Отхвърлената сделка за Брекзит все още е „най-добрият компромис“

Лидерите на ЕС са отворени за отлагане

Британското правителството няма да търси удължаване на „процеса на развод“

Главният преговарящ на ЕС, Мишел Барние призова британския парламент бързо да определи “много ясно” какво иска от едно ново споразумение за излизане от ЕС, но настоя, че сделката, отхвърлена при гласуването, остава “най-добрият компромис”, който Брюксел може да предложи.

В първото си публично изказване, след като британските депутати нанесоха историческо поражение на плана на Тереза Мей, главният преговарящ на ЕС изрази тревога, че отхвърлянето не дава индикация за това какво иска Великобритания, или как могат да продължат преговорите.

“Този вот не е ясна проява на положително мнозинство, дефиниращо алтернативен проект”, каза Барние пред евродепутатите в Страсбург. “От британското правителство зависи да оцени резултата и да посочи как да подходим нататък.”

Междувременно фокусът в Лондон се пренасочи към това дали сега Мей ще опита да отложи датата на напускане, насрочена за 29 март, за да спечели време за разработване на ново споразумение с Барние.

Финансовият министър Филип Хамънд спомена в конферентен разговор с бизнес лидери във вторник вечерта, че правителството може да бъде отворено за удължаване на процеса по член 50, за да намери междупартиен консенсус. Но в сряда сутрин Андреа Лийдсъм, лидер на Камарата на общините, изключи подобно забавяне.

“Ясно е, че няма да забавяме прилагането на член 50 и няма да го отменяме”, каза г-жа Лийдсъм пред БиБиСи. “Това, което трябва да направим, е да намерим начин сделката (на г-жа Мей) или част от нея, или друга алтернативна сделка, която може да бъде договорена, да бъде поставена пред Европейския съюз.”

Има все повече свидетелства, че лидерите на ЕС ще бъдат отворени за отлагане. Петер Алтмайер, влиятелен министър в германското правителство, заяви, че макар от г-жа Мей да зависи дали ще поиска удължаване на процедурата по член 50, на подобен ход ще бъде отделено сериозно внимание.

“Ако парламентът се нуждае от повече време, това е нещо, което трябва да бъде разгледано от Европейския съвет, и аз лично бих го приел като разумно искане,” каза г-н Алтмайер пред БиБиСи.

Но рамките на едно ревизирано споразумение остават неясни. Голяма част от опозицията в Уестминстър акцентира върху така наречения предпазен механизъм в сделката за Брекзит на Мей, който би вкарала Великобритания в митнически съюз с ЕС за да се избегне твърда граница с Ирландия, ако не бъде постигнато двустранно търговско споразумение.

Но Барние предупреди, че не може да има изменения по съществуващите, правно обвързващи договорености за предпазния механизъм, които се разглеждат от евроскептичните депутати като “капан”, целящ да обвърже Великобритания с митническите правила на ЕС.

“Предпазният механизъм трябва да си остане такъв – надежден предпазен механизъм,” бяха неговите думи.

Само 10 седмици преди насрочената дата за излизане, Барние заяви, че Брюксел ще остане “кристално ясен”, в своето желание да няма Брекзит без сделка и призова Обединеното кралство да обмисли по-тесни отношения с ЕС като алтернатива.

“Ако Великобритания реши да измести червените си линии в бъдеще, да направи по-амбициозен избор и да отиде отвъд едно просто споразумение за свободна търговия, ЕС ще бъде незабавно готов да подкрепи подобно развитие и да даде благоприятен отговор”, каза той.

Ги Верхофстад, главният преговарящ на ЕП за Брекзит, призова всички опоненти на Мей – включително поддръжниците на Брекзит, Лейбъристката партия и северноирландската ДЮП – да “напуснат траншеите” и да намерят междупартиен консенсус за нов път напред.

Според Роберто Гуалтиери, италиански лявоцентристки евродепутат, чиято група е в съюз с лейбъристите, един значим вот може да отвори пътя за втори референдум. “Може би сега е моментът хората да си кажат думата с нови избори или нов референдум”, заяви той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Капитал и пазари