Ладислав Бартоничек - Новият Келнер

Най-богатият източно европеец (извън Русия) - Петр Келнер, в чиято империя влиза и българският телеком “Теленор”, както и “бТВ Медия груп”, загина в брутална хеликоптерна катастрофа в Аляска. Келнер, който беше запален скиор и сноубордист, приключи земния си път след неуспешен опит за хелибординг (или хелискиинг) - спускане по екстремен улей от хеликоптер.

Неочакваната смърт може да промени напълно изградените през годините бизнес и влиятелни връзки и в резултат на това всъщност да начертае карта на властта в Чехия.

Новината за гибелта му веднага се отрази на фондовите борси и затова беше изключително важно ръководството на корпорацията да реагира светкавично, да посочи негов наследник и да успокои пазарите. Противният сценарий можеше да даде лош сигнал към инвеститорите и компанията да понесе големи щети.

И да, решението пристигна часове след трагедията. Така на царското място сяда един от акционерите на PPF - Ладислав Бартоничек - може би най-довереният човек до милиардера.

Петр Келнер не беше пръв сред равни в чешкия бизнес - останалите просто гледаха гърба му в далечината. Слънцето не залязва над неговата империя, строена в продължение на тридесет години. Мажоритарният собственик на PPF Group беше и сред най-богатите хора в света в продължение на петнадесет години. Нищо в Чехия не се случваше без неговото знание. Бизнесите му се простираха в Китай и Русия. Достатъчно е да се изтъкне факта, че Келнер беше първият чужденец, на когото беше позволено да стартира компания за бързи кредити в Китай.

Интересното за Келнер и наследника Бартоничек е, че се знае много малко. Особено за Келнер. Покойният милиардер не се появяваше никъде публично, с изключение на едно единствено събитие - националното първенството по конен спорт, на което дъщеря му Анна стана шампион. Оттогава са и последните му снимки. Бартоничек не е чак толкова потаен. След придобиването на “Теленор” той дори даде интервюта у нас. Но разговорите с него са само за бизнес.

Ладислав Бартоничек се присъединява към PPF преди близо 30 години, а от 2007 г. е акционер в групата с дял 0.53%. Освен него също толкова голям дял в холдинга има и Жан Паскал Дювиузар. Останалите 98.92% се държаха от основателя Петр Келнер.

Бартоничек е бил директор на Sotio - биотехнологична компания, част от групата. Sotio се занимава с лечение и терапия на ракови и автоимунни заболявания., от 2014 г. до 2018 г. В периода между 2007 г. и 2013 г. е изпълнителен директор и член на борда на директорите на Generali PPF Holding, една от най-големите застрахователни групи в Централна и Източна Европа, която оперира като съвместно предприятие на PPF Group и Assicurazioni Generali. От 1996 до 2006 г. заема длъжността изпълнителен директор на застрахователното дружество “Чешко застрахователно дружество”. Завършил е електроинженерство в Чешкия технически университет. Има магистърска степен по бизнес администрация от Института по технологии в Рочестър.

От 2018 г. той отговаря за телекомуникациите в групата.

В България най-важното е какво ще се промени в дейността на PPF Investment Group и притежаваните от нея компании. Назначаването на Ладислав Бартоничек показва, че под повърхността на корпорацията няма никакви напрежения и управлението е стабилно.

 

Не очаквам никаква революция

Г-н Бартоничек беше с Петр Келнер в PPF от самото начало. Бяха един сплотен екип, който работеше много добре. Те бяха толкова хармонизирани в културно отношение и по отношение на ценностите и перспективите пред компанията, че не очаквам никаква революция в по-нататъшното функциониране на PPF. Обзалагам се, че компанията ще тръгне по същия курс, който е взела досега. В работата си с Бартоничек видях, че всичките му решения се основават на анализи и факти.

Павел Рехак, чешки мениджър

 

Очакван избор

Ладислав Бартоничек е дългогодишен сътрудник на трагично загиналия Петр Келнер, и е логичният наследник на ръководителя на PPF. Той най-вероятно ще продължи с инвестиционни проекти, в съответствие с неговите планове и визии. Сигурно ги разбира като никой друг. Именно той беше човекът, който застана до Петр Келнер при раждането на PPF и това е естественият избор. Виждаме го и по поведението на пазарите.

Андрей Кинкор, журналист във Forbes

 

Подкрепя смелите решения

Това е човек, който дори не се страхуваше от решения, които бяха относително революционни по онова време (в началото милениума). Когато прехвърляхме част от бизнеса в Словакия, г-н Бартоничек ни подкрепи в идеята се да дигитализират редица процеси в Чешката застрахователна компания. Днес това изглежда разбира се, но да приемем, че беше преди двадесет години в този закостенял сектор това изглеждаше наистина революция.

Самото му назначение и скоростта, с която беше извършено то, са точно в духа на цялото функциониране на PPF. Ладислав Бартоничек ще иска да продължи бизнеса в същата посока.

Антонин Неквинда, безнесмен

Поема империя за милиарди

PPF Group инвестира в множество пазарни сегменти. Но най-важният сектор за бизнеса на Келнер винаги е бил телевизионният. Компанията му PPF Group е участвала в купуването и преструктурирането на най-голямата чешка частна телевизия - Nova.

След като не можа да придобие “Нова ТВ” в България, Келнер купи собственика на “БТВ медиа груп” - Central European Media Enterprises Ltd. (CME) през октомври 2020 г. С тази сделка Келнер придоби общо 30 телевизионни канала и пълен контрол над операциите на CME в България, Чехия, Румъния, Словакия и Словения. Шест от телевизиите са в България - bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и спортният канал Ring. Останалите са в Чехия (Nova, Nova 2, Nova Cinema, Nova Sport 1, Nova Sport 2, Nova International, Nova Action и Nova Gold); Румъния (PRO TV, PRO 2, PRO X, PRO GOLD, PRO CINEMA, PRO TV International и PRO TV Chisinau); Словакия (TV Markiza, Markiza International, Doma и Dajto); и Словения (POP TV, Kanal A, Brio, Oto and Kino). Обявената цена на сделката беше 2,1 млрд. долара. В групата на “БТВ медиа груп” влизат и няколко радия - N-JOY, Z-rock, ClassicFM и JazzFM, както и няколко сайта.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети