Мина за цинк във Финландия става батерия за енергия

Финландска мина за цинк и мед ще бъде преобразувана в батерия за съхранение на енергия.

Учени твърдят, че изоставени шахти по света могат да съхраняват до 70 тераватчаса

Може да бъде интегрирана в местната енергийна мрежа

Там е сниман най-скъпият тв сериал на страната 

Една от най-дълбоките мини в Европа, която се намира в покрайнините на малък град във Финландия, е в процес на трансформация в подземно енергийно хранилище. То ще използва гравитацията, за да запази излишната енергия и да я върне към мрежата, когато е необходима, пише Евронюз.

Бившата мина „Пихесалами“, в която в миналото добиват мед и цинк, е дълбока повече от 1400 метра, като сега й предоставят нов живот от базираната в Шотландия компания Gravitricity. Тя е разработила система за съхранение на енергия, която предлага „някои от най-добрите характеристики на литиево-йонните батерии и помпено-акумулаторните водноелектрически централи“.

Когато има излишък от енергия - например от вятърни турбини във ветровит ден – системата качва тежести с лебедка нагоре по 530-метровата спомагателна шахта на мината. За генериране на енергия тези тежести могат да бъдат освободени, превръщайки лебедките в генератори, създаващи електричество. Гравитационната енергийна система ще може да съхранява 2 мегавата мощност и да се интегрира в местната енергийна мрежа.

Проучване, публикувано от екип от международни изследователи миналия месец, установи, че гравитационните батерии в изведените от експлоатация мини могат да предложат рентабилно, дългосрочно решение за съхранение на енергия, докато светът преминава към възобновяема енергия.

Учени от Международния институт за приложен системен анализ (IIASA) откриха, че изоставените минни шахти по света могат да съхраняват до 70 тераватчаса (TWh) енергия - приблизително еквивалента на глобалното дневно потребление на електроенергия.

Местната общност във финландското градче Пюхяярви е създала компания за развитие, за да насърчи възстановяването на старата мина. Тя е подписала споразумение с Gravitricity за трансформиране на старата шахта в първия пълномащабен прототип на технологията на компанията.

„Този проект ще демонстрира в пълен мащаб как нашата технология може да предложи надеждно дълготрайно съхранение на енергия, която може да улавя и съхранява енергия по време на периоди на ниско търсене и да я освобождава бързо, когато е необходимо“, изтъква изпълнителният председател на Gravitricity Мартин Райт. „Този пълномащабен проект ще осигури път към други търговски проекти и ще позволи нашето решение да бъде вградено в дейностите по извеждане от експлоатация на мините, предлагайки потенциално бъдеще за тези, които наближават края на първоначалния си експлоатационен живот“, добавя той.

Райт също така изтъква, че се надява проектът да осигури работни места в район, който значително страда от края на минните операции.

Мината във Финландия е най-дълбоката мина за неблагородни метали в Европа с дълбочината си от 1400 метра. Мината е открита през 1962 г., извличайки повече от 60 милиона тона руда през целия си експлоатационен живот. Проучването ѝ започва след като през 1958 г. местен фермер открива госанска руда по време на изграждане на кладенец. Започналото впоследствие по-задълбочено геоложко проучване разкрива богато вулканогенно находище на масивна сулфидна руда, богата на цинк и мед. Първоначално започва работа в открит рудник преди мината да бъде превърната в подземна.

Някога основен работодател в региона, мината преустановява дейност през август 2022 г. 

Гравитационната батерия е един от няколкото проекта, управлявани от местната общност, целящи да вдъхнат нов живот на района. Списъкът включва соларен парк, технологични компании и подземна 5G мрежа. Мината е използвана и като декор за снимките на научно-фантастичния финландско-шведски сериал „Белият кит“, който е най-скъпият телевизионен сериал на Финландия, като бюджетът за заснемане на всеки епизод е около 900 хиляди евро. Впоследствие в мината снимат и игрални филми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Капитал и пазари