Мохамед бин Салман - Реформаторът

Девет месеца, откакто бе обявен за официален престолонаследник на трона на Саудитска Арабия, 32-годишният принц Мохамeд бин Салман тръгна на първата си международна обиколка с три спирки. През Египет и Великобритания миналата седмица и след кратка почивка, тази седмица до САЩ. Всяка една стъпка, добре премерена и преценена от човек, за когото все повече наблюдатели се съгласяват, че има потенциал да преобърне региона на Близкия Изток. И може би света.

Обиколката на Мохамед бин Салман (известен и наричан накратко МБС) започна миналата седмица в Кайро – от една страна да потвърди добрите си отношения с генерал Абдел Фатах ал Сиси, важен геостратегически съюзник във войната, която Рияд води в Йемен срещу Иран. От друга страна Египет е и участник в коалицията от арабски държави, които последваха Саудитска Арабия в налагането на санкции и блокада на Катар през лятото на 2017 г.

Дори и причината за тези действия да се твърди, че е резултат от активно мероприятие на службите в Рияд и Абу Даби, насочено да злепостави Доха пред правоверните съседи, конфликтът има множество измерения. Едно от които е, че след Арабската пролет от 2011 г. Катар активно финансираше “Мюсюлманските братя” и Мохамед Морси, които генерал Ал Сиси, вече добър приятел на саудитците, трябваше да свали с военен преврат през 2013 г. В знак на крепката дружба МБС подписа с египетския президент споразумение за изграждането на футуристичен мега-град на Синайския полуостров върху площ от 1000 квадратни километра. Общото начинание започва с капитал от 10 милиарда долара. Египетският върховен съд пък, ден преди визитата на МБС, одобри преотстъпването на Саудитска Арабия на два оспорвани от години острова в Червено море.

От Кайро саудитският престолонаследник отиде на кралска визита във Великобритания, където го посрещнаха с протести по улиците на Лондон и почести, и овации в Бъкингам и на “Даунинг стрийт”. И как не – за трите дни официална визита МБС подписа предварителна заявка за закупуването на 48 изтребителя “Юрофайтър-Тайфун”, британско производство, както се предполага с всичките им екстри, като поддръжка и прочие. И ако окончателната цена на сделката няма да се обяви до финализиране на окончателните й параметри, то успоредно на нея саудитският принц договори допълнителни търговски споразумения с Лондон на обща стойност 65 милиарда лири, като част от реформаторската му програма за Саудитска Арабия “Визия 2030”.

Която вече функционира с пълна пара – за тези девет месеца, откакто е посочен за престолонаследник, де факто, министър-председател на саудитското кралство, поданиците му отново могат да ходят на кино; на жените беше разрешено да посещават спортни събития, включително футболни мачове, непридружавани;а от май месец ще влезе в сила и разрешението жени да могат да шофират автомобили. Успоредно принцът провежда и дълбоки икономически реформи, насочени към осигуряване на трудова заетост на населението, което е 51% под 25-годишна възраст. Изброеното накуп съвсем не е малко за тази част на света, за такъв период от време.

А около първата международна обиколка на МБС, в края на миналата седмица излезе и друга фундаментална за отношенията в Близкия Изток новина: Саудитска Арабия за първи път в историята си разреши на авиокомпания да извършва полети до Израел през въздушното пространство на кралството. Индийски превозвач ще е изпълнителят – по-неутрален от това нямаше как! Израелският премиер Бенямин Нетаняху отново грееше от възторг пред медиите. С което необявеният триумвират Тел-Авив-Вашингтон-Рияд за контрол на събитията в Близкия Изток, в който президентът на САЩ Доналд Тръмп играе ролята на гарант-куриер между другите двама изконни врагове на режима в Иран, започва все повече да прозира. Гостуването на МБС в Белия дом тази седмица ще го потвърди допълнително.

Междувременно войната в Йемен продължава с пълна сила, а хуманитарната катастрофа, която преживява населението, е най-тежката в света, според ООН. По-рано този месец МБС, който е и министър на отбраната на Саудитска Арабия, уволни началника си на генералния щаб заради липсата на напредък, при огромния бюджет, който кралството е отделило и вложило в започналата през 2015 г. кампания срещу поддържаните от Иран бунтовници от племето хути.

 

100 милиарда долара глоби от родата

Сред силовите ходове, изиграни от МБС, за да укрепи влиянието си в Саудитска Арабия след като беше посочен за престолонаследник, беше да лансира мащабно разследване за корупция през ноември. Над 300 души, включително 11 принца, близки роднини на Мохамед бин Салман, бяха доведени принудително в луксозния хотел “Риц-Карлтън” в Рияд, задържани и разпитвани там. Сред крупните бизнесмени, паднали в мрежата, се оказа и най-големият саудитски инвеститор в световен мащаб принц Ауалид бив Талал. Общо 56-ма души ще отиват в затвора, а присвоените в полза на хазната активи от глоби възлизат на 100 милиарда долара. Така се започват реформи.

 

За него

Иска да управлява сам

С войната срещу корупцията принцът комбинира популярна кауза и елиминирането на препятствие пред възкачването му на трона. МБС използва корупционната тояга, с която може да достигне всеки. За първи път ние, саудитците, видяхме принцове да бъдат съдени за корупция. Макар и подбрани принцове. Лично вярвам, че МБС е националист, който обича страната си и иска тя да е най-силната. Но иска да я управлява сам.

Джамал Кашоги, бивш съветник на началника на разузнаването на Саудитска Арабия

 

Удвои екзекуциите

Анти-корупционният тласък, който той (б.р. - МБС) лансира през ноември беше подкрепен от Доналд Тръмп, но осмян в западните медии, като непохватна чистка с малко легитимност в нея. Цялата афера е вероятно да произведе допълнителни неочаквани разкрития. Активистите за защита на човешките права обръщат внимание, че екзекуциите в кралството са се удвоили, откакто Мохамед е бил посочен за престолонаследник. Дългоочакваното отваряне за инвеститори на “Арамко” (б.р. - държавната петролна компания на Саудитска Арабия), която беше в основата на “Визия 2030”, вече се отлага за 2019 г.

Брус Ридел, журналист и писател, експерт по отношенията САЩ-Саудитска Арабия

 

Срещу уахабитите

В опита си да се противопостави на уахабитската духовна институция, МБС се постави на страната на модернистите. Способността на Саудитска Арабия да овладее разпространението на ислямски екстремизъм и да създаде пазарно-основана икономика обаче зависи до голяма степен от това дали той ще успее да ограничи влиянието на духовниците. Особено в областта на образованието.

“Файненшъл Таймс”, редакционен коментар по повод визитата на МБС в Лондон

Коментари

Задължително поле