Комплексният онкологичен център в Стара Загора получи прецизна диагностична апаратура

1000 лв. глоба за ветеринар, „заклал виртуално” овце и подправил подпис Докторът целял да поправи грешки със сбъркани номера на ушни марки

Иван Гешев: Разследването на хавалдарите е едно от първите такива в Европа По света през мрежата годишно минавали между 100 и 300 милиарда евро

Полиция претърсва Централната автогара и жп гарата в София

РЗИ Варна въведе строги антигрипни мерки

Осъдиха наркодилър на 2 години и 4 месеца

15 000 строителни фирми работят в сивия сектор От браншовата камара настояват всички компании да бъдат вписани в професионалния регистър, за да се гарантира качеството на изграждане

Учениците в Благоевград няма да учат на 4 февруари

Две деца потрошиха 16 коли в автокъща Погромът станал като подкарали "Нисан"

Заради болни доктори затвориха Инфекциозното отделение в болницата в Добрич Насочват пациентите към здравните заведения във Варна

Премиерът Борисов: За България, както и за ЕС, Турция е стратегически партньор Стабилното и устойчиво развитие на двустранните отношения е приоритет на българската политика, заяви министър-председателят

Арестуваха 43-ма чужденци у нас, извършвали нерегламентирани парични преводи Организатор е сирийски гражданин, свързвал се с лица, подпомагащи тероризъм

Преследваха беглец от проверка, нямал книжка Серия пътни нарушители без книжки и регистрация изловиха в Разградско

Фараж заяви, че е възможен нов референдум за Брекзит

Баба даде 2000 лева и златни пендари на ало-измамници

Маестро Камджалов дирижира Вселената Новият проект на визионера е уникална безплатна академия

Маестро Йордан Камджалов Снимка: Добрин Кашавелов

Далечна планета е кръстена на българския диригент

“Академия Музика” – така е наречен новият и най-смел проект на Маестро Йордан Камджалов. Той издига на качествено ново ниво цялата визионерска и просветителска дейност на световноизвестния диригент. Курсът е безплатен и отворен към всички над 16 години без горна възрастова граница. Занятията ще се водят по нов начин като се заимстват методи от древността, Средновековието и съвременността.

“Тази академия е създадена за интелигентни и чувствителни хора, които искат да разберат повече за фундаменталните принципи, по които се създава музиката”, каза маестро Камджалов. Темите ще се разискват на академично ниво, но по начин, подходящ за хора с разностранни интереси и не непременно с музикално образование.

Новата образователна платформа е разработена съвместно с прочутата органистка проф. Нева Кръстева, чийто възпитаник е самият Камджалов. “Целта е да запалим пламък или да продължим импулса за познания у хора от най-различни сфери, от най-различни възрасти – казва той. – Участниците ще получат напълно безвъзмездно качествено знание. Искаме да създадем в тях усещането за образованието като за нещо топ актуално и модерно. Музиката е абсолютна и интегрална наука, осъзната и назована като такава още преди Христа. И ако Academia Musica успее да запали пламъка към познанието в участниците, целта ни ще е изпълнена. Искаме България за пореден път да даде един импулс в културата.”

Курсистите ще имат свободен достъп до кухнята на правенето на музика, като присъстват на всички репетиции през сезона 2018/2019 г. на Genesis Orchestra и на хора на Музикалната лаборатория за Човека, създадени и ръководени от маестро Камджалов. Те подготвят концерти във Виена, Мюнхен и Лондон през новия сезон. Началото на проекта е 17 ноември и ще продължи девет уикенда до юли 2019 г., като ще се провежда веднъж в месеца в Сити Марк Арт Център (бившето кино “Левски”).

Подборът на участниците ще е само по тяхната интелигентност, чувствителност и отношение към цялостния процес. Преподаватели в академията ще са няколко българи и чужденци – експерти в своите области. Обучението ще е напълно безплатно. Крайният срок за записване е 21 септември 2018 г. и вече са се включили много интересни личности, сподели диригентът. На имейла на фондация “Йордан Камджалов” education.fyk@gmail.com още няколко дни ще се приемат CV със снимка и мотивационно писмо или видеообръщение в свободна форма.

Интересът към инициативите на този неординерен и харизматичен българин върви неизменно във възходяща спирала. Залите на неговите концерти са винаги препълнени, а бисовете продължават до безкрай. Последователите му у нас и по света се измерват в космични за представите за класически диригент цифри. Критиците на 24-ия Музикален фестивал на Централна Европа го определят като “най-перспективния млад диригент в света”. По силата на въздействието го сравняват с Джони Деп в киното (на когото прилича и визуално) и на Роналдо във футбола (според немската преса). Той самият повече цени сравнението с гениалния диригент от края на XIX век Артуро Тосканини, прочут със своя перфекционизъм, музикален слух, внимание към детайлите и фотографска памет.

Визионерът Йордан Камджалов поставя в центъра на своите проекти усъвършенстването на човека във вселената на музиката. На 29 години той създава у нас фондация за подпомагане на млади български творци, носеща неговото име, защото винаги е вярвал в изключителността на българския гений. За “мистерията на българските таланти” казва, че “няма никакво рационално обяснение как тази малка страна има такива извънредни успехи в произволни области като химия, математика, шахмат, спортна гимнастика, музика, физика и много други”. И че причините за тези изключителни постижения са “някъде много дълбоко в човека, в неговите корени, в неговото подсъзнание и свръхсъзнание”.

Разширяването на дейността си у нас през последните години Маестро Камджалов определя като мисия и най-важна кауза. “В България има хора, които толкова много ме възхищават! Хора, които никъде другаде на планетата не съм срещал. За мен да съм в България е една привилегия, щастие и болка същевременно. Българският народ е уникален. Тук са най-отворените и най-затворените хора; може би най-интелигентните и най-неинтелигентните; може би най-нежните и най-грубите. Възхищава ме този модел на абсолютни крайности. Всъщност това е причината да правя все повече неща на българския културен ландшафт”, казва визионерът.

Всяка година фондация “Йордан Камджалов” провежда конкурс за инструменталисти, певци, композитори и диригенти и подпомага с финансиране техни участия в международни конкурси, майсторски класове, академии, фестивали и концертни изяви. През 2014 г. Маестро Камджалов създава Нова концептуална платформа. В нея влизат Genesis Orchestra, “Музикална лаборатория за човека” (хор и ансамбъл) и “България пее”.

Роденият на 16 октомври 1980 г. в Търговище Йордан израства с баща инженер и майка – преподавател по музика. Образованието и знанието са на почит в това семейство и Маестрото твърди, че дължи огромната си любознателност на родителите си. Детството му минава между трите пиана на майка му и детските енциклопедии, които непрекъснато му носи баща му. “Четях в захлас интересни неща по история, археология, астрономия, за религии, климат, за чудесата на света… Още от тогава у мен беше заложена тази симетричност към музиката и науката едновременно. Тогава се опитвах и да композирам, сега нямам време, но ще започна пак”, споделя диригентът. Той завършва гимназия в родния си град. Когато е на 14-15 години, в него се борят две страсти – да бъде музикант или учен и слага на везните музиката и физиката. “Симетричността между интересите към музиката и науката е толкова естествена! Тя е в резонанс с древните универсални личности като Леонардо и Питагор. Но избрах изкуството, защото бях убеден, че от сцената може по-добре да споделям с другите, отколкото от лабораторията”, казва визионерът, който от дете силно се вълнува от идеята да е полезен на хората. “Абсолютно анормално е ти да си щастлив, а съседът ти – нещастен”, разсъждава филантропът.

Маестро Камджалов всъщност никога не е искал да става диригент, смятал е това като недостижим връх, но в Музикална академия “Панчо Владигеров” го окуражават, че има талант. Следват обучение в Музикална академия “Ханс Айслер” в Берлин и 18 майсторски класа в Цюрих, Лондон, Хелзинки, Виена.

Погледът на кафевите му очи буквално парализира, толкова е силен. За необяснимата си харизма, с която увлича хиляди последователи, той коментира: “Никога не съм мислил дали имам опасни способности да хипнотизирам, но музиката влияе по един единствен начин – позитивно. Повдига духа, възпитава и развива. Вълнува ме всичко, което изважда човека от неговия комфорт и го кара да надмине всекидневието си”.

Това, с което диригентът Йордан Камджалов е уникален в света, е създаденият от него числов код, с който Маестрото помни наизуст партитурите на абсолютно всички инструменти в оркестъра, на всяка творба, която дирижира. Десетки инструменти, стотици страници, хиляди символи… От години се опитва да намери време да разработи тази теория и днес твърди, че има само двама човека, които могат да му партнират в това. Цялата музикална памет – в един числов код? Звучи невероятно. “И аз бях потресен, когато написах това, не знам как стана. Разработвам този код от 2007-ма. Имам индивидуален код за всяка музикална творба”, споделя музикантът.

През 2014 г. NASA и Международният център по астрономия (IAU) кръщават астероид на него. Камджалов цял живот е изпитвал непреодолима страст към Космоса и астрофизиката, дори записва тази специалност в Хайделбергския унивеститет. Затова в информацията за малката планета 52292, носеща името “52292 Kamdzhalov”, пише: “Със страстта си към астрономията диригентът Камджалов свързва света на музиката с очарованието на Вселената”.

 

Стълба към небето

Носител е на над 10 престижни международни отличия

Сертификатът за неговата планета “52292 Kamdzhalov”.
Сертификатът за неговата планета “52292 Kamdzhalov”.

Йордан Камджалов е обожаван и един от най-желаните диригенти на 4 континента и навсякъде го величаят със суперлативи като “гениален”, “извънземен”, “разтърсващ”, “магьосник”. Под вълшебната му палка са свирили над 60 оркестъра в повече от 20 страни. Дирижира водещи формации в Берлин, Лондон, Цюрих, Лос Анджелис, Токио, Бостън, Лисабон… Съосновател е и член на Съюза на генералните музикални директори и главни диригенти на Германия. Лондонската филхармония го класира сред тримата най-добри диригенти на своята генерация. Deutschland Radio го откроява в тройката най-добри диригенти на Германия за 2011 г. През октомври 2017 г. е удостоен с най-престижната награда за класическа музика в Германия Echo Klassik. Носител е на над 10 престижни международни отличия. На 35 години е вече академик – поканен е за член на Българска Академия на Науките и Изкуствата (БАНИ). От тази година е музикален директор и главен диригент на Хърватската национална опера и филхармония в Риека – Европейска столица на културата 2020.

Той е първият чужденец, избран единодушно едва на 30-годишна възраст за генерален музикален директор и главен диригент на Хайделберг. Маестро Камджалов обаче прекратява предсрочно договора си, за да се посвети приоритетно на международната си дейност и творчески визии. Точно те – визиите му за развитие на човека чрез музиката – го правят уникален и единствен.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.