Лекари обсъждат географията на медицината у нас

Приживе Татяна Лолова внасяше колорит в срещите на Фондация МОСТ. На снимката – актрисата с журналистката Юлия Пискулийска и проф. д-р Ивайло Търнев.

Среща-дискусия

Неравенството между регионите се отразява и на здравната картина

За 23-ти път водещи наши лекари и общественици се събират от 27 до 29 септември в КК Албена, за да разговарят по актуални теми и да предложат решения. Тази година националната среща, организирана от Фондация МОСТ (Медии, Общество, Семейство, Традиции) и нейната основателка, журналистката и писателка Юлия Пискулийска, е под надслов „Географски неуравновесеното медицинско обслужване – проблеми и прогнози“. Патрон на срещата е вицепрезидентът на страната Илияна Йотова.

Д-р Александър Симидчиев е нарекъл лекцията си именно „География на неравнопоставеността“. Освен депутат в няколко парламента, зам.-председател и председател на Здравната комисия, той е известен лекар-пулмолог. Доц. д-р Росен Калпачки ще говори за съвременното лечение на инсулт и кога и как може да се изгради мрежа от центрове в страната. Проф. д-р Ивайло Търнев ще обърне внимание на редките неврологични болести и възможностите за диагностика, терапия и осъществяване на скринингова програма.

За диагностиката на онкологичните заболявания в различните региони ще говори проф. д-р Петранка Троянова. Възможностите за дистанционен контрол на пациентите с алергия и астма ще представи д-р Тихомир Мустаков. Проф. д-р Радка Аргирова ще предупреди за възможни бъдещи вирусни епидемии, както и за проблемите и прогнозите, свързани с човешкия папилома вирус (HPV). На българския геномен проект, генетичната медицина в първичната медицинска помощ и перспективите на масовия неонатален скрининг ще говорят съответно проф. д-р Радка Кънева, проф. д-р Иванка Димова и д-р Ирена Брадинова.

За профилактиката на социалнозначимите заболявания в малките населени места ще разкажат двама кметове - Донка Михайлова от Троян и д-р Димитър Стефанов от Тутракан. Модератори на последния панел – дискусия, изводи и предложения - са проф. д-р Радка Аргирова, доц. д-р Нигяр Джафер и д-р Александър Симидчиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве