Какво трябва да знаете, ако работите на срочен трудов договор

Наркотици в лекарство за затворник спипаха в Бойчиновци Апашът искал да пласира дрога зад решетките

Матео Салвини: Италианските пристанища са затворени за кораби с мигранти

Шефът „Уорнър Брос“ подаде оставка, предлагал роли срещу секс

След сигнала на ВМРО прокуратурата погна „Гольовците“

София на 90-то място в класация за най-скъпите градове за живеене

Виктория Бекъм свали сутиена си по средата на ревю

Неда Спасова: Имах комплекси да се събличам гола Актрисата от „Откраднат живот” загубила късно девствеността си

Откриха труп на мъж в Станционната градина в Стара Загора Една от версиите е самоубийство

Поклонение пред делото на Кузман Шапкарев

Шуменци се уплашиха от мирис на газ

Продължава издирването на 2-годишния Юлиян от Равнец

Окръжната прокуратура в Русе внася обвинителен акт срещу убиеца на Виктория Маринова

Весела Лечева: С Елена Йончева ще уцелим в десетката на изборите

Александър Симов: Резултатът от изборите ще изненада неприятно всички, които смятат, че левицата е разделена

Кирил Ананиев – Бюджетарят

„Влизам в една подредена къща“, заяви служебният министър на финансите Кирил Ананиев по време на официалното приемане на поста от предшественика си – Владислав Горанов. Той е единственият министър от служебния кабинет, който може спокойно да изрече тези думи, защото сам е участвал в подреждането на „къщата“ Министерство на финансите.

Ананиев с усмивка признава, че е в привилегировано положение спрямо колегите си от кабинета “Герджиков”. Преди да стане министър, той заемаше поста зам.-министър при Владислав Горанов и от години е наясно откъде идва и къде отива всеки лев в държавния бюджет.

“Бюджетарят”, както го наричат колегите му, е участвал в съставянето на всички държавни бюджети от 1998 година досега. Случвало се е дори Ананиев и екипът му да осъмват в министерството над тежките финансови разчети.

Като истински професионалист още от първия работен ден Ананиев се захвана за същинската работа в министерството, защото в къщата на финансите време за популизъм и празни приказки няма.

При встъпването си в длъжност той обяви, че основен приоритет в работата на министерството ще бъде осигуряването на средства за предстоящите предсрочни избори и за подготовката за българското председателство на Съвета на ЕС. Ананиев е категоричен, че парите, които ще бъдат похарчени за председателството, не бива да надхвърлят общо 150 млн. лв. за трите години. Сред първостепенните задачи на ведомството му ще бъде и изготвянето на тригодишната бюджетна прогноза за периода 2018-2020 г. Той отбеляза, че в документа ще бъдат отразени единствено промените в последната макроикономическа рамка и някои технически бележки от ЕК, тъй като служебният министър няма законово право да прави нова политика в нея.

Министърът обеща да изпълнява стриктно закона за държавния бюджет за 2017 г. и е категоричен, че няма да толерира прищевки и излишни харчове.

За разлика от други министри, Ананиев няма намерение да прави рокади. На въпрос дали ще има промени в ръководството на Националната агенция за приходите и Агенция “Митници”, той отговори: “Когато отборът печели, не се правят промени.”

Колегите му го описват като скромен, усмихнат и лъчезарен, но винаги със сериозен подход към работата. По думите им Ананиев е човек с голямо сърце, който е готов да подаде ръка и да помогне, но стане ли въпрос за държавни финанси, проявява хладен разум. Това е и една от причините през годините да бъде предпочитан като зам.-министър в екипите на четирима премиери. Ананиев участва последователно в кабинетите на Иван Костов, Симеон Сакскобург-готски и Сергей Станишев, а от 2014 г. влиза и в този на Бойко Борисов.

Кирил Ананиев завършва специалност “Финанси и кредит” в УНСС и през 1980 г. започва работа в Министерството на финансите. Специализира в областта на финансирането на социално-културните разходи в УНСС, както и в областта на реформата в здравеопазването в Чикаго, САЩ. В министерството минава през всички експертни длъжности и през 1994 г. се издига до началник на Главно управление “Държавни разходи”. От 2009 до 2011 г. заема поста секретар по финансова политика в администрацията на президента Георги Първанов, а от 2013 г. е назначен за съветник към политическия кабинет на Пламен Орешарски.
Като всеки представител на зодия Рак той обожава семейството си и предпочита да прекарва малкото си свободно време с любимите си хора и най-вече с прекрасните си внучки. Рядко излиза в отпуск, но когато успее през лятото да се откъсне за няколко дни от работата, обича да съзерцава морето.

Първото изпитание

Само дни след поемането на поста служебен министър идва и първото изпитание за Кирил Ананиев. Въпреки че в понеделник представи план-сметка на парите, необходими за организирането и провеждането на изборите, сега му се налага да я прекроява.

Промяната се налага, след като в сряда Върховният административен съд взе окончателно решение да има машинно гласуване във всяка секция, а не само в 500, както бе решила Централната избирателна комисия.
Първоначалните изчисления на Ананиев бяха, че извънредният вот ще струва 29 905 000 лв., но до дни Ананиев и екипът му трябва да преизчислят разходите, които според прогнозите ще са поне двойни. За новия служебен министър остава нелеката задача в последния момент да намери допълнителните средства.

ЗА НЕГО

Министерството остава в сигурни ръце
С Кирил Ананиев постъпихме едновременно в Министерството на финансите през далечната 1980 г. и работихме заедно дълги години. Той е не само отличен професионалист, но и много добър човек. Като централен банкер съм наистина удовлетворен, че Министерството на финансите остава в сигурни ръце в такъв труден момент.
Димитър Радев, управител на Българската народна банка

Солиден професионалист
Кирил Ананиев е солиден професионалист и има усещане за държавност. Това, че е твърде добър, понякога му пречи в работата, но в никакъв случай не означава, че той е мекушав. Винаги е готов да намери най-малкото общо кратно на всяко уравнение. Не е изключено да участва и в следващ кабинет.
Владислав Горанов,
министър на финансите в кабинета “Борисов 2”

Един от най-добрите специалисти
по публични
финанси у нас

Когато станах министър на финансите, не познавах Кирил Ананиев, но бях чувал безкрайно добри отзиви за него и му предложих да остане като зам.-министър. Той е единственият, който е бил зам.-министър в толкова различни правителства, и това е свидетелство за неговите професионални качества и политическа необвързаност. Винаги е бил близко до държавните финанси. Кирил Ананиев е един от най-добрите специалисти по публични финанси в България.
Милен Велчев, министър на финансите в правителството на Симеон Сакскобургготски

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.