Люси Дяковска - Момиче за милиони

На 2 април Люси Дяковска – една от най-позитивните български певици, стана на 45. Рожденият й ден бе предшестван с нейното завръщане на музикалната попсцена на Германия с групата „No Angels“, откъдето тръгна зашеметяващата й кариера.

Люси е момиче за милиони. Тя е изключително открита, артистична, винаги усмихната, а с червените си къдрави коси може да омае всеки, който я види. С непринудения си чар и чувствителността си плевенчанката пленява и германците, които я предпочитат и избират да стане част от 5-членната момичешка банда „Ноу ейнджълс“, превърнала се в най-успешната женска вокална група на континентална Европа. В средата на февруари групата – вече от 4 момичета, се събра отново и цяла Германия говореше за това. Всички централни медии публикуваха на страниците си и в ефира големи интервюта с младите дами, които решиха отново да се върнат на сцената 20 години, след като изгряха. 

Всъщност Люси - популярната певица и продуцент, е трябвало да се казва Александра, но намесата на едната от бабите й е решаваща. Името Людмила става част от нейната харизма за публиката в Германия, където започва истинската й професионална кариера. 

Най-решителният момент в живота й е през 1995 г., когато стяга куфарите и тръгва да преследва мечтите си в Германия. „Когато тръгнах, аз знаех, че съм добра и поех убедено към тази сцена“ – признава певицата в интервю пред журналистката Люба Пашова по БНТ. В Хамбург Люси учи в специализираното училище за танци и актьорско майсторство „Stage School of Dance & Drama“. Истината за пристигането й в града на река Елба е, че че тя има в джоба си само 500 марки и почти не знае немски език. Силната и нахъсана българка обаче успява да се справи с всички трудности. Първият си ангажимент получава в мюзикъла „Buddy", веднага след завършването си през 1997 г.

Пътят на българката до голямата сцена преминава през кастинга на телевизионния проект„Popstars“, с който се формира групата „No Angels". За кратко време петте певици се превръщат в една от най-известните поп-формации в Германия. Това наистина е уникален експеримент, в който тя участва. Сред критериите на риалити-кастинга за тази група са не само таланта, гласовите данни и комбинацията на тембри, но и характерите на кандидатите. Най-важното обаче е това, че хората, създали групата, избират момичетата така, че да няма лидер и по този начин предотвратяват всички негативни последици на лидерството.  

Ето какво разказва тя с цялата си емоция защо е отишла на кастинга: „Аз толкова исках да бъда в групата. За мен всеки човек, когато кандидатства за някаква работа, трябва да бъде абсолютно уверен, че може да я свърши. Когато аз съм жури на някакво шоу, най-важното е кандидатът, застанал срещу мен, да знае защо е дошъл. И че е добър за тази работа. Затова аз знаех, че съм добра за позицията, за която кандидатствах – да пея в тази група. Давах си сметка какво е това и го исках отвсякъде. Това беше причината да тръгна от България за Германия“.

След като журито е впечатлено от нея и тя попада в топ 30 от момичетата, всички те живеят три месеца заедно на Майорка в Испания. И на острова става ясно кой става и кой ще издържи. Люси и още 4 момичета печелят и така тръгва славата им на континента.   

С групата „No Angels" Люси има издадени златен и платинен албум и печели всички награди, присъждани от европейския музикален бизнес. След 5 албума, продадени в над 5 милиона копия, групата се разпада, а Люси продължава музикалната си кариера като автор и продуцент.

През лятото на 2004 г. Люси пише песента „Where“, която става сингъл от саундтрака на филма „Тwo Brothers“ на Жан Жак Ано. През 2005, след 7 месеца композиране, издава дебютен солов албум „The Other Side“, а година по-късно е член на журито в популярно предаване на немска телевизия, както и финалистка в риалити шоуто „Stars on Ice”, водено от легендарната световна и олимпийска шампионка фигуристката Катарина Вит. 

Това е част от звездната й слава, но откъде тръгва таланта на това момиче за милиони. Тя е родена през 1976 г. в Плевен. Израснала е в семейство на музиканти. Дъщеря е на Любомир Дяковски, оперен певец, и на Росица Дяковска, пианистка. Дядо й е маестро Иван Вълев - дългогодишен художествен ръководител и диригент на Северняшкия ансамбъл. Завършва средно образование в родния си град. Като ученичка е много добра по математика и физика. Кандидатства във ВИТИЗ, но не я приемат.

Плевенчанката винаги говори с голяма емоция за детството си и колко щастливо и свободно дете е била. В свои интервюта тя дори натъртва на това: „Щастлива съм, че съм дете на комунизма и че израснах в този вид дисциплина, който бе налаган в училищата. Щастлива съм дори, че бях част от „Рапорт даден, рапорт приет“. Тези думи на младата българка показват истинската й същност – само човек, който се чувства със свободен дух, може да изрече подобни думи, без да се страхува от хейт. 

Люси винаги е разказвала с любов за семейството си и начина, по който е израснала. За задължителните обеди в събота и неделя при баба и дядо, с желанието й да ходи на всички културни прояви, със своеволието, в което е била оставена да се развива. От Плевен са оперната прима Гена Димитрова, Емил Димитров, Слави Трифонов, Любо Киров, Евгени Димитров-Маестрото... все хора, белязали родната, а някои и световната сцена. Към тази звездна компания със сигурност може да прибавим и Люси – едно момиче за милиони.

 

Гордея се с теб и таланта ти

Празник е! Прекрасна Люси, пожелавам ти здраве и вдъхновение! Гордея се с теб и с огромния ти талант. Обичам да виждам усмивката и радостта ти, когато се връщаш у дома и посрещаш любимците си Мели, Джери и техния нов “чичо”. Цяла Германия говори и пише за тези чудни момичета, които създадоха най-успешната група за всички времена в Германия. Люси е човек, който озарява с присъствието си където и да се появи.

Катя Костова, директор на Арт-театър Берлин

 

Тя е цяла вселена

Люси е много енергичен, пълнен с положителна енергия човек, който те зарежда ужасно много. Много умерен човек, който иска да избяга от отрицателните емоции като цяло. Дори да не може да избяга, съм я виждала как поема всичко вътре в себе си и не позволява другите да усетят огорчението й. Това, по което си приличаме, е, че сме хора на крайностите – правим много нетипични неща, неща, каквито не си очаквал. Много е смела и не се страхува от нищо. Знае много добре коя е. Тя е една цяла вселена, от която можеш да черпиш енергия. Струи невероятна сила.

Поли Генова, певица

 

Винаги надъхана

Познавам се с Люси от много години, още от времето когато бяхме ученици в Плевен. Бях направил един балет – „Люси балет“. Тя дойде да танцува супер луда, супер надъхана. Тя се обличаше много щуро – винаги със смъкнати дънки, с маратонки. Тогава тя и моят балет бяхме най-голямата атракция на града. Ученическите балове бяха винаги с нас. После разбрах, че заминава за Германия. Страшно много се гордеех с нея, когато направи „No Angels” и винаги съм се радвал на успехите й.

Люси Иларионов, режисьор

 

Чувствителна и свободна

Тя е чувствителна, открита, свободна. Като ученичка била много добра по математика и физика, даже учила в профилирана паралелка. Събира куфарите в Плевен и тръгва да покорява Германия с пеенето си. Успява и се превръща в лидер на световноизвестната група "No Angles". Нейната история е история за каляване на его-то. 

Люба Пашова, водеща на „Извън играта“ по БНТ1

Личният живот – голямата болка

Плевенчанката преживява разтърсваща лична драма, когато е на 17 години – изнасилване, което преобръща живота й. Това, че оттогава тя харесва момичета, а не момчета, често се явява повод жълтите издания да пълнят страниците си. Люси обаче не се притеснява от нетрадиционната си сексуална ориентация и продължава живота си. Личните й разочарования обаче я карат отново да се завърне в Германия и сега новото завръщане на „не-ангелите“ вече е факт.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети