Какво да ядем, когато е горещо? Храни, за които не бихте се сетили, но моментално охлаждат тялото ви

Труд news

В допълнение към плодовете и зеленчуците, за които всички знаят, пикантните храни са много ефективен начин за охлаждане на тялото по време на горещата вълна.

Адина Русу, президент на Териториалния колеж на диетолозите от окръг румънския окръг Яш, казва, че през този период от годината е от съществено значение да се осигури подходяща хидратация на тялото и оптимален прием на енергия, за да се справи с екстремните температури навън, пише stirileprotv.ro.

Тя смята, че въпреки че не е панацея, "храните, които допринасят за охлаждане на тялото и менютата, които не изискват термична подготовка, могат да направят горещите вълни по-поносими".

"Ако се опитвате да победите жегите това лято, може да искате да преразгледате не само какви храни и напитки избирате да включите в ежедневното си меню, но и колко ядете на всяко хранене. Така че, особено в горещите дни, важно е да избягвате да ядете много тежки храни, тъй като приемането на големи количества храна на едно и също хранене може да затрудни храносмилането.

Нещо повече, намаляването на дневния калориен прием може да допринесе за понижаване на основната температура на тялото, тъй като, докато работим за обработка на цялата консумирана храна, тялото ни произвежда още повече топлина", казва Адина Русу.

В горещите дни трябва да пиете 20-30% повече вода

Според проучване, проведено в тази връзка, тя твърди, че намаляването на дневния прием на калории с приблизително 23% може да понижи телесната температура с почти половин градус по Целзий.

"Въпреки че не изглежда като огромен спад, заедно с други стратегии, този метод може да помогне за предотвратяване на слънчев удар и свързаните с него проблеми. Освен това поддържането на оптимална хидратация е от съществено значение за заместване на водата, загубена от тялото чрез потта. Така в горещите дни, би било препоръчително да допълвате приема на течности с поне 20-30% спрямо обичайното консумирано количество.

Въпреки това, когато говорим за хидратация, не трябва да обмисляме допълване на консумацията на алкохолни, газирани или подсладени напитки, тъй като те стимулират елиминирането на още по-голямо количество вода от тялото, увеличавайки дехидратацията и ни карат да се чувстваме все по-слаби и по-слаби. по-малко енергичен. Същият ефект се получава и при напитките, съдържащи кофеин, когато се консумират в повече", обясни Адина Русу.

Освен това се посочва, че оптималната температура на консумираната вода, за да се направи хидратацията по-ефективна, е друг предмет на дебат сред здравните специалисти.

"Въпреки че няма солидни проучвания в подкрепа на възможните вредни ефекти от консумацията на студена вода, трябва да сме наясно, че студените течности не утоляват жаждата по-бързо, а само създават усещането, че го правят. Така можем да имаме чувството, че се охлаждане по-бързо, с риск да пием по-малко течности. Тъй като дори консумацията на топли напитки не е най-удобният вариант, би било идеално да изберем вода със стайна температура или леко охладена, като по този начин гарантираме, че ще получим и усещане за охлаждане. Важна е обаче и консумацията на подходящо количество течности", отбелязва Адина Русу.

Пикантната храна се използва за разхлаждане от стотици години от хората в много горещи райони 

Според нея, чрез изпотяването тялото ни губи не само вода, но и минерални соли и водоразтворими витамини, поради което в горещите дни можем да се чувстваме по-апатични, уморени и без енергия.

"Лятото идва и с най-подходящите решения, пресни, сезонни плодове и зеленчуци, представляващи много добър метод, чрез който можем да възстановим загубените хранителни вещества в тялото. Освен това, видът храна, избрана на всяко хранене, може да повлияе на адаптацията на тялото ни към топлината, като се препоръчва да се намали консумацията на преработени храни, но също и на много мазни, като например пържени картофи, майонеза, сметана или маргарин.

Освен това някои от много популярните храни на летните барбекюта, като месни продукти, могат да претоварят храносмилателната система, което води до значителен разход на енергия от тялото и дори генерира допълнително количество топлина в резултат на храносмилането. По този начин сред макронутриентите протеините са най-трудни за смилане, генерирайки най-голямо количество топлина", заявява Адина Русу.

Според цитирания източник, макар и да изглежда противоречиво, пикантните храни могат да имат охлаждащ ефект върху тялото, като този тип храна е много разпространена в кухнята на страни с много висок климат.

"След като ядем тези храни, особено в горещ ден, можем да се почувстваме така, сякаш цялото ни тяло гори. Но физиологичната реакция на тялото към топлината е изпотяване, което от своя страна има охлаждащ ефект върху кожата.

Разбира се, не говорим за много голям спад на телесната температура, но заедно с вече споменатите стратегии, този метод, използван от стотици години от цивилизации в много горещи райони, може да бъде полезен. По този начин, освен лютия пипер и чушка, чесънът и джинджифилът могат да създадат подобен ефект, който има краен резултат леко охлаждане на тялото", казва Адина Русу.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме