Меглена Плугчиева - Неуморимата

Лесничейка, депутатка, дипломатка, посланичката Плугчиева е от породата на работохолиците. За този тип хора няма недостижими цели - с работа чудеса постигат. Стане ли тя еврокомисар, едно е безсъмнено - като бачкаторка ще смае комисариата.

Тя е непресторена, общителна, ведра. Детството, изкарано в горите на Коджа Балкан, сред елените на „Шерба“, станция развъдник на дивеч, определя влечението на палавото момиче от Балчик към природните науки. След като завършва бляскаво Немската езикова гимназия във Варна, Меглена постъпва в Лесотехническия институт в София и завършва в първия випуск по модерната специалност „Лесовъдство и екология“. И още ненавършила 30 години, вече е зам.-директорка на горскостопанския комбинат във Варна. Тя е сред ентусиастите, залесявали варненските и добричките баири в последните години на соца, и затова никак не е за учудване, когато в амплоато си на зам.-министър на водите и околната среда се врече: „Започвам безкомпромисна борба срещу незаконната брадва!“ Чухме го от нея през 2001 г., когато стана дясна ръка на министър Мехмед Дикме.

А през 2007 г., вече като българска посланичка в Берлин, тя се втурва в яростна защита на природните ни богатства: „Нещата стават страшни. Пораженията от безогледното ползване и експлоатация на горите заемат драстични размери и правят процесите необратими. Това опира до водния баланс, до микроклимата, до унищожение на биоразнообразието. Нужно е да се бие тревога. България се държи с горите като с крава, която се дои, без да се храни.“

Опит в политиката Плугчиева трупа като депутатка от квотата на БСП в 37-ото, 38-ото и 41-вото народно събрание. В правителството на Сергей Станишев е вицепремиер по европейските фондове. А посланическият й пост в Германия е предшестван от голяма почест. Българката получи Федерален кръст за заслуги първа степен. Това отличие посланиците в Германия обичайно получават при напускане на страната, докато в случая Плугчиева това стана преди встъпването й в длъжност. Вниманието на германците неуморната Меглена привлича и като представителка за България на провинцията Райнланд-Пфалц. За успешния й мандат споделя преки впечатления Ваня Енчева, кореспондентката на „Труд“ в Берлин:

„Когато тя беше посланик в Берлин, при всеки повод - изложба или национален празник, салоните на посолството се пълнеха с най-известните политици, министри и депутати от всички цветове. Тя създаваше невероятни контакти и печелеше симпатии за България.

Организираше изложби и в университета „Хумболд“ в Берлин. На едно подобно откриване на изложба „За буквите“, художествено представяне на кирилицата, тя каза: „С политика е невъзможно да се прави култура, но с култура се прави чудесна политика.“

Като посланик в Германия г-жа Плугчиева поддържаше непрестанно контакти и с журналисти, предимно от най-влиятелните германски медии, канеше и нас, българските кореспонденти, та затова знам каква й беше целта и я постигна - много се пишеше по българската тема, и то положително. След нея това остана история и сега пишат предимно за скандали.“

Оценена по заслуги през 2012 г., Меглена Плугчиева е назначена за извънреден и пълномощен посланик в Швейцария. В нейно лице българската гора разполага с ревностен защитник, а дипломацията спечели достоен проводник на българската кауза.

„Нашите посолства и търговски представителства трябва да помагат на българските фирми да стъпят и да се адаптират към европейската икономическа среда и пазар. Външнополитическият процес не може и не трябва да остане еднопосочна улица, трябва да се движи в двете посоки. Нужна ни е мощна национална реклама - както на страната като цяло, така и на отделни стоки и продукти. В бизнеса и в политиката всичко е въпрос на доверие. А доверие се изгражда с последователност и почтеност.“ Това е кредото на посланик Плугчиева.

Апропо, когато поема длъжността в Берн, само една българска фирма е внасяла вино в Швейцария. След три години фирмите вече са 4. А на съвместния бизнес форум в Цюрих участват 120 швейцарски и германски фирми. Видно е, че Плугчиева върти делата.

 

Юнкер иска дама комисар

Жан-Клод Юнкер заяви предпочитанието си „дама да бъде следващият комисар от България“. Името на Меглена Плугчиева му е добре познато още от времето, когато сегашният председател на ЕК бе премиер на Люксембург. Вероятно посланикът ни в Швейцария има шанс да получи и важен ресор в ЕК. Еврокомисарите се определят от председателя на ЕК, а не от правителствата на държавите членки.

 

За нея

Изключителен професионалист

С Меглена Плугчиева работехме заедно в министерството на земеделието от 2001 до 2004 г. - тя бе мой заместник с ресор горско стопанство, водеше и преговорите с Брюксел по глава „Земеделие“. Изключително добър професионалист, комуникацията й с евролидерите беше прекрасна. Малко са хората у нас с такъв капацитет. Беше наистина попадение в екипа ми. За съжаление България има лошо отношение към професионалистите, Меглена обаче е изключение. Тя работи с три различни правителства, беше посланик в Берлин, сега е в Берн. Перфектен дипломат е, отношенията ни с Швейцария никога досега не са били толкова плодотворни. Не виждам по-добре подготвен човек от нея за наш еврокомисар в Брюксел. А защо да не бъде избрана за комисар с ресор „Земеделие“?

Мехмед Дикме, бивш министър на земеделието

 

Ключов и надежден приятел

С изключителната си ангажираност и неуморност като посланик в Берлин г-жа Меглена Плугчиева спечели много приятели и симпатизанти на България. За нас тя е ключов и надежден приятел. Когато стана вицепремиер, ние съжалихме, че напусна Берлин, но това персонално решение беше огромен шанс за България.

Гернот Ерлер, председател на Германо-българския форум, бивш зам. външен министър на ФРГ

 

Непреклонната

Българският посланик в Швейцария Меглена Плугчиева е една от трите най-впечатляващи личности, с които разговарях през 2014 г. Тя е непреклонна.

Дорис Фиала, депутатката от Либералната партия на Швейцария, критикуваше демокрацията в България. Тя обяви пред вестника, че е готова да бойкотира участието си заради абсолютна корупция и продажба на гласове в България.

Плугчиева беше извън кожата си, когато успя да ми се обади. Веднага даде да се разбере, че няма да допусне да се отърва от нея. Тогава се надявах да се измъкна от разговора. Посланиците рядко са интересни, тъй като не са ръбати и са длъжни да пазят добрите отношения. Плугчиева обаче направи впечатляваща пледоария за шансовете, за свободата и за надеждите в България.

Феликс Шиндлер, журналист от швейцарското издание „Тагес Анцайгер“

Коментари

Задължително поле