Марош Шефчович - Простете, кой?!

Трябва да се отървем от оградите с бодлива тел в съзнанието ни. (...) Из цяла Европа чуваме опростени решения, изградени върху популистки, анти-европейски, ксенофобски гледни точки. Те виреят върху разделенията и често пъти си играят с огъня, нетърпеливи да разрушат нашето европейско сътрудничество, нашата европейска мечта.

С тези думи на 17 септември миналата седмица, заместник-председателят на Европейската комисия, словакът Марош Шефчович обяви кандидатурата си за приемник на Жан-Клод Юнкер, чийто мандат изтича догодина. И официално стана вторият в предварителната надпревара на големите европейски политически семейства за техен “шпиценкандидат” на изборите за eвропарламент през май 2019 г. За този титул Шефчович ще се бори от името на Партията на европейските социалисти (ПЕС), стига да получи одобрението на членовете й на предстоящия конгрес през декември в Лисабон.

По пътя до португалската столица ще се съберат и други желаещи да са лицето на кампанията на европейските социалисти – кандидатурите официално ще се събират между 1 и 18 октомври и съответно още много маневри има да се извъртят дотогава. Наблюдатели посочват, че от гледна точка на сроковете, Марош Шефчович е избързал с обявяването на кандидатурата си, преди официално да са внесени документите. По вътрешните правила на ПЕС словашкият дипломат трябва да разполага с подкрепата на най-малко девет национални партии, членове на политическото обединение, за да бъде приет за кандидат. А до 18 октомври и оттам до Лисабон “я камилата, я камиларя”, както се казва.

Името на Шефчович за потенциален “шпиценкандидат” на европейските социалисти се завъртя още през юни на среща в Братислава на лидерите на партиите членки на ПЕС от страните от Вишеградската четворка, на която присъства и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Все още не е ясно обаче кои са националните партии, които са/ще дадат официално необходимата подкрепа за словашкия дипломат. Според запознати с вътрешните брожения във фракцията на социалистите и демократите (С&Д) в Европейския парламент, дори и “вишеградците” да са сигурни зад гърба на Шефчович, България и Румъния, от които би се очаквало да направят същото, все още не са го сторили официално. Други три държави (партии, членове на ПЕС), които се спрягат като възможни меценати на кандидатурата на словака са Кипър, Малта и Финландия.

Политически коментатори посочват, че подобна конфигурация създава опасността от изтъкване на разделението “Изток-Запад” в ЕС, срещу което именно обяви, че иска да се бори Шефчович, в качеството си на кандидат на ПЕС за следващ председател на Европейската комисия. Все още не са ясни и кои може да са потенциалните опоненти на словака сред европейските социалисти за номинацията на партията през декември в Лисабон. Според различни източници възможни такива са друг заместник-председател на Европейската комисия, холандецът Франц Тимерманс, както и френският еврокомисар по икономическите въпроси Пиер Московиси – и двамата членове на партии от ПЕС. Издигането на Московиси за кандидат на европейските социалисти обаче ще зависи и от евентуалната подкрепа за него от президента на Франция Еманюел Макрон, чиято новосъздадена партия “Напред” за първи път отива на избори за Европейски парламент.

Която подкрепа според някои ще отиде в съвсем друга посока. Първо, предвид политическата доктрина на Макрон и второ, защото няма как да не е направило впечатление, че до тук в прогнозите се споменават само мъжки имена. И големите политически семейства продължават да търсят “дамския шпиценкандидат”, с която да привлекат избиратели и защитят мантрата за равнопоставеността на половете в европейската политика. При ЕНП възможните опоненти на Манфред Вебер за номинацията в Хелзинки през ноември са пак само мъже, а ПЕС отдавна изгубиха от уравнението върховния представител по външната политика Фредерика Могерини, която явно се готви за оттегляне от светлините на рампата на голямата европейска сцена след предстоящите избори през май 2019 г.

Запознати твърдят, че козът този път ще е в ръцете на либералите от АЛДЕ, които имат на своя страна бившия министър на икономиката и вътрешните работи на Дания и настоящ еврокомисар по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер. Която се очаква да бъде фаворит на Еманюел Макрон през май догодина, както германският канцлер Ангела Меркел се очаква да застане официално зад Манфред Вебер, ако/като го издигне ЕНП.

Две думи и за Марош Шефчович все пак. Европейският комисар за енергийния съюз е роден на 24 юни 1966 г. в Братислава. Завършил е Московският държавен институт за международни отношения и като дипломат за страната си е бил на мисии зад граница в Канада и Зимбабве, както и посланик в Израел. Между 2004 и 2009 г. е постоянен представител на Словакия в ЕС, а от 2010 г. е словашкият европейски комисар.

А спомняте ли си Румяна Желева

Влизането на Марош Шефчович в европейската политика в началото на десетилетието беше меко казано трънливо. След

изборите за Европейски парламент през 2009 и затлачилото се изслушване на кандидатите за еврокомисари до началото на 2010 г., словашкият дипломат бе набеден от евродепутати от ЕНП в шовинизъм, анти-ромски нагласи и изявления. Ударът срещу кандидата на С&Д тогава дойде в отговор на провала на Румяна Желева, тогавашният български фаворит на европейските консерватори, която падна жертва на слабата си подготовка и липса на такт пред евродепутатите. На своето изслушването пред Европарламента Шефчович извади цяла серия писма от ромски организации в негова подкрепа и успя да обърне настроенията в своя полза, заемайки поста на еврокомисар по административните въпроси и заместник-председател на комисията “Барозу 2”.

За него

По-добре да се извини и да мълчи

Това (б.р. – изявлението на Марош Шефчович от въведението) е поредната нападка на Европа срещу Италия, Лигата и правителството. Сега започнаха да се интересуват от нас, след като в продължение на години еврократите пренебрегваха исканията на страната ни за помощ в спирането на пристиганията и ни настаниха 700 000 имигранти. Най-добре е (Шефчович) да се извини и да млъкне.

Матео Салвини, вицепремиер и министър на вътрешните работи на Италия

Идеи на Жан-Клод Юнкер

Изявлението му (б.р. – на Марош Шефчович) не съдържаше много подробности, но споменаването на “ускорен процес на вземане на решения” във външната политика напълно подкрепя предложеното от Жан-Клод Юнкер в речта му за състоянието на Съюза да се премине от единодушно към вземане на решения с мнозинство в някои области.

Андрю Ретман, журналист, “ИЮ Обзървър”

Чака го сериозно изпитание

Със слабото представяне на ляво-центристките партии (в Европа), Шефчович го чака сериозно изпитание, за да се пребори за високия пост, дори и да спечели номинацията на ПЕС. Едновременно с това, той е член на управляващата в Словакия партия “Смер” и се ползва с подкрепата на собственото си правителство. За разлика от другите възможни кандидати, които идват от страни, в които партиите им не управляват.

Татяна Янкарикова, журналист, “Ройтерс”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети