Кметът на Пловдив Иван Тотев пред „Труд“: Най-важното е ГЕРБ да управлява Пловдив

Иска ни се всеки пловдивчанин да намери онова събитие, с което ще запомни Европейската столица на културата

Остава по-малко от месец преди Пловдив официално да стане Европейска столица на културата, а градът продължава да е разкопан и с обекти в строеж. Как вървят ремонтите, какви събития предстоят в програмата на това голямо събитие, ще има ли отново затворени улици? Каква оценка прави на втория си мандат и ще се кандидатира ли за трети настоящият кмет Иван Тотев? По всички тези въпроси разговаряме с градоначалника на Пловдив.

- Пловдив няма ли да е една доста разкопана и с много обекти в строеж Европейска столица на културата, г-н Тотев? До откриването има по-малко от месец, а няма да е готов нито площад “Централен”, нито някоя от галериите, които се изграждат.

- Зависи от очакванията. Защото аз разглеждам Културната столица като причина да се започнат тези проекти, които имат отношение към културата на Пловдив. Защото 20 години никой никога не е говорил за ремонта на затвореното кино “Космос”, за изграждането на нова галерия на Дружеството на пловдивските художници, за превръщането на Детмаг в галерия... Включително никой не е говорил за ремонта на площад “Централен”.

- Това не е напълно вярно, за ремонта на площада се говори отдавна, защото той е в ужасно състояние.

- Добре, говори се, но само толкова, никой не е имал куража да го започне. Затова аз гледам на тези обекти като на инспирирани от Европейската столица на културата, но не и като на задължителни условия тя да се проведе. Те не са незаобиколим фактор. В Апликационната книга, с която Пловдив спечели титлата “Европейска столица на културата”, имаме ангажимента да построим нови галерийни пространства, което не е задължително, но го правим. Същото важи и за кино “Космос” – започваме работата и дали ще го довършим през 2019-а или 2020-а, няма значение, това пак ще е резултат от Европейската столица на културата. От гледна точка на уличните ремонти, те ще приключат в началото на 2019-а и няма да правим други. В началото на следващата година – края на февруари или март, ще отворим ул. “Гладстон” и няма да започваме други големи обекти.

- А какво ще кажете за онова зловещо място – Тютюневия град? Във фондация “Пловдив 2019” няма вина за пожара от лятото на 2016-а, но е факт, че нищо от предвиденото в Апликационната книга няма да се случи в тютюневите складове.

- В следващите години тази зона ще претърпи промяна – твърде е централна и твърде скъпи са имотите там, за да остане така. Иначе имахме изключителна воля да обновим зоната за 2019 г. – фондацията организира няколко събития там, провеждахме срещи със собствениците на тютюневите складове, разговаряхме с министъра на културата Боил Банов, изготвихме подробен устройствен план на Централна градска част, който може би вече четвърта година отлежава в Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН)... А одобряването му е едно от условията там да се случи нещо – не можем да издадем строителни разрешения, ако нямаме одобрени планове и проекти от НИНКН. Набелязахме мерки веднага след пожара в Тютюневия град, но те още не са одобрени от НИНКН, въпреки че многократно сме им писали писма. Това е истината – ние сме свършили своята част от работата, но одобрение от НИНКН няма.

- Кое е събитието, с което ще бъде запомнена Европейската столица на културата от подготвената програма?

- Ние поръчахме едно социологическо проучване, което показа, че пловдивчани са изключително добре настроени към проекта – над 80 на сто го одобряват. А това е огромен процент. Няма нещо друго в последните години от историята на Пловдив, което да обедини толкова много хора. Но те не свързват Културната столица с конкретно събитие, виждат я като нещо общо, голямо и имагинерно. Затова и сега задачата на фондация “Пловдив 2019” е да свърже всеки човек с конкретно събитие. Иска ни се всеки пловдивчанин да намери онова събитие, с което ще запомни годината. Един ще я запомни с изложбата с фрагменти от Берлинската стена, друг – с някой от рок концертите, трети – с фестивала Opera Open, чието издание догодина ще бъде много силно.

- Но няма нищо толкова значимо като концерта на “Металика” в Европейския месец на културата през 1999 г.

- Времето е различно. През 1999-а бяха по-бедни години и културният живот не е бил така наситен със събития. А в последните години ние имаме изключително богат културен календар в Пловдив. Има две продадени дати за концерт на Стинг и вече никой не се учудва. Затова сега е трудно да се организира събитие, което да впечатли като концертът на “Металика” преди 20 години. Но пък сега ще има една много богата програма от различни събития, някои от които уникални. Не само изложбата с фрагменти от Берлинската стена, а и тази с колекцията съвременно изкуство на Дойче телеком. Всеки ще може да намери своето местенце. А като цяло Европейската столица на културата даде много на Пловдив – в последните 5 години градът живее под нейния знак и претърпя голяма промяна.

- Сега към уличните ремонти – докога в Пловдив ще се затварят нови и нови улици и булеварди и хората ще се питат къде раздават крилата?

- От една страна, е така. От друга, трябва да се види с какво се справихме в последните години – всички централни булеварди на Пловдив бяха ремонтирани, а това е много работа. А и трябва да се знае, че в последните 2 години в цялата държава има невероятен строителен бум и започваме да имаме проблем с фирмите – не им достигат хора и техника и закъсняват със сроковете. Ако си бяхме поставили за цел да ремонтираме тези булеварди за 10 години, нямаше да се усети такова неудобство, но ние искахме да стане за 4-5. За това трябва кураж, да можеш да го изстрадаш и да знаеш, че ще получиш негативи, но пък аз искам да дам тон в управлението на Пловдив да не се мисли за краткосрочните позитиви, а за дългосрочните. Това беше непопулярно решение. Но в близката година не планираме големи ремонти.

- При тези ремонти от куп големи булеварди бяха извадени паветата и беше налят асфалт, но въздухът на Пловдив си остава все така мръсен. Май не се получи очакваният ефект.

- Със сигурност броят на дните, в които има превишение на нормите, е намалял. Но основната причина за замърсяването на въздуха е друга – битовото отопление на твърдо гориво. Лошото е, че газификацията върви бавно и някои домакинства чакат с месеци. Направо не виждам как ще се справим с проблема с твърдото гориво.

- А докога държавата ще дава помощи за отопление с такова гориво? Едни държавни институции се борят да намалят броя на печките с дърва и въглища, а други отпускат помощи именно за такова отопление.

- Трябва да се вземат тежки социални решения, това е ясно.

- Какво става с изграждането на зоопарка, за което се сдобихте с обвинение за злоупотреби?

- Няма да коментирам обвинението, а самият обект скоро ще бъде размразен. Миналата седмица комисия прие външните връзки – трафопоста и един кабел. В момента се подготвяме да довършим зоопарка, на 28 януари догодина е делото във ВАС по жалба на природозащитниците против строителството и ако и тази инстанция се произнесе в наша полза, всичко ще е наред. Вече преговаряме с други зоопаркове в страната, за да се снабдим с животни. Надяваме се през май да отворим врати.

- Вторият ви мандат е към края си. С какво бихте искали да бъде запомнено вашето управление?

- С нищо конкретно и с голямата промяна в града. Да се помни, че по времето на кмета Тотев градът взе съдбата си в собствените си ръце. Защото всичко, което се случи в Пловдив, не е от само себе си, то е следствие от много работа, която ще бъде оценена по-късно. Сега в Пловдив се живее по-добре, имаме 3% безработица, много богат културен живот... Не са много големите градове в България, в които има такава промяна за 7-8 години. Така че това искам да остане след мен – базовата промяна. И Европейската столица на културата, разбира се, тя е част от тази голяма промяна, която се случи.

- Ще се кандидатирате ли за трети мандат и ако може, отговорът да не е: “Рано е да се каже”?

- Много е рано. ГЕРБ е голяма партия и не взимаме бързо решения. Това не зависи от мен – аз може да искам и да не стане да бъда номиниран отново, може да не искам и да стане.

- А искате ли?

- Личното ми усещане е, че може да направя трети мандат след един мандат, примерно. Нека да мине още малко време и да видим дали ще можем да довършим започнатите ремонти. За мен е важно личното ми усещане, а има много дни, в които не съм в много добро настроение, потиснато ми е, защото ме притискат срокове. Ето например сега за откриващото събитие на Европейската столица на културата. А и аз имах много тежък мандат, постоянно съм под атаки. Не бих отишъл в трети мандат, който ще се окаже подобен на втория, не бих се хванал на такова нещо. Но през лятото може да е друго, може настроението да е приповдигнато заради успеха на Европейската столица на културата. Важно е и какво ще покаже социологията. Но най-важното е ГЕРБ да управлява Пловдив. Дали ще е Иван Тотев, или друг, не е от такова значение.

Нашият гост

Иван Тотев е кмет на Пловдив от 2011 г. Преди това беше областен управител, а от 2007-а до 2009 г. – кмет на пловдивския район “Източен”. Лидер е на пловдивската структура на ГЕРБ от 2008 г. По образование е инженер, завършил е филиала на Техническия университет в Пловдив. В началото на 2017 г. беше обвинен от Софийската градска прокуратура в злоупотреби при изграждането на зоопарка, но Специализираният наказателен съд върна обвинителния акт за преработка за допуснати процесуални нарушения.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта