Надя Ножарова блести като графиня де Наваро

Улично произшествие позлатява нашата актриса

"Всичките ми опити да вкарам тая лудетина в правия път не успяха. Вземете я и я пробвайте... Намерите ли обаче, че не е годна за сцената, ми я изпратете с препоръчан колет обратно!" С тези думи един дребен плевенски търговец на електроматериали предава 16-годишната си щерка в ръцете на основателя на родната оперета Ангел Сладкаров.

Той не само няма да върне момичето, но веднага ще го пусне на сцената и само след 10 дни в Троянския манастир ще се венчае с него въпреки 25-те години разлика във възрастта. Това е

първото, но съвсем не последното завоевание

на Надя Ножарова - бъдещата оперетна и филмова звезда, кралицата на красотата, която ще стане графиня и дори на преклонна възраст ще блести на приеми зад океана с достолепната си осанка и скъпи бижута.

Годината е 1934-та, трупата на Ангел Сладкаров обикаля провинцията и първата спирка е Плевен. На всички представления тук неизменно най-отпред седи момиче, което възторжено аплодира и хвърля на актьорите цветя. Току-що завършилата Американския колеж в Ловеч Надя Ножарова иска да стане артистка и решава сама да си пробие път.

Веднъж тя причаква Сладкаров зад сцената, доверява му мечтата си и горещо го моли да я приеме в трупата. Прочулият се вече певец и театрален директор е силно впечатлен както от смелостта, така и от изразителния контраалт на девойката, наподобяващ гласа на филмовата звезда Зара Леандър. Със специално съчинена за нея песничка и мизансцен той веднага я включва в оперетата "Казанова" и Надя се справя отлично.

Изпълненият й със сластна нега глас, изящната й външност и артистичните й дарби бързо ще я направят съперница на Мими Балканска и Тинка Краева в сърцата на зрителите. Огромен е успехът й в оперетата "Продадена любов" през 1937 г. в театър "Одеон". А главната роля в българския игрален филм "Изпитание", където й партнират светила като Иван Димов и Кръстю Сарафов, ще я направи истинска звезда.

Бракът с Ангел Сладкаров обаче не продължава повече от четири години - Надя е твърде обожавана жена, за да остане вярна съпруга.

Мъжете я наричат "кралица на красотата"

и не един пада в краката й. Неин запален почитател става наследникът на милионерите Чапрашикови. Дори принц Кирил е пленен от чара й - шушука се, че скъпите брилянти, перли и рубини, които певицата носи, са от сейфа на покойната му майка. Смятат я за интимна приятелка на вестникарския магнат Атанас Дамянов, издателя на "Утро", с чиято финансова подкрепа заминава да следва пеене в Германия. След време ще се заговори още, че Ножарова била тайната фаворитка и на полицая Гешев - неговата голяма любов.

Но и тези височайши връзки няма да задържат оперетната дива в България.

След развода със Сладкаров тя се жени за аристократа граф Наваро, испански дипломат, с когото живеят в Монте Карло. Когато той умира, авантюристичната й натура отвежда красавицата зад океана през 1949 г. В Холивуд обаче е суша - след войната на хората не им е до кино, много филмови компании са пред фалит. Надя няма работа, но има нов съпруг - италиански американец, бизнесмен, почитател на хазарта и парите.

Един неочакван случай

решава проблемите им - на оживена улица в Ню Йорк я блъска луксозен автомобил. Пада на земята, красивото й лице е в драскотини и кръв. Човекът зад волана се оказва мултимилионер и българката добре се възползва от тоя факт. На шумен съдебен процес тя успява да докаже, че е видна европейска актриса и инцидентът ще възпрепятства кариерата й.

Показани са афиши на филма "Изпитание" и дори част от него е прожектирана пред съдиите. Така Ножарова си извоюва обезщетение, достойно за холивудска звезда - над един милион долара.

Парите идват толкова навреме за закъсалата финансово двойка, че мнозина се съмняват дали цялата история не е инсценирана от тях. Влагат ги в покупка на земя и търговия с недвижими имоти. Сид Фарбер, съпругът на Надя, оглавява голяма строителна фирма и само след няколко години двамата стават милионери. Ножарова

заживява в огромен замък

- истинско чудо на архитектурата с блестяща и разточително скъпа вътрешна уредба. Чест гост тук е колегата й от софийската оперета Банчо Банчевски, избягал от комунистическия режим и бивш говорител на радио Свободна Европа. Надя го подпомага материално, но опитите му в Холивуд са неуспешни и той се самоубива публично в Метрополитън опера в Ню Йорк.

През 60-те години на миналия век Надя Ножарова пристига в София, придружена от личния си фотограф. Според мълвата кани всичките си някогашни любовници в една от залите на хотел "Плиска", специално откупена от нея, и се се снима с всекиго от тях поотделно. За американския си съпруг пък тя откупува Дома на киното, само за да му покаже филма "Изпитание" - да я види в бляскавата й младост. Прожекцията на този филм, преведен на английски специално за гостите, е една от любимите й атракции и в американския й дом.

След като овдовява, нашата сънародничка не губи кураж и успешно доразвива бизнеса на мъжа си. Известна с меценатството и благотворителността си, тя постоянно прави дарения, финансира спешно отделение в една болница. Подпомага дружеството на Червения кръст в Монако, Американската болница в Париж, болница „Принцеса Грейс“ в Монте Карло, сиропиталище за момчета в Атина и детско сиропиталище във Венеция.

През 1989 г. в нейния дом се снима филмът "She Devil" („Дяволицата“) с Мерил Стрийп. Вече в напреднала възраст, бившата примадона остава в прожекторите на светския живот в САЩ, винаги придружена от обожаващи я млади мъже, с неизменния си бял тюрбан на главата, скъпи бижута и подчертан грим. Пресата постоянно отразява светските събития в замъка на графиня Надя де Наваро, като не пропуска да отбележи българския й произход. Актрисата склопява очи на 97 години, през април 2014-а.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл