Михаела Филева: Имах комплекси, че съм твърде висока и слаба

С любимото кученце Айра.

 

Избирам да вярвам в късмета си

Почти всичките ми песни са посветени на приятеля ми

По-трудно е да си участник отколкото ментор в музикален формат

Майка ми е пример, че една жена може да бъде всичко, което пожелае

 

- Михаела, новата ти песен “Родена с късмет” е хит, но ти късметлийка ли си?
- Чувствам се родена с късмет заради хората, които имам в живота си, както в личен план, така и в професионален аспект. Те ми дават нужното пълноценно общуване. Да се чувстваш късметлия, сякаш по-скоро е въпрос на осъзнаване за какво си благодарен. Започнах работата по песента малко преди средата на март, когато ни се наложи да си останем вкъщи за по-дълго време. Текста написах сама, а по музиката и аранжимента работих заедно с Веселин Ценов и Константин Ангелов. В тези месеци, които сигурна съм не само за мен бяха предизвикателство, имаше два пътя, по които съзнанията ни можеше да тръгнат - или да се впуснем в по-минорни настроения, или да се концентрираме върху нещата, за които сме благодарни и да продължим оптимистично. Да повярваме, че всичко вече приключва и най-доброто предстои. “Родена с късмет” е своеобразна молитва за това, в световен мащаб тази ситуация да отмине по-бързо и надежда да не ни се налага да се връщане отново към това ново “нормално”, в което ни се наложи да поживеем. Надявам се, че ще имаме едно усмихнато и слънчево лято.

- Имала ли си кутсуз моменти?
- О, да - много по-ярко си спомням обаче всички случаи, в които съм си казвала - ще вярвам в късмета си. Знаете как в училище, при изпитване или контролно, винаги слагат учениците седнали през един стол разстояние. С моите съученици се шегувахме, че този празен стол между ми, не е за да не се преписва, а за да може късметът ни комфортно да седне до нас. Избирам да вярвам в късмета си и дори когато съм се чувствала изоставена от него, съм си казвала, че явно точно сега е имал друга по-важна работа и после пак ще е на моя страна. Вярвам, че когато се осланяш на късмета си, толкова повече той ти се случва.

- “Родена с късмет” на приятеля ти Стефан ли е посветена?
- Донякъде е посветена и на него. Наистина, през тези няколко месеца, той беше основният ми социален контакт и за пореден път осъзнавам, че трябва да съм безкрайно благодарна, че съм го срещнала. Иначе не знам дали тази е любимата му песен, но ми сподели, че много му харесва. А една от най-любимите му мои песни е “Приливи и отливи”.

- В клипа участва и кученцето ти Айра, а не се ли изкуши да включиш и любимия мъж?
- Включихме Айра, защото тя е другото живо същество, което ми даваше много любов и подкрепа в тези месеци, в които нямаше концерти и срещи с публиката. В трудни времена, няма как да не благодаря и на хората, които помогнаха финансово за осъществяването на видеото - страхотен бранд за кучешка храна. Относно Стефан, той не е човек, който обича публичността. Неговата професия няма нищо общо с това и разбирам колко шоково би могло да бъде нежеланото внимание, затова безкрайно уважавам неговия избор.

- Как оползотвори времето си през тази дълга изолация? 
- Основно работих дистанционно върху третия си албум, който трябваше да бъде факт още в края на май месец. Заради мерките срещу разпространението на Covid-19, нямаше как да стигнем до студио и да го завършим. Наложи се да работим всеки от дома си и да го отложим излизането на албума за есента. Голямата ми лична победа в този период е, че след дълго отлагане, защото изискваше задълбочена работа, за която не ми оставаше време, най-накрая завърших и предадох магистърската си теза в Националната музикална академия. Надявам се в средата на юли и успешно да я защитя. Както се шегувахме с проф. Стефка Оникян, която е мой научен ръководител, явно е трябвало да стане световна пандемия, за да имам най-накрая време да я напиша! Темата на тезата ми е влиянието на музикални риалити формати върху развитието и реализацията на участниците в тях.

- Сега сме в сезона на абитуриентските балове. Имаш ли незабравим спомен от твоя бал и защо всички момичета сте облечени в сини рокли?
- В нашия клас имахме нещо като уговорка и повечето бяхме облечени в нюанси на синия цвят - момичетата със сини рокли, а момчетата със сини вратовръзки или папионки. Купих си роклята в последния момент и то защото майка ми настроя. Бях си наумила, че ще облека някоя от красивите рокли, които вече имах и с които съм участвала на различни музикални фестивали, но майка ми каза: “Не, трябва да си купиш специална рокля за този специален момент”. За да є угодя, а и за да съм в тон с целия клас, си взех първата синя рокля, която видях. При мен нямаше подготвителни трепети за бала, бях много концентрирана върху това да се подготвям за изпитите в Музикалната Академия, но се забавлявахме изключително много и си спомням само приятни и усмихващи моменти от него. За тазгодишния випуск ситуацията е малко неприятна, до някаква степен са лишени от възможността да празнуват новото си начало, но не са едно или две имената на изключително успешни хора в световен мащаб, които също не са отишли на бала си, например Мадона, Дрейк, Ариана Гранде... Както виждаме после добре са им се получили нещата, сега е важно да сме здрави.

- Имала ли си кауза напоследък?
-  Последното нещо, за което си позволих да използвам социалните мрежи, бяха правата на гей общността. Всяка година се провежда парад и неговата идея далеч не е нужда някой да бъде забелязан, както често хората смятат. Отстояването на равни политически и граждански права за всички ни е нужна и наложителна промяна. Все още гей браковете не са разрешени у нас, липсва такъв закон и те не могат да осиновяват деца и да наследяват партньора си. Това са неща, които са свързани с нормалните и основни човешки права.

- Какво друго те вълнува силно? 
- Отблизо следя събитията около разрешаването на провеждане на културни събития на открито и закрито - какъв процент хора ще бъдат допуснати до тях, как такива събития могат да се провеждат безопасно, ей такива работи. Много от моите колеги кандидатстваха за артистични стипендии, които все още никой от тях не е получил. В ситуацията, в която се намираме артистите не могат да практикуват професиите си и за много хора тази сума е решаваща за достойното им съществуване.

- Кое е по-трудно - да си участник или ментор в тв шоу?
- О, със сигурност да си участник. В ролята си на ментор ти вече споделяш опита, получен от всички стресови ситуации, които си имал, с цел да спестиш на участниците подобни усещания и напрежение. Да си участник е изключително вълнуващо преживяване за кратък период, в който трябва да покажеш есенцията от цялото си можене, труд и енергия, концентрирани в едни две минути и половина. Това е един вид форсмажорна ситуация и никак не е лесна работа. От тази гледна точка, да си участник и е пъти по-трудно.

- Кой е най-хубавият комплимент, който си получавала?
- Преди 6 години, когато излезе първата ми авторска песен “И аз съм тук”, едно момиче дойде при мен и ми каза, че песента е страхотна, че си я е пускала в продължение на седмици и тя є е помогнала да се измъкне от много тежък период в живота є. Казах си: “Уау, значи за тази сила на изкуството говорят всички”. За мен, като изпълнител, беше артистично променящо да знам, че нещата, които пея и казвам биха могли да помогнат на някого в труден момент. Подобни думи ти дават смисъл и енергия да продължаваш напред.

- Ти си естествено красива жена. Имала ли си някога комплекси, или да си се чувствала като грозното пате?
- О, разбира се. Моите комплекси бяха свързани с това, че израснах много бързо и изведнъж бях 175 см, което ме правеше най-висока в класа, а освен това бях много слаба. Това си бяха едни три-четири години, в които имах сериозни комплекси за това как изглеждам. Между 12 и 14-годишна бях по-висока дори от момчетата, които харесвах, което не ме караше да се чувствам много добре. (смее се) Когато метално не се чувстваш ок, това рефлектира върху цялата ти концепция за теб самия. Към днешна дата, заставайки пред огледалото, разбира се, продължавам да намирам неща, които да наричам недостатъци, но се уча да се чувствам добре в кожата си, да се приемам и да се обичам. Не слагам много грим, дори за сценичните ми изяви, а в наши дни това да се опитваш да останеш естествен, сякаш вече се представя като новото модерно.

- Атакуват ли те често с неприлични предложения, както други твои колежки?
- Не знам какво значи често, но ми се е случвало достатъчно, за да ми става неудобно. Осъзнавам, че от друга страна този човек явно ме е намерил за привлекателна по някаква начин и въпреки използваната лексика, или изненадващия снимков материал, който ми изпращат, в крайна сметка това е опит за израз на някаква симпатия. Гледам да го възприемам, като комплимент и го подминавам с усмивка.

- А с какво успя да те спечели приятелят ти?
- В началото много дълго време излизахме само като приятели, говорихме си с часове на любопитни теми и много се смеехме. Тогава не съм си представяла, че всичко ще прерасне в любов, по-скоро мислех, че ще бъде стойностно и смислено приятелство. В него много ме впечатли начинът, по който разсъждава за живота, той е от хората, които намират решение за всяка проблемна ситуация. Не ме разбирайте погрешно, той е и доста привлекателен, но не беше това нещото, което ме накара да се влюбя в него.

- Коя е най-вдъхновяващата личност в живота ти? 
- Майка ми. Тя е една от най-силните жени, които познавам. Виждайки от първо лице и от близо как тя се справя с живота в ролята є на самотна майка и жена със собствен бизнес, тя е вдъхновението ми от много малка да искам да бъда изключително самостоятелна. За мен майка ми винаги е примера, как една жена може да бъде всичко, което пожелае да бъде.

Нашият гост
Талантливата Михаела Филева е родена във Велико Търново, където завършва Природоматематическата гимназия. Приемат я “Софтуерно инженерство”, но тя решава да последва артистичната си природа и кандидатства в Музикалната Академия, където е приета на първо място в класа на проф. Стефка Оникян. Творческият път на красивата изпълнителка е неразривно свързан с музикалната фамилия Ампови. Едва 15-годишна тя става водеща на популярното шоу на Кирил Ампов “Хит минус едно”. По-късно участва в “Х фактор”, където един от менторите е Графа, който забелязва потенциала є и є предлага договор в неговата компания “Монте Мюзик”. Още с първия си албум “Инкогнито” младата певица се налага на родната сцена: три години Михаела е избирана за “Изпълнителка на годината” от наградите на “Бг радио”, а тази година отново е сред номинираните.

Коментари

Задължително поле