Отварят работилница за боядисване на яйца в Елена

Отварят работилница за боядисване на яйца в Елена

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

ТРУД, Велико Търново

Работилница за боядисване на великденски яйца с традиционни и нетрадиционни техники отварят в Общностния център в Елена. Центърът за подкрепа за личностно развитие кани всички деца на Велики четвъртък от 10.30 часа да се включат в традиционното занимание. С най-оригиналните яйца от работилницата и тези от вече обявения конкурс за най-красиво яйце или сувенир с великденска тематика на връх Великден ще бъде подредена изложба. Експозицията ще е в Архитектурно-историческия комплекс „Даскалоливница“. Пред храма „Успение на Пресвета Богородица“ на миряните ще се раздават осветени козунаци и яйца.

Великденският концерт на художествените състави на Клуб на пенсионера „Възраждане“ ще бъде в градското читалище на 30 март.

Лазаровден пък е посветен на Европейските дни на художествените занаяти, с трето поредно участие на община Елена. Участниците в тазгодишната инициатива са обединени от темата „Да оставим наследство за бъдещето“.

Лазаровден е почитан празник в Еленския край, а някои от обичаите, свързани с него са съхранени и до днес. В събота в музейния комплекс от 10 до 17 часа ще посрещат гостите и участниците в програмата.

В цялата му пъстрота и веселие ще бъде показан обичаят лазаруване от момичетата на танцова формация „Балканджийче“, началният час е 11. Стопаните на Камбуровия хан ще посрещнат лазарките по характерния за този край обичай, ще напълнят кошничките им с яйца, орехи и сушени плодове. Деца ще отворят в Златевата къща работилница „Венче за Цветница“. Малките таланти от „Бебровски славейчета“ и от групата „Празнична въртележка“ в Константин ще благославят и веселят всички.

Атрактивно ще бъдат представени много занаяти – копаничарство, грънчарство, бисеропластика и флористика, плъстене и плетиво, изработване на дантела, плетене на една кука, ножарство. Колекционерът етнограф Светослав Петров ще покаже възстановени от него старинни традиционни забраждания, характерни за българските носии. Демонстрации ще има по пирография, изработване на керамични герданчета и гривни и на грънчарското колело. В отворените работилници всеки може не само да види, но и да участва в изработването на уникални занаяти и да отнесе незабравими преживявания.

Празникът ще завърши с хоротека, в която ще участват местни самодейни състави.

Голям фолклорен концерт пък ще събере на 12 април почитателите на самодейното изкуство на художествените състави при Народно читалище „Напредък-Елена-1863“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл