Как зехтинът влияе на здравето

Известни са редица ползи за здравето, когато зехтинът присъства на нашата трапеза. Той е богат на здравословни мононенаситени мазнини, съдържа големи количества антиоксиданти и има противовъзпалителни свойства. Консумацията му оказва благоприятно въздействие върху кръвоносните съдове и сърцето. Проучвания сочат, че използването му намалява риска от инсулт. 

Освен това зехтинът не само, че не води до увеличение, но и въздейства в посока намаляване на телесното тегло. Проучвания показват, че благоприятства и състоянието на паметта, намалява болките в ставите и подпомага здравето на костите. Зехтинът екстра върджин намалява кръвната захар и се справя с бактерии, причиняващи стомашна язва.

Употребата на зехтина е възможна и външно. Той присъства в редица козметични кремове, тъй като има антибактериални свойства и подобрява състоянието на кожата.

Наскоро учени установиха, че присъствието на олеинова киселина в менюто на хора, страдащи от множествена склероза, може да бъде от голяма полза. Зехтинът сам по себе си представлява между 50 и 80% олеинова киселина. Сравняват се диетите и имунния отговор при здрави хора и болни от тежкото заболяване. В резултат на това става ясно, че хората с множествена склероза имат ниски нива на олеинова киселина и това може да създаде здравословни проблеми. Проучването е публикувано в The Journal of Clinical Investigation.

Обнадеждаващо е наблюдението на учените, че попълването на тъканта с олеинова киселина може частично да възстанови определени имунни функции. Тя се съдържа освен в зехтина, също в храни като ядки и месо. Олеиновата киселина е една от най-разпространените мастни киселини в човешкоките и животински мастни тъкани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл