала репутация за високо качество на кафето в сравнение с други региони на острова. Селското стопанство е основна индустрия в региона, а кафето основен продукт. Надморска височина за отглеждане на реколтата е между 600 и 1300 метра, а сортовете са 80% Типика и 20% Катура.

Кафето е важен продукт и за региона на Сибао, заедно с ориза и какаото. Регионът е от северната страна на острова и името му означава „място, където изобилстват скали”. Името се отнася конкретно до долината между Централната и Сепентрионалните планински вериги. Надморска височина за отглеждане на реколтата там е ниска от 400 до 800 метра.

Хладен климат и високи върхове

Доминиканските Алпи приютяват кафе производителите

Кордилера пази тайните на кафе индустрията 

Поради по-хладния климат, зелените долини и планинските високи върхове в Централния Кордилера се наричат Доминиканските Алпи.

Доминиканската република е дом на значително количество планински вериги. Най-известната е централната верига Кордилера, която се простира на „сърцето“ на Доминиканската република в продължение на стотици километри, простирайки се до Хаити. Поради по-хладния климат, зелените долини и планинските високи върхове в Централния Кордилера се наричат Доминиканските Алпи.

Геологията на региона е забележителна и различна от околните райони, така че кафето тук е единственото на острова, което се отглежда на гранитен субстрат, а не калций.

Нейба е регион, кръстен на столицата си, и се намира в Югозападната част на острова. Регионът е доста плосък и нисък и преди всичко се използва за отглеждане на грозде и захар, но кафето расте по-високо в планините на Сиера дел Нейба.

Валдесия е може би най-известното име от регионите на отглеждане на кафе на острова и има награда за деноминация на произхода за защита на стойността на износа му. Когато тя е добре дефинирана и защитена печели добра репутация, и малко премиум свързано с това.

Характерно за напитката в Карибския регион

Лека, островна текстура

Характерно за кафетата, отглеждани на острови, е по-добрите партиди да са доста леки, с ниски до средна киселинност и сравнително чистота на вкусовете в чашата. Въпреки че е възможно да се получат някои изключително проследими кафета, обикновено до определена ферма, голяма част от кафето за износ не е особено проследимо, отвъд региона на отглеждане. Тези кафета често се класифицират по размер на зърното, с обозначения като „Supremo“, които могат да допринасят за премиум на продукта но не и такъв, който се основава на качеството на чашата.

Годишно

Местните пият по 3 килограма кафе на човек

Износ срещу вътрешна консумация

Интересен е фактът, че от края на 70-те години на XX -и век Доминиканската република произвежда малки количества от реколтата и износът спадна драстично.

В момента само 20% от реколтата на кафе в Доминикана се изнася. Това е така, защото домашната консумацията на кафе е сравнително висока, приблизително 3 кг на човек годишно, повече от това в Обединеното Кралство. През 2007г. е транспортиран около половината износ през Пуерто Рико, което е вратата към Съединени щати. Останалото кафе е предназначено за Европа и Япония.

От 2001 г. все повече и повече кафе, предназначено за износ, е биологично отгледано и сертифицирано, което добавя стойност и приходи за индустрията. Но докато органично отгледаното и произведено кафе е хубаво нещо, трябва да се отбележи, че не е задължително да направи по-добра чашата ни с кафе. Някои кафе специалисти твърдят, че високото вътрешно потребление на кафе в Доминиканската република довежда до по-ниско качество като цяло, тъй като кафето не се конкурира с други страни износители за конкретен пазар. Независимо от това, все още има страхотни кафета които могат да се намерят в Доминиканска република.

Коментари

Задължително поле