Никита Михалков - Москва срещу „Марвел“

Културната хегемония на комиксовите филми за супергерои е до голяма степен символизирана от чудовищния успех на модела на “Марвел” за производство и разпространение на подобни продукти за масова консумация. Сега великият руски режисьор Никита Михалков ще се опита да отговори на тази доминация със свой зрелищен разказ за герои, чудовища и спасяване на човечеството. Руските медии съобщават, че работното заглавие на филма е “Кракен”.

Според информациите този път руснаците, а не американците, ще спасят планетата от катастрофа и ще се противопоставят на митологично чудовище, засечено от руска подводница край бреговете на Северна Америка. Няма много детайли за проекта, но някои медии побързаха да се присмеят на сюжета без да си дават сметка, че подобни истории владеят Холивуд от десетилетия.

Но причината за отношението е друга. Легендарният руски режисьор, актьор и наследник на аристократична фамилия Никита Михалков влезе в световните заглавия преди месеци като враг на властта в Украйна. Тогава главният прокурор на страната Ирина Венедиктова обяви в своя профил във “Фейсбук”, че майсторът на киното от Москва вече има заповед за арест от украинския съд, а освен това бил задвижен и процес Михалков да бъде обявен за международно издирване.

Венедиктова обяснява, че творецът и близък приятел на руския президент Владимир Путин можело да бъде задържан при преминаване на границата на “почти всяка цивилизована държава”. Причината според нея е подкрепата на режисьора за войната в страната и пропагандирането на “посегателство върху териториалната цялост на Украйна”.

Още през 2015-а година Михалков получи забрана да посещава Украйна в продължение на пет години, защото подкрепи анексията на Крим от Русия от 2014-а. Но сега нещата ескалираха драматично.

Никита Михалков коментира инвазията в Украйна в телевизионното си предаване “Бесогон”. “Поредицата от предателства от страна на Украйна и нашите западни “партньори” надхвърли всички приемливи стандарти. Осем години светът спокойно наблюдава как невинни руснаци са убивани безнаказано, само защото не са искали да признаят нацисткия режим в Украйна, който дойде благодарение на преврата (Майдана)”, каза Михалков.

Според него Русия не е имала друг избор и е “запазила собственото си достойнство. “Защо, когато беше извършен безсрамен пуч, вие мълчахте? Защо никой от вас не се възмути? Защо мълчахте, когато снайперисти убиваха хора на Майдана? Защо не плакахте, не ридахте, не скачахте, не се възмущавахте, когато това ставаше пред очите ви? Защо сега всички изведнъж заврещяхте?”, пита още Михалков.

Той от години критикува и “новото нормално” в западната култура, а преди време заяви, че е се отказал от сценария на своя нов филм “Шоколадовият револвер”, заради новите нелепи правила на наградите “Оскар”.

Тогава Михалков сподели, че е работил по сюжет за филм, в който признат руски режисьор трябва да спечели “Оскар”, за да може да излекува дъщеря си. Но 76-годишният майстор се отказал от идеята, защото в момента дори не можел да си представи кой смислен и голям режисьор ще се отнесе към тази награда сериозно. Освен това режисьорът отказа и да оглави Руския оскаров комитет, заради “политическите зависимости” на Американската филмова академия, която всяка година връчва златните статуетки.

Още преди време Никита Михалков нарече новите правила за задължителни джендър и етнически квоти на наградите “Оскар” като “нравствен бяс” и “огледална дискриминация”. “ “Съветската цензура беше просто детска игра”, каза той тогава.

Никита Михалков от години е председател на Съюза на кинематографистите в Русия и директор на Московския международен кинофестивал. От малък мечтае да играе, но когато е приет в Шчукинския театрален институт, след година е изключен, заради неспазване на дисциплината. После кандидатства в режисьорския факултет на Киноакадемията. Първата му запомняща се роля е във филма “Аз крача из Москва”.

Дебютира като режисьор с филма “Свой сред чужди, чужд сред свои”. Следват “Незавършена пиеса за механично пиано”, “Робиня на любовта”, “Няколко дни от живота на И. И. Обломов”, “Пет вечери”, “Роднини”, “Очи чорние” - всичките стават събития. А през 1994-а монументалния епос “Изпепелени от слънцето” (1994 г.) печели “Златна палма” от фестивала в Кан, а след това и “Оскар”.

 

Загрижен е за традициите на руската култура

Убеден съм, че тайната на Вашите професионални успехи е големият и щедър талант, несекващата ви енергия и трудолюбие. И, разбира се, искрената загриженост за запазване на забележителните традиции на руската култура. Искам отново да Ви поздравя, и независимо, че работният ден още не е приключил, символично искам да вдигна, макар и виртуално, тази чаша шампанско за Ваше здраве.

Из поздрав на руския президент Владимир Путин

 

Благодарен съм му за любовта към Родината

В живота ми той най-напред играеше ролята на верен слуга, оръженосец. Снизходителността на по-голям брат дълго живя у мен. После малчуганът започна да снима филми. Никита градеше своя собствен почерк в киното. А у мен започна да се заражда чувство на недоумение Благодарение на Никита, започнах повече да обичам Русия. Благодарен съм му за тая любов към Родината. Ако с Никита не бяхме братя, никой нямаше да ни сравнява. Но, разбира се, ние постоянно се сравняваме с някого. Сякаш можем нещо да поделим? Отдавна вече не сме млади, всеки от нас е превалил върха на житейската си траектория. Благодарен съм му за това, че в много ситуации ми помага да преодолея своите съмнения.

Андрей Кончаловски, режисьор и брат на Михалков

 

Обичам го много

По времето, когато учех, руските артисти бяха най-добрите в света. Вижте само актьорите, които играха във филма “12” на моя голям приятел Никита Михалков. Ако говореха на английски, щяха да бъдат най-популярните в света. Никита е изключителен човек, на когото винаги съм се възхищавал. Обичам го много.

Емир Кустурица, режисьор, сценарист и музикант

Император на руското кино

Михалков е наричан император на руското кино - има всички големи филмови награди - “Оскар”, “Златна палма” от Кан, “Златен лъв” от Венеция, френската “Сезар”, британската БАФТА, руският “Златен орел” и много други. Първата жена на Никита е красавицата и любимка на зрителите Анастасия Вертинская. От нея има син Степан. Втората му съпруга е манекенката Татяна Соловьова, която му ражда три деца - дъщерите Анна и Надежда, и синът Артьом. И четирите деца тръгват по стъпките на баща си и творческите традиции на рода Михалкови.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети