Когато дилетанти се упражняват на гърба на Съюза на писателите

Анжела Димчева

На литературната сцена определени драскачи внезапно решават да привлекат трафик към сайтовете, които им плащат, като нападат без повод Съюза на българските писатели. Това се случва не за първи път. Авторката на подобни писания – в ролята на крякаща с политически нюанси жаба – в сайта „Площад Славейков“ е Силвия Недкова. В предишни нейни статии тя нападаше с ироничен тон Боян Ангелов – председател на СБП, без да е прочела и една негова книга. Няма да се унижавам да правя анализ на нейното лично творчество – който се интересува от ученическите й опити, ще ги намери в интернет. 

Чудя се с какви личностни, морални и творчески качества тя се изказва като съдник над наградите, които една частна писателска организация присъжда? Това не са национални награди и Боян Ангелов по време на церемонията на 20 май изрично подчерта в словото си: „Ние не претендираме, че това са най-добрите книги за 2021 г. Журито е избрало от 260 пристигнали за конкурса заглавия“.

В своето нескопосано съчинение от 23 май, озаглавено „Съюзът на българските писатели в прегръдката на белите франзели“, Недкова решава с менторски тон да анализира творби на автори, които са получили Почетни грамоти за цялостен принос. Уж тя смята да разсъждава върху творби и автори, получили Годишните литературни награди на СБП, за които в. „Труд“ съобщи подробно.

Няма нищо подобно, просто защото тя не познава принципите на организирането на този конкурс, нито начина на журиране, нито факта, че се е провела дискусия на 13 май с участието на шестима видни литературоведи (професори) и са връчени девет награди за издадени книги през 2021 г. във всички жанрове: поезия, къса проза, романистика, литературна критика, мемоаристика, драматургия, публицистика, литература за деца, хумор и сатира.

Затова пък подзаглавието на статията е гръмко и провокативно, за да осигури необходимия трафик към сайта: „В приносите към българската литература се включват възхвала на Русия, опоетизиране на Сибир и носталгия по социализма“. Идеално! Да привлече всички възможни хейтъри! Да се развихри нова вълна от омраза срещу част от творческата гилдия.

Г-жа Недкова задава „логичния“ според нея въпрос защо СБП не награждава Здравка Евтимова, Георги Господинов, Владимир Зарев, Александър Секулов… Отговорът е прост: Почетните грамоти на СБП се присъждат на членове на СБП, навършили 70, 75, 80, 90, дори 95 години. От друга страна, тя очевидно не е информирана, че и Владимир Зарев, и Здравка Евтимова са носители на тези грамоти, когато са имали кръгли годишнини. А дали вечно награждаваният с всевъзможни наши и чуждестранни награди Георги Господинов въобще има нужда от подобни грамоти за възраст?  

Като огладняла лисица Силвия Недкова заравя муцуната си в интернет и започва да вади отдавна публикувани стихове на тазгодишните носители на Почетните грамоти: Тодор Згуров, Георги Гривнев, Методи Георгиев, Михаил Гунчев, Диана Димих. Задачата й е тенденциозно да извади нещо политическо точно в този кризисен момент, когато обществото ни е разделено на русофили и русофоби, доказвайки, че СБП е гнездото на „реакционните сили“…

А къде останаха истинските носители на Годишните награди на СБП, издали книги през 2021 г. и отличени сред останалите 260 автори? Как Недкова да напише нещо за тях, като тя не чете книги, тя скролва във фейсбук, плете инсинуациите си като отровен паяк и търси някой ред, който да извади от контекста (както е направила Диана Димих).

Бих казала на подобен тип „анализатори“: писанията ви не допринасят за високия стандарт, който българското слово би трябвало да притежава, за да може писателите като гилдия да се радват на уважение в обществото. Всеки, който прочете подобна клеветническа, саркастична статия, ще си каже: писатели ли? Докога ще искат държавата да им осигурява хонорари, пенсии, внимание, преводи в чужбина? 

Г-жо Недкова, плюенето по колеги се лепва като бумеранг върху вас… Свободата на словото в някои случаи предизвиква алергия у четящите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура