Кирил Ананиев - Финансовият гуру

Кирил Ананиев - Бюджетаря, както го наричат, се разделя - вероятно с облекчение - с драматичната роля на здравен министър по време на криза и се връща към ролята, с която е свикнал - на финансов гуру на правителството. Това се случва в хода на топремонта на кабинета, предприет от премиера Борисов като отговор на масовите протести.

На въпроса как 65-годишният Кирил Ананиев се справи със задачите, които го сполетяха на върха на здравеопазването от края на 2017 г. насам, мнозина отговарят с една дума: „Никак”. Има и други, които му пишат оценка „три плюс (3+)”, като уточняват, че плюсът е само заради проявеното старание.
Едно е обаче да се стараеш, а друго е да отговориш на очакванията. Второто Ананиев не успя да направи.
Той стана 23-ият здравен министър след 1989 г. по личен избор на премиера Борисов (или поне така се твърди). Наблюдателите подчертаха тогава, че за разлика от една предишна шефка на здравеопазването, новоизбраният не се е срещнал „на кръстовище” с министър-председателя, а е бил повикан от него заради репутацията си на „повелител на числата” - на финансист, участвал в съставянето на всички държавни бюджети от 1998 г. насам.

Каква е връзката на медицината с финансите? Довчера тази връзка носеше името на Ананиев. От него се очакваше „да оправи паричните проблеми на болниците” - държавните и общинските, да дисциплинира здравната каса, да респектира собствениците на частните клиники и да прибере в рамките на приличието далаверите с обществените поръчки за медицински уреди, лекарства и консумативи. Предполагаше се, че „пазарната икономика”, направлявана по някаква чудесна логика от майстора на държавното бюджетиране, ще „ликвидира хаоса в медицинското обслужване”. Обяснимо, това не се случи.

По здравните пътеки продължиха да лъкатушат безсилни лекари, застаряващи медсестри, крадливи чиновници и недоволни пациенти.
В това положение ни завари пандемията от COVID-19, която нахлу през март и у нас „с невиждана ярост”. При разпределението на силите срещу нея позицията на министър Ананиев се оказа разположена върху люлеещ се мост, разпънат между генерали - ген. Борисов и ген. Мутафчийски - шефовете на правителството и на щаба за борба с коронавируса. В обявеното при това извънредно положение здравният министър бе задължен да разписва правилата и мерките за противодействие на заразата. Разписвайки ги под диктовките на премиера и щаба, които много пъти не съвпадаха, Ананиев, меко казано, рискува добрата си репутация.

Признат като човек на точните науки дотогава, той издаваше неточни и неясни заповеди - противоречащи си понякога и правно неграмотни на места. Те често носеха двусмислени послания - веднъж обществото „се задължаваше”, друг път му „се препоръчваше”, „с маски”, „без маски” и тъй нататък. В една от тези заповеди - куриозно - точка първа забраняваше определени действия, които в точка втора бяха разрешени. Въведени на 3 юли мерки за социална изолация, на 6 юли бяха отменени. Неразбирае­мите актове за забрана, които носеха парафа на Ананиев, предизвикваха недоверие и подигравки и накрая престанаха да бъдат спазвани. Втората вълна от COVID-19 през юли показа, че държавата - и особено системата на здравеопазването - е неспособна да овладее заразата и да осигури безопасност на своите граждани.

Ето защо никой не се изненада вчера, когато се провали предсказанието на Владислав Горанов - финансовият министър в оставка, че неговият учител Ананиев ще бъде първият здравен министър, който ще изкара пълен мандат.
Все пак Горанов не празнословеше, когато каза това.

Защото е факт, че Ананиев имаше доста солиден опит в управлението на здравния сектор преди да оглави. Той е член на Управителния (Надзорния) съвет на Здравната каса от 1999 г., а от 2002 до 2016 г. e негов председател. А и предвид специализацията му по реформите в здравеопазването в Чикаго, САЩ, също можеше да се каже, че бъдещият здравен шеф ще си е на мястото.

Туй било, онуй било, но мястото на Ананиев си е в министерството на финансите - това бе вчера преобладаващият коментар в политическите среди и социалните мрежи. Логично - Ананиев е във финансовото ведомство от 1980 г. насам и е минал по всички стълбички на йерархията. Зам.-министър е при три последователни пpaвитeлcтвa (1998-2009 г.), а министър - в служебния кабинет на Герджиков (2017 г.). Сега за втори път приема поканата да оглави ведомството на парите. За колко време - предстои да видим.

Презимето му означава „благодат”

В деня, в който Кирил Ананиев се наема за трети път да стане министър, във фейсбук и туитър се появиха шеги с произхода на презимето му. То идвало от иврит - „ханания”, ще рече „Божия благодат”. Във фейса питат: „Колко ли е благодатен министерският пост, когато три пъти се повтаря?”
В действителност извън работата си Кирил Ананиев живее скромно, без излишества. Жена му е дипломат, а синът му работи в болница „Аджибадем - Токуда”. Той казва, че внучките са неговата „голяма радост.” А една колекция от корабчета била голямото му богатство.

 

Отличен професионалист, добър човек 

С Кирил Ананиев постъпихме едновременно в Министерството на финансите през далечната 1980 г. и работихме заедно дълги години. Той е не само отличен професионалист, но и много добър човек. Като централен банкер съм наистина удовлетворен, че Министерството на финансите остава в сигурни ръце в такъв труден момент.

Димитър Радев, управител на Българската народна банка

 

 

Има усещане за държавност 

Кирил Ананиев е солиден професионалист и има усещане за държавност. Това, че е твърде добър, понякога му пречи в работата, но в никакъв случай не означава, че той е мекушав. Винаги е готов да намери най-малкото общо кратно на всяко уравнение. 

Владислав Горанов, министър на финансите в кабинетите “Борисов 2” и “Борисов-3”

 

 

Политически необвързан, с високи професионални качества  

Когато станах министър на финансите, не познавах Кирил Ананиев, но бях чувал безкрайно добри отзиви за него и му предложих да остане като зам.-министър. Той е единственият, който е бил зам.-министър в толкова различни правителства, и това е свидетелство за неговите високи професионални качества и политическа необвързаност. Винаги е бил близко до държавните финанси. Кирил Ананиев е един от най-добрите специалисти по публични финанси в България.

Милен Велчев, министър на финансите в правителството на Симеон Сакскобургготски

 

Коментари

Задължително поле