Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 24.10.2019

На 24 октомври 2019 да почерпят

Григор Димитров отпадна от турнира във Виена

Катер на гръцката брегова охрана мина през лодка с мигранти

Бени Ганц получи мандат от президента на Израел да формира ново правителство

„Капитал” изкара ЕК палач на магистрала “Струма” Източници на “Труд” в Брюксел опровергаха манипулациите в изданието за строителството на трасето Крупник - Кресна

Регистрация по ДДС при реклами във фейсбук

Всички страни от ЕС са се съгласили на отсрочка за Брекзит

Саудитската агенция по храните: Bългарските продукти са висококачествени

Къванч Татлъту заминава за 6 месеца в САЩ

Има задържан за взрива в гаража на адвокат от Монтана

Вдигат осигуровките за свободните професии Повече ще внасят и фермерите

ЦИК разреши привличане като обвиняем на Тома Белев за антисемитизъм Постъпило е мотивирано искане от главния прокурор по досъдебно производство

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 24 октомври 2019

Министър Танева: Над 600 работни места ще бъдат създадени чрез проекти по подхода ЛИДЕР

Меглена Плугчиева – Неуморимата

Лесничейка, депутатка, дипломатка, посланичката Плугчиева е от породата на работохолиците. За този тип хора няма недостижими цели – с работа чудеса постигат. Стане ли тя еврокомисар, едно е безсъмнено – като бачкаторка ще смае комисариата.

Тя е непресторена, общителна, ведра. Детството, изкарано в горите на Коджа Балкан, сред елените на „Шерба“, станция развъдник на дивеч, определя влечението на палавото момиче от Балчик към природните науки. След като завършва бляскаво Немската езикова гимназия във Варна, Меглена постъпва в Лесотехническия институт в София и завършва в първия випуск по модерната специалност „Лесовъдство и екология“. И още ненавършила 30 години, вече е зам.-директорка на горскостопанския комбинат във Варна. Тя е сред ентусиастите, залесявали варненските и добричките баири в последните години на соца, и затова никак не е за учудване, когато в амплоато си на зам.-министър на водите и околната среда се врече: „Започвам безкомпромисна борба срещу незаконната брадва!“ Чухме го от нея през 2001 г., когато стана дясна ръка на министър Мехмед Дикме.

А през 2007 г., вече като българска посланичка в Берлин, тя се втурва в яростна защита на природните ни богатства: „Нещата стават страшни. Пораженията от безогледното ползване и експлоатация на горите заемат драстични размери и правят процесите необратими. Това опира до водния баланс, до микроклимата, до унищожение на биоразнообразието. Нужно е да се бие тревога. България се държи с горите като с крава, която се дои, без да се храни.“

Опит в политиката Плугчиева трупа като депутатка от квотата на БСП в 37-ото, 38-ото и 41-вото народно събрание. В правителството на Сергей Станишев е вицепремиер по европейските фондове. А посланическият й пост в Германия е предшестван от голяма почест. Българката получи Федерален кръст за заслуги първа степен. Това отличие посланиците в Германия обичайно получават при напускане на страната, докато в случая Плугчиева това стана преди встъпването й в длъжност. Вниманието на германците неуморната Меглена привлича и като представителка за България на провинцията Райнланд-Пфалц. За успешния й мандат споделя преки впечатления Ваня Енчева, кореспондентката на „Труд“ в Берлин:

„Когато тя беше посланик в Берлин, при всеки повод – изложба или национален празник, салоните на посолството се пълнеха с най-известните политици, министри и депутати от всички цветове. Тя създаваше невероятни контакти и печелеше симпатии за България.

Организираше изложби и в университета „Хумболд“ в Берлин. На едно подобно откриване на изложба „За буквите“, художествено представяне на кирилицата, тя каза: „С политика е невъзможно да се прави култура, но с култура се прави чудесна политика.“

Като посланик в Германия г-жа Плугчиева поддържаше непрестанно контакти и с журналисти, предимно от най-влиятелните германски медии, канеше и нас, българските кореспонденти, та затова знам каква й беше целта и я постигна – много се пишеше по българската тема, и то положително. След нея това остана история и сега пишат предимно за скандали.“

Оценена по заслуги през 2012 г., Меглена Плугчиева е назначена за извънреден и пълномощен посланик в Швейцария. В нейно лице българската гора разполага с ревностен защитник, а дипломацията спечели достоен проводник на българската кауза.

„Нашите посолства и търговски представителства трябва да помагат на българските фирми да стъпят и да се адаптират към европейската икономическа среда и пазар. Външнополитическият процес не може и не трябва да остане еднопосочна улица, трябва да се движи в двете посоки. Нужна ни е мощна национална реклама – както на страната като цяло, така и на отделни стоки и продукти. В бизнеса и в политиката всичко е въпрос на доверие. А доверие се изгражда с последователност и почтеност.“ Това е кредото на посланик Плугчиева.

Апропо, когато поема длъжността в Берн, само една българска фирма е внасяла вино в Швейцария. След три години фирмите вече са 4. А на съвместния бизнес форум в Цюрих участват 120 швейцарски и германски фирми. Видно е, че Плугчиева върти делата.

 

Юнкер иска дама комисар

Жан-Клод Юнкер заяви предпочитанието си „дама да бъде следващият комисар от България“. Името на Меглена Плугчиева му е добре познато още от времето, когато сегашният председател на ЕК бе премиер на Люксембург. Вероятно посланикът ни в Швейцария има шанс да получи и важен ресор в ЕК. Еврокомисарите се определят от председателя на ЕК, а не от правителствата на държавите членки.

 

За нея

Изключителен професионалист

С Меглена Плугчиева работехме заедно в министерството на земеделието от 2001 до 2004 г. – тя бе мой заместник с ресор горско стопанство, водеше и преговорите с Брюксел по глава „Земеделие“. Изключително добър професионалист, комуникацията й с евролидерите беше прекрасна. Малко са хората у нас с такъв капацитет. Беше наистина попадение в екипа ми. За съжаление България има лошо отношение към професионалистите, Меглена обаче е изключение. Тя работи с три различни правителства, беше посланик в Берлин, сега е в Берн. Перфектен дипломат е, отношенията ни с Швейцария никога досега не са били толкова плодотворни. Не виждам по-добре подготвен човек от нея за наш еврокомисар в Брюксел. А защо да не бъде избрана за комисар с ресор „Земеделие“?

Мехмед Дикме, бивш министър на земеделието

 

Ключов и надежден приятел

С изключителната си ангажираност и неуморност като посланик в Берлин г-жа Меглена Плугчиева спечели много приятели и симпатизанти на България. За нас тя е ключов и надежден приятел. Когато стана вицепремиер, ние съжалихме, че напусна Берлин, но това персонално решение беше огромен шанс за България.

Гернот Ерлер, председател на Германо-българския форум, бивш зам. външен министър на ФРГ

 

Непреклонната

Българският посланик в Швейцария Меглена Плугчиева е една от трите най-впечатляващи личности, с които разговарях през 2014 г. Тя е непреклонна.

Дорис Фиала, депутатката от Либералната партия на Швейцария, критикуваше демокрацията в България. Тя обяви пред вестника, че е готова да бойкотира участието си заради абсолютна корупция и продажба на гласове в България.

Плугчиева беше извън кожата си, когато успя да ми се обади. Веднага даде да се разбере, че няма да допусне да се отърва от нея. Тогава се надявах да се измъкна от разговора. Посланиците рядко са интересни, тъй като не са ръбати и са длъжни да пазят добрите отношения. Плугчиева обаче направи впечатляваща пледоария за шансовете, за свободата и за надеждите в България.

Феликс Шиндлер, журналист от швейцарското издание „Тагес Анцайгер“

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (21)

 1. „Спонсорираната“ журналистика подготвя почвата за еврокомисарство на Плугчиева. Дерзайте, трудоваци!

 2. Да бяхте споменали и протежирала „Калинката“ във фонд Земеделие. Не беше толкова от давна, за да не помним.

 3. „…..И още ненавършила 30 години, вече е зам.-директорка на горскостопанския комбинат във Варна“,а знаете ли в коя година навършва 30!Действието се развива преди 1986!!Е всеки може да си направи извод,тогава ка се набираха ръководни кадри!

  1. партийците и децата им са най-добрите демократи….

 4. както казах, някой който има нещо общо с германия е вреден като чума за България…..

 5. Entusiazmut e dobro kachestvo, no pistite za nego sa napraveni sas sumnitelni sredstva. Osven tova koefitzientut na polezno deistvie ne e nalitze -rabotlivost ima, no rezultatat e sreden ili slab. Posredstvenost. Beleg za posredstvenost e servilnostta. S neia be zavoiuvana pozitziata. Taka che otnovo ima balans – nedopustimi sredstva, posredstevnost i servilnost, koiato imenno e nachin za plasirane na posredstvenostta.

  Grupara, koiato lobira za lizeto, pet pari ne dava za Bulgaria, a za svoiata kvota. Lizeto e neumestno dori za kandidatura za obsujdane.

  Izvinete za latinitza, molia.

 6. не знаеш български ли – каква информация имаш -знаеш много като каква се произнасяш за хора с които не си имала контакт

  1. Prekiat kontakt e samo edin nachin za znanie, Evgeni. Taka che znanieto e nadejdno i bez priak kontakt, ako se kasae za znanie. Izviniiavaite za latinitza otnovo, molia.

 7. Който желае, нека да прочете статията „Неудобният лесничей“ от покойната Румяна Пенкова във в-к „Труд“ от 16.04.2004 г., и ще разбере колко „принципен и изключителен професионалист“ е госпожата – по това време зам. министър на М. Дикме.

 8. До неосведомената rumi: „Калинката“ (Калина Илиева) никога не е била протежирана от г-жа Плугчиева! Наложи я Б.Б. след словесна интервенция, да не кажа натиск, от немски „експерт“. Тогава Румяна Пенкова, Бог да я прости, първа написа за гафа, а впоследствие кореспондентката на вестника в Берлин го доказа с факти. Г-жа Плугчиева е изключително подготвен специалист, прекрасен дипломат и широко скроен човек. Но щом се появи такъв на политическата сцена, злобата и завистта ни изригват като вулкан. Жалко!

  1. Споко стефчо! Нека да си е спец, лошо няма. Значи и лесно ще си намери друга работа. Лошото е, че докосването до каквото и да е немско е като чума. Аз не искам чума в България.

 9. “ И още ненавършила 30 години, вече е зам.-директорка на горскостопанския комбинат във Варна“

  Мдаа, така си беше, децата на богопомазаните излизаха от универститета директно началници

 10. Неуморима или ненаситна? Аман от Меглени! И Поптодорова беше незаменима докато я хванаха да работи по основната професия. Какво добро направи за българското село докато се мотаеше из България? Юнкер като иска дами, да си ги търси из Европа, в България дами няма, само комунистически протежета.

 11. Тази е другата Поптодорова -за нея няма лоша власт, стига тя да заема престижна длъжност! А щом Юнкер я иска, тя работата е ясна! Сигурно ще я назначи за горски или да отговаря за лова.
  Боже, пази България!

  1. тебе па какво те е заинтересовало за каква ще я назначи диктаторът юнкер?

 12. ВЪПРЕКИ , ЧЕ Е ЗАВЪРШИЛА НЕМСКАТА ГИМНАЗИЯ ВЪВ ВАРНА , ПЛУГЧИЕВА КАТО ПОСЛАНИК В БЕРЛИН КОМУНИКИРА НА БЪЛГАРСКИ ЧРЕЗ ПРЕВОДАЧ. ТЯ НЕ ЗНАЕ НЕМСКИЯ , НЕ МОЖЕ ДА ГО ГОВОРИ СВОБОДНО И ДА ГОВОРИ ПРЕД ХОРА СВОБОДНО НА ТОЗИ ЕЗИК. ТЯ МЪЦА НА НЕМСКИ КАТО ЧЕ ЛИ ГО Е УЧИЛА В БАНКЯ. КАКВО Е НЕЙНАТА ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ КАТО ДИПЛОМАТ САМО МОЖЕМ ДА ГАДАЕМ И ПРЕДПОЛАГАМЕ. ЗА ЕВРОКОМИСАР СПОРЕД МЕН ОПРЕДЕЛЕНО НЕ СТАВА!!!

 13. Umeloto lovuvane e vinovno za slabia nemski -niama sila i za dvete! “ Tuk ima samo lovtzi i kokoshki – kaza Lisitzata na Malkia Printz.“ Umesto pozovavane, G-n Genov. Baigun ot psevdo – Poslanichki i dr. kupishta psevdo – sasipaha ni ‘lovzti’ i ‘kokoshki.’

  Proshatavaite za latinitza.

 14. До Генов – категорично не сте прав за познанията на Плугчиева по немски език!!! Владее го прекрасно. Дори съм присъствал на една среща. Плугчиева като посланик в Берлин разговаряше на немски гости малко преди началото на събитие. Един от тях я попита тя ли е преводачката. Всички избухнахме в смях, а Плугчиева деликатно отвърна, че тя е посланикът. Бил съм на много нейни прояви в Берлин, на нито една не е ползвала преводач.

 15. плугчева е голо вода горски саможива кариерист пилитически бизнесмен

 16. пругчева е недоучен горски политическа проститутка сапунен мехур готова е да лиже газа на всеки които дава служба

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.