Катастрофална година за гроздовата реколта

Горещините съсипаха половината продукция от грозде.

Сушата не позволи на чепките да се налеят

Лозите узряха по-рано и дадоха лош продукт, заради горещините

“Не е имало по-катастрофална година за производителите на грозде, по-ужасна не е била реколтата от 10 години насам. Заради сушата, добивите са на една трета от прогнозните. Спрямо миналата година са с 50% надолу”. Това заяви за “Труд news” Ивайло Пандов, който доскоро бе винопроизводител, а вече е един от големите производители на грозде в България. Той посочи, че българските лозя са узрели рано и са дали лош продукт, заради горещините това лято.

“Навякъде където продават грозде за вино, пише, че е българско, но не е. Сезонът на гроздобера у нас приключи, защото започна много по-рано от обичайното, средно през август. Тогава не може да се прави вино в домашни условия, защото в мазето е топло. Сега на пазара има само вносно от Гърция, Румъния и Македония”, сметна производителят. Посочи сушата и горещините за виновни. 

“Грижите, които ние полагаме като торене, рязане и растителна защита, са същите всяка година, но тази суша беше дълъг период от време. При лозята високите температури не са най-опасните, опасно е дълго време те да продължават, тогава влагата се изпарява от почвата. Дори с капково напояване, при 40 градуса няма как капката да влезе в коренната система на лозата, защото тя се изпарява веднага, щом капне”, заяви Пандов и посочи, че качеството на гроздето също не е добро.

“Самото грозде е дребно, не е месесто, това предполага малко гроздов сок, които да се преработи за вино”, заяви още производителят и посочи огромните загуби в сектора, като предрече фалити.

“Тази година е най-тежката за всички гроздопроизводители в България. Цените се увеличиха, но те не могат да компенсират загубите от две трети от предвидените добиви. Моята себестойност на грозде в периода, преди да започне гроздобера, беше 1,20 лв. След като претърпях загубите от реколта, тя стана 2,40 лв. Максималната цена на продаваното грозде на едро е 1,2 без ДДС - ето, няма как да възстановим тези загуби. На дребно гроздето стига до 1,8 лв. но печалбата е за търговците, не за производителите. Ние получаваме субсидии, колкото нашите колеги земеделци, с царевица и слънчоглед. Нашите разходи може да стигнат до 1000 лв. на декар, а взимаме по 30 лв. на декар, както и те. Затова секторът ще претърпи фалити или колеги ще оставят лозята за година, за да си починат от кризата”, посочи производителят.

“Продаваме продукцията само на едро, за винарните, но те имат условията целогодишно да произвеждат вино. Преработват това, което остане при винопроизводството, като го изваряват на ракия или друг алкохол”, заяви Пандов.

Той посочи, че от тази добавена стойност на гроздето печелят и хората, които приготвят вино за собствени нужди, след което джибрито варят на ракия.

“Специално за ракия българинът търси мускатови сортове. Мускатът е хит на пазара. За вино най-често се взима мерло и каберне. Питат и за мавруд, но такъв се консумира много малко и реално истински мавруд има много малко. Новите насаждения са минимални, а старите отдавна са амортизирани”, заключи производителят.

За домашното вино няма акциз

Не може да се продава

За домашното вино, както и за продаваното в магазините, акциз няма. Всеки има право да прави домашно вино без ограничение в количеството, но е важно да бъде само за лична и семейна консумация, тоест не може да го продава.
За домашната ракия правилата са по-строги. В казаните за ракия всеки може да си свари домашна ракия, като само до 30 литра на семейство за година. Налогът за домашната ракия е 550 лв. един хектолитър чист алкохол, което е половината от акциза, който се плаща за алкохола в магазините. Това прави акциз от 2,20 лв. за литър домашна ракия.

Красимир Коев, директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното, пред “Труд news”:

За първи път гроздоберът започна през юли

Реколтата тази година може да се отличи от последните 15-20 години. За първи път в страната гроздоберът започна през юли. Никога в България не е брано винено грозде лятото. По дата изпреварихме италианците и испанците. Сортове, които сме брали в началото на септември, тази година ги прибирахме с месец по-рано, общо взето това се случи в Югозападна България.

Картината в страната можем да я отличим под общия знаменател на сушата и безводието. С уговорката, че тези, които имат изградени поливни системи на лозовите масиви или водоизточник и поливаха, при тях добивите са добри с изключително високо захарно съдържание. И гроздето бе налято, докато в останалите лозови масиви общата картина бе гроздето да го има с изключително качество, но липсваше сокът в него, зърното не бе налято. Например камион, който товари 10 тона, натоварен сега обемът го имаше, но тежестта бе 7 - 8 тона, което означава, че то е леко.

Българинът е готов септември да си прави домашното вино, но интензитетът за прибиране на гроздето бе през август, тогава е топло, отпускарски месец, каквото и вино в жегите да направиш, ще вкисне. Тази година по-малко грозде отиде за домашно производство, но винарските предприятия прибраха повече грозде. Производството на ракия бележи ръст.

Хубавото е, че тази година българската реколта не остана на лозовите масиви. Радваме се, че нямахме масово болести. Миналата година бе характерна с изключително много дъждове, придружени, на места гроздето загни и остана по масивите.
Миналата година винарските предприятия в страната прибраха и преработиха 100 млн. кг. грозде. До момента 76 милиона са преработили, а гроздоберът е приключил на 98%. Когато гроздето е по-леко, общо казано и износ няма.

Високите цени по магазините карат хората да си произвеждат

Най-много се търсят белите вина и розето.

Бутилките хубаво вино рязко поскъпнаха

Светлана Василева
Труд news, Благоевград

Хората са луднали да си правят домашно вино. Една от причините обаче е, че бутилките хубаво вино в търговската мрежа рязко поскъпнаха, коментират търговците, които предлагат стоката си на тържища в Пиринско. Цените за килограм грозде, според качеството, варират от 1,30 до 1,80 лв. за килограм.

Причината тази година да има голямо предлагане на грозде за вино са множеството прекупвачи, които докарват суровината от Харманли, Свиленград, Хасково и други райони. Реколтата била с висока захарност.

Без значение от сорта, цените на първото качество стигат до 1,80 лв. килото. Масово хората купуват по 100-200 килограма.
Вече няколко години производителите и търговците на грозде на пазара в Благоевград предлагат и допълнителна услуга на своите клиенти, като мелят гроздето на място. При някои търговци услугата е безплатна, при други се доплаща - 10 стотинки на килограм.

Поне 200 литра е хубаво да има едно семейство - за гости, за подаръци, домашно приготвено, казват пък купувачите.
Тази година гроздето в Пиринско узря по-рано, заради жегите. Сушата намали добива на реколтата Модните тенденции на пазара показват, че най-много се търсят белите вина и розето. Но ценителите купуват хубаво червено вино.

Неда Проданова, енолог, пред “Труд news”:

Зърната трябва да са добре узрели и без гнило

Който е решил да си прави домашно вино и купува грозде, трябва на първо място да гледа основно при чепките да няма листа или клечки от самата лоза, те трябва да бъдат добре сортирани в касетките. Второто е, да няма гнило по зърната, т. е. гроздето да е здраво.

Ако е червено, цветът трябва да бъде равномерен, което е показателно за добро и достатъчно зреене. Всеки, който иска да си направи домашно вино, трябва да знае тези елементарни неща - за бяло вино зърната се оронват много внимателно от чепката и се смачкват не много силно, за да не отидат прекалено много танини в получения сок. Ако е червено вино, се оронват по същия начин, но след това се смачкват зърната, но не ципите им да се разкъсат и се получава т. нар. гроздова каша. Т. е. при белите вина ферментира самостоятелно гроздовият сок без ципите, а за червените - гроздовата каша с ципите и се получава оцветяване на виното.

Така характерът на произведените вина е коренно различен. Оттук нататък започва процесът на ферментация.
Ако купуваме вино и то е евтино, възможно е да има серен двуокис или консерванти, не добре проведена ферментация, при която се получават не толкова вредни, но неприятни вещества. Може да има причини като недобре узряло грозде.
Домашните вина трябва да бъдат произведени чисто и да нямат дефекти.

Не искам да споменавам вина, които са произведени от джибри, залети с вода и добавена захар - това са фалшификации, които се допускат при някои недостатъчно съвестни домашни производители и си позволяват да ги продават нерегламентирано.

Цената в Шумен е скочила с 20 стотинки

В Шумен тази година е имало и оферти сам да си обереш гроздето от масива.

Във Варна се намира по левче

Цветелина Георгиева, Даниела Фархи
Труд news, Варна, Шумен

Тази година цената на килограм грозде за вино в Шумен е с около 20 стотинки повече от миналата. Има голямо търсене, но реколтата е по-слаба. Като причина производители от Шуменско посочват липсата на валежи. Те вече са продали обраното грозде, защото тази година реколтата е узряла по-рано. Сортовете мерло и каберне са били по 1,50 лв./кг, мискет по 1,40 лв./кг. В тази цена производител е предлагал и машинно ронене и мелене за улеснение на желаещите сами да си направят вино.

Тази година е имало и оферти сам да си обереш гроздето от масива. Тогава цената е била 0,80 лв./кг.
Варненци залагат на бели вина от местни сортове. Купуват масово варненски мискет и димят, минимум по 100 кг. Цените варират от 1,30 до 1,80 лв. За левче или 1,10 лв. се продава мерло, но търсенето е много слабо. Най-евтино вино пият стотиците лозари, които гледат грозде в дворовете си във вилните зони.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения