На 22 август 2018 да почерпят

Кралев пожела пълна зала на гимнастичките

Български лекари спасиха мъж с имплантиране на аортна клапа през бедрото

Военен хеликоптер „Кугър” прекъсна електропровод край град Стамболийски

Втори фалит на застраховател очаква опозицията Спецслужбите съобщили на премиера Бойко Борисов, че има сериозен проблем в сектора

Кремъл отрича твърденията на „Майкрософт“ за руски предизборни кибератаки в САЩ

91 000 учители излизат на протест Искат да запазят авторитета на професията

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 22 август 2018

Доминик Рааб: През октомври ще бъде възможно сключване на договор с ЕС за Брекзит

До $150 000 награда за заловен престъпник дава Москва

По-ниски данъци за празни жилища Предлагат стимули за собствениците да ги дават под наем

Разширяват пакета на НЗОК Новите дейности ще се гарантират от НРД за 2019 г.

Владимир Савов поема временно поста на Ралица Агайн в КФН

Планирайте море до 12 септември Есенен полъх от следващата седмица, температурите падат с 10 градуса

Financial Times с нов проект в България

Може ли работодателят да намали парите за “клас” прослужено време

Въпрос: Има ли право работодателят да намали размера на възнаграждението за професионален опит от 1,2% на 1%?

Т. Тодоров, гр. Габрово

Отговор: Допълнително трудово възнаграждение за “трудов стаж и професионален опит” се определя по реда на чл. 12 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата /НСОРЗ/. В чл. 12, ал. 6 от наредбата е предвидено, че минималният размер на допълнителното трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит се определя от Министерския съвет след провеждане на консултации с представителните организации на работниците и служителите и на работодателите на национално ниво.

С ПМС № 147 на МС от 29. 06. 2007 г. за определяне на минималния размер на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит минимален размер на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит е определен на 0,6 на сто за всяка година придобит трудов стаж и професионален опит. С колективен трудов договор на браншово равнище се определя минималният размер на допълнителното трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит за съответния бранш, а конкретният размер се определя в колективен трудов договор и/или във вътрешните правила за работната заплата в предприятието и в индивидуалния трудов договор – ал. 7 на чл. 12 от наредбата. В чл. 57, ал. 1 от Кодекса на труда /КТ/ е предвидено, че колективният трудов договор има действие спрямо работниците и служителите, които са членове на синдикалната организация – страна по договора.

В случай, че посоченият в запитването размер на допълнителното трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит е договорено при сключване на трудовия договор или в по-късен момент, следва да имате предвид, че в чл. 119 от Кодекса на труда е предвидено, че изменение на трудовото правоотношение се допуска по писмено съгласие между страните. Това означава, че с допълнително писмено споразумение на основание чл. 119 от КТ, страните могат да изменят всеки от елементите на съдържанието на съществуващ между тях трудов договор (работно време, длъжност, срок, трудово възнаграждение, и др.). В случай, че работникът или служителят не е съгласен с предложената от работодателя промяна в условията на трудовия договор и не подпише допълнителното споразумение, то не поражда правни последици. Остават да действат клаузите на подписания от двете страни трудов договор или допълнително споразумение към него.

Ако считате, че правата Ви са нарушени, можете да сигнализирате в съответната инспекция по труда, най-близкия офис на КНСБ в страната, или да търсите правата си и по съдебен ред.

Тодор Капитанов, юрист, Национален секретар на КНСБ, консултант и специалист по публични лекции в областта на трудовите и социални въпроси, комуникациите и публичния сектор

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. klas e proslujenoto vreme po specialnosta koqto rabotite za da ti priznaqt za dadena kategoriq da li 6te e purva,vtora ii treta .no do kolkoto znam ot 2020 godina tova otpada .

  2. Клас е една придобивка за работещите, за която нашите бащи и дядовци са се борили, и сегашните т.н. „работодатели“ искат да я отнемат.

  3. Клас е старо име, нарича се допълнително трудово възнаграждение и като цяло е начин да се смекчи влиянието на инфлацията върху заплатите, за да не се налага всяка година да се договарят нови. След всички хватки, с които работодателите се постараха да махнат това допълнително възнаграждение за опитните работници, все пак има някаква светлинка в тунела. Господинът, задал въпроса, е в черпавка – повечето от нас ще са щастливи, ако работодателят благоволи да признае стаж по специалността и да начисли минималния процент 0,6% за година опит.

  4. ТОВА КОЕТО ГО ПИШЕТЕ НЯМА НИЩО ОБЩО С РЕАЛНОСТТА . В ДЪРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ТОВА ВАЖИ НО НЕ ВАЖИ В ЧАСТНИЯ СЕКТОР, където заплатите на един новоназначен служител и такъв с 30 годишен стаж /общ стаж не само в конкретната фирма/ Не случайно бизнеса апелира против прослуженото време , защото НЯКОЙ В СЛУЧАЯ Е УЯЗВИМ . дали държавата, която плаща или бизнеса но това е за международен СЪД, защото знаем нивото на синдикалната дейност в страната ни.

    1. Важи и за частния сектор, защото е заложено в кодекса, само че т.н. работодатели не го спазват, т.е. ограбват работниците си и искат да го направят официално.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.