Отдушникът на зодиите в кризата

Сблъсък с интриги за Стрелците, нови доходи за Близнаците – Дневният хороскоп на Алена

На 5 април 2020 да почерпят

Зад завесата на пандемията

708 жертви на COVID-19 във Великобритания, сред тях е и 5-годишно дете

Силвио Орландо: Берлусконовците са преходни

Заловиха лидера на Ислямска държава в Афганистан (ВИДЕО)

Установено е опасно усложнение от COVID-19 – увреждане на мозъка Лекарите съветват хората, забелязали загуба на вкус и обоняние, да прекарат поне седмица у дома

Медицинският експертен съвет към правителството спира да съществува

Люксембург доживя голям футболен форум

Спад на броя на загиналите от коронавирус за денонощие в Италия

Борисов и Нетаняху обсъдиха пандемията от COVID-19

Гърция удължи мерките до 27 април

Жертвите на коронавируса по света са над 60 000

Хората без здравна застраховка в САЩ може да платят до 74 000 долара за лечение на COVID-19

Митко Минев – Адвокатът бохем

Cнимки: Веселина Ангелова и архив

Адвокат Митко Минев е признат радетел на благородни каузи. Известен е с дългогодишна обществено-полезна дейност и дарителство. Заради заслугите му е предложен да бъде удостоен със званието “Почетен гражданин на Велико Търново” навръх празника на старата столица – 22 март.

Митко Минев е колоритна личност – професионалист, естет, бохем. Роден е навръх 1 май, а сакралната дата е орисала животът му с усърдна работа.

“Всеки труд е достоен за уважение, щом човек с дейността си е полезен за себе си, за семейството си, за хората около себе си”, споделя житейското си верую Минев.

Прекрачил училищния праг едва на 6 години. Завършил математическа паралелка в гимназия “Васил Друмев”, но наблягал на хуманитарните науки – литература, история. Баща му настоявал да стане лекар като по-голямата си сестра, която е невролог.

“Четях много исторически книги. Мечтаех да съм следовател. Кандидатствах “Право”, но ме приеха “История” във ВТУ и на 17 години бях студент. Имах само отлични оценки, но любовта към правото надделя и на следващата година се отдадох на юридическата наука в СУ”, разказва Минев.

След дипломирането си е работил само като юрист. Бил е съдия, следовател, а от 1990 г. е адвокат.

“Докато бях следовател, преминах обучение в Стопанската академия в Свищов и се специализирах в разследване на тежки икономически престъпления. В зората на демокрацията реших, че е крайно време да стана адвокат, да изляза от рамката на тясното профилиране и напуснах. Да практикуваш като адвокат е много по-различно от това да си отличник юрист. Теорията е важна, но тръпката е в практиката, при избора на тактика, която да е работеща, справедлива, доказваща и с която да успееш да убедиш съда в твоята кауза. Не мога да възприема при сегашното обучение на младите ни колеги, изпитите им да са чрез тестове. Това е вид лотария, проба-грешка и не е метод да се установи дали един човек има достатъчно знания”, коментира Минев.

От 1973 г. е член на Съюза на юристите в България, а през 1987 г. и зам.-председател на Съюза на юристите във Велико Търново.
“Тогава вече се усещаше духът на промяната и с колегата Иван Няголов, който работеше в Арбитражния съд, решихме да направим първата адвокатска кантора извън съдебната палата. Бяхме първите оборудвани с компютър, а с колегите спорехме дали на пишеща машина или на компютър ще бъде изготвен по-бързо един нотариален акт. Заявявах им, че на пишещата машина един ак ще се изготви по-бързо, но на компютър за малко повече от това време ще могат да се подготвят десет акта”, разказва Минев.

Историята на видни търновски адвокати от началото на 20-ти век, които са били отдадени в обществената си дейност, оказала влияние при работата му в Съюза на юристите.

“Организирахме изнесени семинари в България и в чужбина. Възстановихме честването на празника на юриста, което съвпада с годишнината от приемането на Търновската Конституция”, изброява именитият адвокат.През 2016 г. той е удостоен с почетния знак на Съюза на българските юристи за професионални постижения и активна дейност. Сред знаковите процеси, по които е бил адвокат, са този за аферата “Акрам”, този за пиратските дискове с подсъдим Марко Михайлов, за бившия кмет на Велико Търново д-р Румен Рашев. Зад гърба му са множество търговски и стопански дела…

“Участвал съм в приватизацията като един от съучредителите на “Север Холдинг”. Масовата приватизация отначало премина под знака на закона. След това пазарът с акции на приватизираните предприятия се освободи и тогава от подмолите изплуваха “големите риби” и преразпределиха “баницата”. Не смятам, че възобновените сега разследвания за раздържавяването ще завършат с осъдителни присъди. Изтърван е моментът. Една правова държава е редно да спазва собствените си закони и Конституцията. Навремето имаше много възбудени такива дела, но повечето приключваха на ниво досъдебно производство и дори без повдигане на обвинения. Активността на прокуратурата в момента отговаря на приказката за хляба и зрелищата. Иначе приветствам мерките, които предприема Иван Гешев срещу битовата престъпност, олигархичните кръгове, икономическите злоупотреби”, казва Минев.

За него е чест, че от 1993 г. е в Управителния съвет на Младежки клуб по борба “Царевец-Етър 93”. Тимът е възпитал и създал състезатели, завоювали призови отличия у нас и в чужбина. От 2008 г. е в ръководството на Сдружение “Атанас Буров”, чиято цел е разпространение на принципите на самоусъвършенстването и духовното израстване. Преди 4 г. с колеги юристи учредили Сдружение за съдебна реформа, извънсъдебно решаване на спорове, медиация и арбитраж.

От 2003 г. е член на доброволческата, хуманитарна, неправителствена организация Ротари Интернешънъл. “Ротари клуб е мястото за изява на хора, които искат да променят нещо за обществено благо”, подчертава Минев.

 

Запален ловец и скиор

Цялата фамилия Миневи са юристи. Съпругата му Даниела е успешен юрист, председател е на Адвокатската колегия във Велико Търново. Двете им дъщери Рада и Катина също са прависти. Рада е експерт по хазартно право, специализирала е в Източна Азия, Сингапур, Южна Америка и има публикувани научни трудове в това направление. Катина пък е съдия. Митко Минев обича да отмаря в наследствения си имот с 3 декара двор в село Момин сбор. Грижи се за лозе, китна морава, цветя и 80 овошки. Признава, че е запален ловец, рибар и скиор.

 

За него

Удоволствие е да се работи с него

Митко Минев е изключително опитен и добре подготвен юрист. Много е коректен. При всяко едно общо дело, научавам по нещо ново в професионален аспект. Удоволствие е да се работи с такъв колега.

Росен Илиев, адвокат

 

Добър организатор и обединител

Митко Минев е дейна обществена личност. Той е много добър организатор. Умее да обединява и да сплотява хората около себе си в името на добри дела.

Дешка Рачевец, нотариус

 

Безценен приятел, интелектуалец

Митко Минев е безценен приятел и интелектуалец. Като ротарианец има значителна заслуга за множество инициативи в полза на Велико Търново. Сред тях са изграждане на чешма в парк “Марно Поле” и фонтан до Художествената галерия, подпомагане на манастир “Св. Троица” и на музикални формати за изява на талантливи деца. Оказал е подкрепа за възстановяването на Багриловия надпис и изготвяне на проект за Балната зала на Военния дом. Инициатор е на благотворителни акции за закупуване на медицинска апаратура за местната болница и белодробния диспансер.

Проф. Хитко Вачев, археолог

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.