Младен Миланов от София: Грижата за здравето е лична отговорност

С програмата на доктор Емилова промених живота си

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 47 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Младен и съпругата му посещават за пръв път медицинския център на д-р Емилова преди 3 години. Екипът е на Боровец и цялата всеотдайност на специалистите сякаш се умножава от планинската свежест и красота. Само след 7 дни на плодове и чай спират хапчетата на мъжа за високо кръвно, за които официалната медицина го е убеждавала, че ще са до края на живота му.

С диагнозата и медикаментите Младен не се примирявал и търсел алтернативни методи, убеден, че грижата за здравето не е в обикаляне на кабинети и аптеки. В интернет попада на разказа на мъж, спасил се от високото кръвно с помощта на д-р Емилова, и решава да се довери на опита ѝ.

Преди това започнал да прави всяка сутрин дълги разходки в парка и усещал как зелената свежест му дава баланс и енергия. Отслабнал няколко килограма и се убедил, че спасението може да дойде от хармония с природата. Високото кръвно налягане му причинявало дискомфорт, изпитвал тежест и стягане в сърдечната област. Пулсът се учестявал без физическо натоварване.

Младен мислел, че се храни правилно, избирайки качествени животински храни. Определя се като спортна натура с предпочитания към плуване и каране на велосипед, но след обездвижване и стрес в работата стигнал 82 кг при ръст 168 см.

Решил, че здравето и животът са само негова отговорност и в медицинския център на лекарката започнал първите си 20 дни плодолечение. Съпругата останала 10 дни на плодове и чай като верен съмишленик. За нея програмата се оказала най-доброто пречистване с профилактична цел и според Младен се подобрило не само общото є състояние, но и настроението.

Мъжът споделя, че храната и мислите изграждат всяка наша клетка и ако съдържат отрова, се превръщат в безпощадни убийци.

За него първото гладуване преминало без оплаквания и трудности. В медицинския център му установили и уголемен и омазнен черен дроб, но много бързо изследванията влезли в норма и с нормализиране на кръвното лекарствата били спрени. От 3 години Младен не е вземал хапчета и поддържа отличен жизнен тонус.

Килограмите са намалели до 68. Казва, че д-р Емилова го е насърчила за безценната първа крачка, с която да промени живота си. Лекарката стъпва на богат опит, но излъчва и вдъхновение, с което умее да зареди и най-обезверените болни хора.

За семейството на Младен новата страница е на път да се превърне в книга за щастлив живот без болести. При следващо посещение в медицинския център взели и момчето си. Петгодишният малчуган страдал от трета сливица и боледувал често. С 5 дни на плодове и чай и 5 дни захранване по схема от лекарката разрасналата се сливица се стопила, детето оздравяло и болестите са в миналото. Младен и съпругата му си дават сметка, че са правили една от най-честите грешки на повечето загрижени родители- редовно в менюто на момчето имало сирене. От лекциите на д-р Емилова за вредата от млечните продукти разбрали, че изключването им е спасение при чести простудни заболявания, ринит, синузит, алергии.

Кои храни са добри и полезни и кои е важно да се изключват, малкият се научава по естествен път от примера на родителите. Нищо не му натрапваме, не го и ограничаваме, споделя семейната философия мъжът. Момчето попива видяното у дома и безпогрешно се ориентира, че лъскавите опаковки не блестят с полезни за здравето съставки.

Семейната трапеза включва много плодове и зеленчуци. Основно ястие е сезонната салата, сред любимите са още печените зеленчуци, боб, леща и други разнообразни варива, солта е ограничена. Правят си редовно пресни сокове и смутита. Риба и месо от проверен източник консумират рядко. Младен се шегува, че над 80 процента от хладилника им е отреден на зеленчуците. Определя ги като основен верен спътник в избраната посока за живот в хармония с природата. Като вярващ човек той с лекота прави редовно дългите пости за Коледа и Великден и ги възприема като символ на обновление и дълбоко пречистване на всяка клетка.

Казва, че отношението към храната е всъщност отношение към света. Опазването и обогатяването му зависят от избора на всеки човек- да пази природата и даровете є, да не насърчава излишеството, да умее да се радва на естествената хармония.

За нейното постигане е важна физическата активност, убеден е мъжът. Без нея обновителните процеси в тялото не могат да протекат пълноценно. В медицинския център той харесва китайската гимнастика, заниманията с йога, водната гимнастика, организираните разходки. Всеки ден започва с комплекса упражнения, разработен и показван лично от д-р Емилова. След обичайния си работен ритъм е намерил място и за участие в клуб за народни танци. Семейството прави често разходки сред зелената магия на планински места. За Младен зареждащата близост с природата е най-добрата психотерапия. Провокира те да си спомниш, че емоциите и тялото могат да са в целостта на балансираща хармония.

След като знам за метода на д-р Емилова, не бих отишъл в болница, споделя мъжът. В края на септември той започва в медицинския център поредното си дълго гладуване и вече уверен в познаването на програмата може да го проведе сам и да направи контролен преглед при лекарката. Определя като отлични медицинските услуги и организацията им. Оценява високо създадената от екипа атмосфера на грижа и комфорт, каквато не се среща никъде другаде.

Програмата на д-р Емилова учи да сме сигурни в себе си, а не в здравната система, казва Младен. Има решение за всяко страдание, и то започва с личната ни отговорност и цялостната промяна в начина на живот.

Рецепта на сътрудник Пламен Иванов

Фреш с моркови

Продукти:
200 мл сок от моркови, 
100 мл сок от ябълка, 
? банан, 
30 г. боровинки 

Приготовление: Всички съставки се блендират до получаване на гладка смес.

С грижа за опазване на здравето от заплахата COVID-19 медицинският център временно преустановява работа. За консултации и съвети може да се ползва приложението Нealee.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл