Михаела Маринова: Невероятно е Лили Иванова да те похвали!

Ако искаш кариера, няма как да няма злоба

Родителите ми са ме възпитали да съм победител

Приятелят ми не е типичен футболист, не слуша попфолк

Страхувам се да не загубя постигнатото заради нещо малоумно и нелепо

- Стартира силно лятото с “Очи в очи”, видеоклипът вече има над 1,5 милиона гледания. Какво те вдъхнови?

- Вдъхнови ме всичко, което в момента се случва около мен. Непрекъснато искам да правя музика и да експериментирам със себе си. “Очи в очи” е по-различен от останалите ми проекти. Вече трета година съм с “Вирджиния Рекърдс” и сега усещам, че имам една по-голяма вяра и увереност в идеите и вижданията ми за музиката. Новата ми песен направихме заедно с Павел Николов от дуото Pavell & Venci Venc' и това е пореден общ проект. В момента съм в разцвета на младостта и кариерата си, така че нови неща от мен могат да се очакват винаги - все хубави надявам се! Работя върху интересен дует, а през лятото имам участия по нашето море, както турнета и концерти.

- Вече стана ли от силните и свикна ли с обидите, както пееш в “Очи в очи”?

- Обиди е силно казано. Щастлива съм, че съм от артистите, които не са толкова оплювани, но дори и малкото по-негативни неща се научих да приемам спокойно - “очи в очи”. Изградих си един щит, който да ме пази.

- Очакваше ли, че ще се сблъскаш със завист, преди да станеш популярна?

- Винаги съм знаела, че ако искаш да имаш кариера – няма как да няма злоба или така наречените “зли” очи. Това е една от причините, заради които се прехвърлих като частна ученичка в Музикалното училище – за да предотвратя евентуална проява на подобно отношение. Винаги е имало малка доза напрежение, защото отиваш и знаеш, че тези хора не те харесват и колкото и да се опитваш, е трудно да се изолираш… В класа ни бяхме само момичета и мечта на всяка от нас в началото бе да постигне това, което аз след време вече започнах да постигам – тази популярност и това да имам собствен репертоар. В един момент само аз излизам на сцената от целия клас и можеш да си представиш каква е женската злоба…

- Много държиш на смислените текстове. Какво мислиш за твоите колеги, които залагат на скандала?

- Зависи какво искаш да постигнеш. Не искам да правя бързи пари, които при желание можеш да изкараш за една-две години. Следвам схемата “бавно, но славно и хубаво!”. Няма да оставям тази стратегия, ще държа кокала, защото ми харесва това, което правя, а и виждам, че публиката също го харесва.

- Никога ли не си се изкушавала да запееш нещо по-провокативно?

- Ще ти кажа, че пред приятели съм си лудичка, не съм скромна, свита и скучна, аз съм душата на компанията, поне те така ме определят. Мога да направя и по-луди неща в музиката, но не искам хората да ме знаят с това. Пея това, което ми идва отвътре.

- Приятелят ти – футболистът на ЦСКА Александър Дюлгеров също изрази подкрепа за новата ти песен, като написа във фейсбук:- Стил и изящество в едно – моята Михаела! Жесток проект. Успех!

- Ами, изненада ме, да! Той се занимава с нещо, коренно различно от мен, но въпреки това музиката му е в сърцето - доста години е играл народни танци. Той е от тежката артилерия в това отношение, не е запалянко, а е играл в няколко ансамбли и това ни свързва чисто музикално. Сега ме учи на много хора и понякога иска да танцуваме заедно. Покрай рождения ми ден през май изиграхме доста хора заедно с баби, дядовци, лели.. Беше забавно.

- Значи не е типичният футболист?

- Така е - бяга от общоприетия стереотип (смее се.) Той не слуша попфолк, слуша и харесва безкрайно много същата музика, която и аз. Купонджия е, има и чувство за хумор, също така ме подкрепя в работата ми, което е най-важното за мен.

- Как пламна искрата между вас?

- Покрай общи приятели се запознахме. Моя приятелка, която е гадже с капитана на ЦСКА, ни запозна на обща вечеря, където се появи и негов съотборник. Оказа се, че ме е харесал, разбрахме се да се видим пак в същата компания и го поканих на мой концерт пред Народния театър със Софийска филхармония. След концерта той ме чакаше на една пейка с букет цветя и си говорихме много дълго време. След това имаше период, в който се чудех какво да правя, тъй като не исках да избързвам, но в един момент нещата просто се случиха.

- Личи си, че сте много влюбени. Мислите ли вече за сватба, или сте още малки?

- Не, той в никакъв случай не е малък – 28 -годишен е - момък за женене! (смее се.) Но и двамата сме в пика на кариерите си и не сме готови за такова нещо все още.

- Каква е вероятността ти да изпълниш нов химн на ЦСКА?

- Той също се шегува с мен на тази тема. Не съм мислила за подобно нещо, но кой знае. (смее се)

-На кои качества държиш най-много в един мъж?

- На разбирателството, на това да е амбициозен, целенасочен, да се владее и да не е мързелив. Също така да е сръчен, да е мъжкар, в крайна сметка не искам да се налага сама да си завивам крушките (смее се).

- Какво те кара да губиш контрол?

- Най-вече хубавата музика, когато например гледам концерт на Бионсе… Кара ме да се чувствам сякаш направо излитам в космоса. Осъзнавам колко труд хвърля тази жена и какъв невeроятен артист е!

- Озвучи главната героиня в анимацията “Смелата Ваяна”. Лично на теб кога ти е била нужна най-голяма смелост?

- При стъпването ми на сцената на “Х фактор” – това бяха големи крачки за мен, трябваше ми доста време да събера куража и да си кажа - правя го! Беше най-важната и решителна крачка в живота ми, а всички останали са стъпала нагоре. Щастлива съм, че първият път, когато се явих на в “Х фактор” на 14 години – отпаднах, но не се отказах и след това - на 16, реших, че отново ще отида и ще го направя. И съдбата ми се усмихна.

- От какво се страхуваш, какво те разплаква?

- Страх ме е да не загубя всичко, което съм постигнала дотук, с нещо малоумно и нелепо. Понякога, дори с нещо дребно може да занемариш имиджа си и да се сринеш тотално, затова гледам прецизно всяка моя стъпка да е точна и вярна. Не си спомням скоро да съм плакала, ако ми се е случвало, то е било от щастие и благодарност към Силата и Вселената, че съм толкова щастливо момиче – заради целия ми живот и всичко, което имам.

- Учила си синтезатор и пиано при Мими Иванова и Развигор Попов. Кои други изпълнители от тяхното поколение харесваш?

- При Мими и Развигор изкарах много хубави години, научиха ме на много неща, запознаха ме и с музикален педагог, с когото започнах да работя и изгради основата на гласа ми. Много харесвам също Лили Иванова, Маргарита Хранова, Йорданка Христова. Те са икони!

- Какво би си “откраднала” от Лили, например?

- Бих си пожелала нейната издръжливост - тя изпява 30 песни, без да й мръдне гласът. Бях поканена на рождения й ден, на който изнесе и концерт. След като приключи се видяхме и Лили ме окуражи, казвайки ми, че би ми помогнала във всеки един момент. Сподели, че ме е забелязала още в “Х фактор”, когато изпълних нейна песен и че е възхитена от вярното ми пеене. Представете си колко е невероятно чувството да го чуеш от самата нея!

- Кои други личности са вдъхновение за теб?

- Бионсе, Адел, Джъстин Бийбър, Ед Шийрън, който е започнал от нулата - със свирене на улицата, може би и Джеси Джей – също като него и тя е имала много тежък живот, здравословни проблеми, но е успяла да се пребори с това и да докаже колко невероятен артист е. Тина Търнър също, биографичният филм за нея е уникален!

- Знам, че харесваш и следиш “Откраднат живот”. Кой е любимият ти актьор? Ти самата каква роля би изиграла в него?

- Много ми харесват Димо Алексиев и Янина Кашева, възхищавам им се. Бих искала и аз да съм главен хирург – такава роля ме привлича. Като малка мислех да се занимавам с биология и медицина, покрай работата на майка ми. Даже обичам да гледам рани, кръв и като видя казвам – колко красива рана! (смее се.)

- Най-големият ти критик?

- Баща ми – по него мога да съдя за всичко в живота ми и за това къде се справям и къде не се. Много е директен и прям и никога няма да ми спести, ако има нещо, дори да знае, че ще ме заболи.

- Най-ценният съвет, който си получавала?

- Да бъда силна, да бъда оправна, да си бъда себедостатъчна, да знам, че няма незаменими неща и всичко може да бъде поправено и заменено, стига да не изпуснеш последния си шанс. Също така родителите ми са ме научили да вървя стремглаво напред и да не изневерявам на себе си. Много се радвам, когато ми казват, че за по-хубаво дете от мен не са си и мечтали дори.

- Вярата помага ли ти?

- Да, много ми помага и ме води напред по пътя. Вярвам, че Господ е едно кълбо от сила и като се сетя винаги си паля свещичка и благодаря.

- Любима мисъл?

- Приятелят ми подари книга на Райнер-Мария Рилке и от нея много ми хареса това: “Чудо е това, което се случва с тези, които обичат - колкото повече дават, толкова повече притежават!”

Нашият гост

Младата Михаела Маринова изгря ярко на сцената на “Х фактор”, където остана на крачка от победата, но талантът й бе оценен високо, дори от световната звезда Джеймс Артър. Две години по-късно тя стана категоричен победител в петия сезон на шоуто “Като две капки вода”. Михаела се е обучавала на клавишни в школата на Мими Иванова и Развигор Попов, а нейна учителка в музикалното училище е била рокзвездата Роберта. С първия си хит “Стъпка напред” покорява класациите, а следващите й песни затвърждават успеха.

Коментари

Задължително поле